avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare prejudiciu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare prejudiciu

Va salut! Am intampinat o problema la unitatea unde lucrez. S-a facut urmatoarea eroare la biroul resurse umane: unui angajat care are prin lege program de 7 ore , i s-a facut contract de 8 ore , deci omul a primit salariu conform incadrarii sale(7 ore), dar a lucrat timp de 1 an , zilnic, 8 ore. Am vazut ca in baza raspunderii patrimoniale din Codul Muncii acest prejudiciu se recupereaza de la angajatorul.
Intrebare: Cum se calculeaza acea ora in plus facuta zilnic timp de 1 an? Se asimileaza orei suplimentare? Exista lege care sa stabileasca in ce fel se poate calcula prejudiciu in aceasta situatie?
Angajatul si institutia vor sa se inteleaga pe cale amiabila, fara sa fie nevoie de judecata, dar angajatul nu accepta sa recupereze prejudiciul sub forma de ore libere. Astept un raspuns.. la nelamurirea asta: cum se calculeaza acea ora efectuata in plus zilnic?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mircea_ghe84 , utilizator 18:44, 23 Decembrie 2009
Scuzati, OUG 115/2004
Va multumesc pentru sfaturi! Orice indicatie, mai ales daca e fundamentata legal e foarte binevenita. Totusi, in legatura cu prejudiciul bioinginerului, pana la urma calculul prejudiciului trebuie facut tot de departamentul nostru(chiar daca este vorba de o hotarare judecatoreasca). In opinia mea trebuie sa excludem din calculul prejudiciului notiunea de "ora suplimentara" care oricum, se acorda in urma unei proceduri strict stabilite de codul muncii (solicitarea angajatorului etc). Eu spuneam doar ca in calcularea prejudiciului nu trebuie sa ne legam de munca suplimentara, ci de raspunderea patrimoniala, iar eu n-am gasit in nici o lege care sa prevada interdictia de a despagubi pecuniar angajatul (cu atat mai mult cu cat acordarea de zile libere este aproape imposibila in cazul nostru). Dorim sa se gaseasca o solutie comuna, pe cale amiabila, fara sa fie nevoie sa se apeleze la instanta.
Va multumesc mult pt ajutorul acordat!
Ultima modificare: Miercuri, 23 Decembrie 2009
mircea_ghe84, utilizator
Atunci convocati angajatul la o negociere, calculati maximul pe care i-l datorati si vedeti cum va intelegeti.
Multumim pt sfat! Practic asa am si facut, dar eram nelamuriti in legatura cu incadrarea legala si mai ales financiara a acestui prejudiciu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bioingineri cam_gav cam_gav Daca o persoana a fost incadrata pe post de bioinginer medical la un spital (pentru care ordinul 870-2004 prevede program de 7 ore ) si , in CIM a semnat ... (vezi toată discuția)
Plata ore suplimentare hp777 hp777 Buna ziua. Am o incertitudine cu privire la plata orelor suplimentare efectuate, care nu au putut din motive obiective sa fie compensate cu ore libere in ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa si timpul de lucru ContSters75393 ContSters75393 La un program de lucru de la ora 07 00--17 00 cu pauza de masa de 1 ora cate ore suplimentare ii revine unui angajat la zi? 1 sau 2 ore suplimentare ? (vezi toată discuția)