avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Refuzul biciclistului de a se supune recoltarii de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Refuzul biciclistului de a se supune recoltarii de probe biologice (alcool)

Buna ziua,

In primul rand aceasta este o intrebare care ma intereseaza ca speta juridica, si in niciun caz nu incurajez consumul de alcool cand se conduce o bicicleta pe drumurile publice.

Conform art. 87 al. 5 din OUG 195/2002 "Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul sau al unui tramvai ori a instructorului auto [...] de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței de produse sau substanțe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Conform art 38 al din OUG 195/2002 "Conducătorii vehiculelor, cu excepția celor trase sau împinse cu mâna, instructorii auto [...] sunt obligați să se supună testării aerului expirat și/sau recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substanțe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, la solicitarea polițistului rutier.

Conform Codului penal 2009 art 337 Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere [...] de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Va rog sa-mi spuneti daca interpretarea mea a celor de sus este corecta:
- bicicleta nu este autovehicul, deci art 87 de mai sus nu se aplica
- art 38 de mai sus se aplica si biciclistilor, deci ei sunt "obligati" prin lege sa se supuna recoltarii de probe biologice.
- art 337 nu se aplica biciclistilor, deoarece bicicleta nu este un vehicul care necesita permis de conducere.

Cu alte cuvinte, desi biciclistul este obligat de lege sa se supuna etilotestului, practic refuzul acestuia de a face asta, nu este pedepsit conform legii, prin urmare este la latitudinea sa daca accepta sau nu sa se supuna testului.

Este asta o lacuna legislativa? Este adevarat ce am scris mai sus? Multumesc!

Ultima modificare: Marți, 18 August 2020
ionpopescu1956, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 16:43, 18 August 2020
Articolul 87 nu mai exista.
Nu, doar soferii de autovehicule nu sunt obligati sa se supuna testarii cu etiloteste/etilometre.
Pentru biciclisti exista in OUG195/2002 un articol general de sanctionare contraventionala a tuturor abaterilor:
Articolul 100
(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:
..............
14. nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 101 alin. (1)pct. 8.
Art. 38 e usor modificat.
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 18 August 2020
latka, moderator
Buna ziua, In primul rand multumesc pentru raspunsul prompt si pentru faptul ca mi-ati atras atentia ca legea a fost actualizata. Totusi, deoarece explicatia dvs. contine o dubla negatie, nu am inteleg exact mesajul - "Nu, doar soferii de autovehicule nu sunt obligati sa se supuna testarii cu etiloteste/etilometre." Am verificat de asemenea articolul 100 si este foarte clar ca a conduce o bicicleta sub influenta bauturilor alcoolice este o contraventie si se pedepseste cu amenda dar aceasta contraventie trebuie probata, si nu gasesc nicaieri un articol care sa pedepseasca penal sau cel putin cu amenda contraventionala refuzul biciclistului de prelevare a mostrelor biologice/ suflat in fiola. Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 18 August 2020
ionpopescu1956, utilizator
Nu se pedepseste penal, art. 38 spune ca biciclistii sunt obligati sa se supuna si/sau unuia dintre teste. Se pedepseste doar cu amenda, conform 100/1/14, daca refuza efectuarea testului.

Exista cazuri (accidente) in care e importanta stabilirea alcoolemiei si pentru biciclisti (implicati) , pentru stabilirea cauzelor.

Cititi si art. 88 si veti vedea ca doar pentru detinatorii de permis de conducere sunt si alte obligatii, limte de alcoolemie etc. De aici rezulta ca nu exista o obligatie pentru testul cu etilotestul/etilometrul, ci doar de a nu se sustrage de la probele biologice, indifernt daca sunt sau nu implicati intr-un accident. Se pedepseste penal, cum ati remarcat anterior.

Buna ziua,

Este clar acum totul, multumesc.

E interesant insa faptul ca a conduce sub influenta alcoolului e contraventie pedepsita cu amenda din clasa a III-a, in timp ce refuzul de a te supune unui dintre teste se pedepseste cu amenda din clasa a II-a.

Multumesc!
Conducerea sub influenta alcoolului e în clasa a 4-a, doar pentru șoferi, e cu amenda și 90 de zile suspendare permis.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recoltare probe biologice hashas hashas La o alcoolemie de 0.4 mg% la etilotest este necesara recoltarea de probe biologice? In caz de refuz de recoltare de sange pot exista consecinte penale? (vezi toată discuția)
Alcol la volan florin17 florin17 intrebare de 1000 de puncte, am suflat in aparatul alcoltest unde a iesit o,87 dar nu am mers la spital, cum iese pana la urma ? (vezi toată discuția)
Conducere sub influenta alcoolului - refuz etilotest, efectuarea probei biologice robert1991 robert1991 Pe 30.12 .2012 am fost oprit de politia locala ,fiind suspect pentru consum de alcool care a chemat politia rutiera pentru a mi se prelua probe .Am refuzat ... (vezi toată discuția)