avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua. Tatal meu a implinit 61 ani si doreste sa ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua. Tatal meu a implinit 61 ani si doreste sa se pensioneze. ...

Buna ziua. Tatal meu a implinit 61 ani si doreste sa se pensioneze. Are 42 ani cotizati. Are 6 ani lucrati in grupe adica o reducere de 2 ani si a locuit 35 ani in Deva si Hunedoara, pentru care mai primeste 2 ani reducere. Va rog sa imi spuneti: pensia va fi anticipata sau la limita de varsta?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 13:47, 15 August 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cei 2 ani reducere pe art.65(5) din legea 263/2010 nu se cumuleaza cu alte reduceri.
In aceste conditii cele doua pensionari sunt la acelasi moment.
Rezulta:
-Limita de varsta la 63 ani.
Va rog mult sa imi raspundeti si la urmatoarea intrebare: Tata are un PFA pentru activitatea de profesor de legoslatie rutiera. Daca se pensioneaza anticipat(61 ani iar limita e 63) poate presta servicii unor scoli de soferi cu acest PFA?
Multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 263/2010
Art.118
(1^1) În sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, cu excepția celor realizate din situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) și b) sau pct. II, următoarele categorii de pensionari:

c) pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate parțiale;

(1^2) În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități independente și din drepturi de proprietate intelectuală, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.


Activitatile dependente si independete sunt reglementate de art.7 din Codul Fiscxal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. se poate cumula acum, venitul salarial cu pensia, ... marcel.damaschin marcel.damaschin Buna ziua. Se poate cumula acum, venitul salarial cu pensia, fie din sistemul public, (263/2010), fie din cele \"speciale\"? Dar, pentru pensie ... (vezi toată discuția)
Plata pensie anticipata wallerik wallerik sunt administrator al unei firme ,cu o indemnizatie lunara de 2000 lei incepand cu luna martie 2019 m-am pensionat ,beneficiind de pensie anticipata ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata fara penalizare Lapadatescu Lapadatescu Daca am pensie anticipata fara penalizare ( peste 42 de ani de cotizatie) pot sa mai lucrez? (vezi toată discuția)