avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... E necesara mentionarea testamentului in CF?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

E necesara mentionarea testamentului in CF?

Buna ziua.
Mi-am facut testamentul (era timpul) in favoarea unor rude indepartate, copii muncitori de la tara. Fara prea multa carte si cu teama de oficialitati.
Ca sa nu aiba probleme cu un frate lacom, ar trebui sa notez in CF existenta testamentului?
S-ar putea sa nu afle la timp de decesul meu iar intre timp, fratele sa revendice proprietatea. Acei copii, sigur nu vor deschide proces ca sa recastige ce le las.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:32, 1 Martie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Testamentele nu se notează la Cartea Funciară, pentru că nu sunt acte de proprietate.
Testamentul este doar o dispoziție pentru cauza de moarte, care se înscrie în Registrul Național Notarial de Evidență a Liberalitatior (RNNEL).
Astfel, cand nu veti mai fi si cei cărora le-ați făcut testamentul vor dezbate succesiunea, notarul respectiv in cadrul procedurii succesorale va interoga in mod obligatoriu registrul de mai sus, unde va apărea testamentul dvs.
Ar fi bine totusi sa ii informati si pe ei ca le-ați lăsat averea prin testament. Chiar să le și dati un exemplar.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 August 2020
raluk0207, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Le-am lasat un exemplar. Ei stiu exact ce au de primit si in ce conditii.
Ma gandeam la o notificare ca in cazul in care o proprietate are credite, sechestru, etc. M-am gandit la asta dupa ce am descoperit cu stupoare ca un notar nu a consultat RNNEL. Eu i-am dus actul si a iesit o balba nemaipomenita. Nu ar fi fost grava situatia (in cazul dat) dar mi-a aratat ca mai exista si scapari.
Si care să fie scopul acelei notificări?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Probabil nu a consultat pentru că era vorba despre un act mai vechi de 1995.
La RNNEL apar înregistrate donațiile și testamentele de după 1995.
Însă pentru liniștea dvs, puteti merge oricand la orice birou notarial si puteti solicita o interogare la RNNEL, pentru a verifica dacă v-a fost înregistrat testamentul.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
UnBatran a scris:
Buna ziua. S-ar putea sa nu afle la timp de decesul meu iar intre timp, fratele sa revendice proprietatea. Acei copii, sigur nu vor deschide proces ca sa recastige ce le las.

Avand in vedere miza, ar putea sa verifice si ei o data pe trimestru in ce stare va aflati ...,
si nu este cazul "sa deschida proces".

Alte discuții în legătură

Anularea unei succesiuni in termen sau cum vad existenta unui testament (dacă există) silvia159 silvia159 Am fost 4 frati. Acum suntem trei surori si o cumnată. Fratele a decedat. N-a avut coii. Două apartamente: cumnata fara copii intr-un apartament si ... (vezi toată discuția)
Posibila mostenire apartament Jixu85 Jixu85 Buna ziua, A decedat de curand bunicul meu care mi-a comunicat mai demult (sa fie mai mult de 10 ani) ca doreste sa-mi lase mostenire apartamentul sau, fara ... (vezi toată discuția)
Inregistrare legat in rnnel Dumitru Beniamin Hotea Dumitru Beniamin Hotea As dori sa stiu daca exista obligatia notarului de a nota in RNNEL un legat cu titlu particular si in ce termen.. In speta , bunica mea a fost pacalita ... (vezi toată discuția)