Va salut! Am intampinat o problema la unitatea unde lucrez. S-a facut urmatoarea eroare la biroul resurse umane: unui angajat care are prin lege program de 7 ore , i s-a facut contract de 8 ore , deci omul a primit salariu conform incadrarii sale(7 ore), dar a lucrat timp de 1 an , zilnic, 8 ore. Am vazut ca in baza raspunderii patrimoniale din Codul Muncii acest prejudiciu se recupereaza de la angajatorul.
Intrebare: Cum se calculeaza acea ora in plus facuta zilnic timp de 1 an? Se asimileaza orei suplimentare? Exista lege care sa stabileasca in ce fel se poate calcula prejudiciu in aceasta situatie?
Angajatul si institutia vor sa se inteleaga pe cale amiabila, fara sa fie nevoie de judecata, dar angajatul nu accepta sa recupereze prejudiciul sub forma de ore libere. Astept un raspuns.. la nelamurirea asta: cum se calculeaza acea ora efectuata in plus zilnic?
Va multumesc.
Multumesc mult pt informatii si sugestii. As mai avea o singura nelamurire : unde se poate incadra din punct de vedere bugetar acest prejudiciu cauzat? Poate fi prins la fonduri salariale sau trebuie un articol bugetar separat pentru astfel de situatii speciale (asa cum consider eu ca e necesar) ?
Multumesc inca o data!
In sanatate sunt reglementari speciale . Intr-adevar bioinginerul face parte din categoria altui personal superior sanitar si, conform reglementarilor specifice, are programul redus la 7 ore/zi . E clar ca s-a facut o greseala la incadrare, cand s-a mentionat in c.i.m. program de 8 ore . Rectificati incadrarea printr-un act aditional , dar nici in tr-un caz nu platiti ore suplimentare , intrucat in sanatate personalul care are programul normal de lucru redus nu poate efectua ore suplimentare , si daca o face este obligatorie compensarea cu timp liber corespunzator . Transformati in zile orele lucrate in plus si notificati-i ca ii acordati n zile libere platite , compensare pentru orele lucrate in plus si atentionati si salariatul care se face vinovat de greseala de incadrare .
Daca bioinginerul nu intelege masura, nu calculati niciun prejudiciu decat daca aveti o hatarare judecatoreasca, altfel este o plata imputabila .
In primul rand multumesc pentru ajutor. In al 2 lea nu sunt de acord cu dvs. ca pers. sanitar cu program redus nu poate efectua ore suplimentare platite. OUG 115/2004 in vig pana la 01.01.2010 zice asa : ART. 10
(1) Munca prestata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul incadrat in functii de executie sau de conducere este considerata munca suplimentara si se compenseaza cu timp liber corespunzator. In cazul in care compensarea muncii suplimentare cu timp liber corespunzator nu a fost posibila in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia, orele suplimentare se vor plati in luna urmatoare cu un spor aplicat la salariul de baza, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza pentru primele doua ore de depasire a duratei normale a zilei de lucru;
b) 100% din salariul de baza pentru orele urmatoare si pentru orele lucrate in zilele de repaus saptamanal sau in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza.
In sistemul sanitar, exista in proportie destul de mare personal care efectueaza program redus prin lege, care nu se asimileaza cim-ului cu timp partial (in cazul caruia, intr-adevar, nu se pot efectua ore suplimentare).
In ceea ce priveste prejudiciul, exista cum zicea un coleg de forum mai sus, doua modalitati de despagubire (asa cum obliga codul muncii la rasp. patrimoniala) prin actiune sau invoiala partilor. Daca procedam la invoiala partilor, nu vad de ce nu s-ar putea recupera de angajat, acest prejudiciu sub forma pecuniara. Pana la urma repararea prej in natura nu e singura modalitate, iar daca partile se invoiesc e foarte normal sa fie calculat acest prejudiciu si platit. Intrebarea era cum se poate calcula si in ce articol bugetar poate fi prins. E clar ca la salarii nu, pentru ca nu are nici o leg. cu salariul ci cu eroare produsa in legatura cu serviciul bioinginerului (asa cum se mentioneaza in CM).
Cred ca interpretarea trebuie sa priveasca interesul angajatului vatamat intr-un drept al sau printr-o eroare si nu neaparat buchia legii. Oricum multumesc de sfaturi si astept si alte pareri.
art.10 alin(3) -OUG 15/2004
" locurile de munca la care durata normala a timpului de lucru a fost redusa,potrivit legii, sub 8 ore pe zi, depasirea programului de lucru astfel aprobat se poate fce numai temporar, in situatiile cu totul deosebite, fiind obligatorie compensarea cu timp liber corespunzator "
V-am sfatuit cu experienta a 30 de ani de munca in resurse umane, oricum responsabilitatea este a dvs.
Bioingineri
cam_gav
Daca o persoana a fost incadrata pe post de bioinginer medical la un spital (pentru care ordinul 870-2004 prevede program de 7 ore ) si , in CIM a semnat ... (vezi toată discuția)
Plata ore suplimentare
hp777
Buna ziua.
Am o incertitudine cu privire la plata orelor suplimentare efectuate, care nu au putut din motive obiective sa fie compensate cu ore libere in ... (vezi toată discuția)