avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Rapoarte de activitate la contractul de prestari ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Rapoarte de activitate la contractul de prestari servicii

Daca contractul de servicii, prestator microintreprindere, beneficiar persoana juridica care nu este microintreprindere, nu prevede obligatia de a se emite rapoarte de activitate lunare/trimestriale/anuale, este legal ? Chiar daca prestatorul microintreprindere este obligat să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor,chiar daca in Titlurile ce reglementeaza Impozitul pe profit si TVA din Codul fiscal nu se prevede nicaieri obligativitatea rapoartelor, pentru a se exercita dreptul de deducere al cheltuielilor sau TVA, in eventualitatea unui control, pot organele fiscale sa invoce art. 11, alin. (1) din Codul fiscal?
"(1) La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contributii sociale obligatorii, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic, ajustand efectele fiscale ale acesteia, sau pot reincadra forma unei tranzactii/activitati pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei/activitatii.
Organul fiscal este obligat sa motiveze in fapt decizia de impunere emisa ca urmare a neluarii in considerare a unei tranzactii sau, dupa caz, ca urmare a reincadrarii formei unei tranzactii, prin indicarea elementelor relevante in legatura cu scopul si continutul tranzactiei ce face obiectul neluarii in considerare/reincadrarii, precum si a tuturor mijloacelor de proba avute in vedere pentru aceasta."
Normele metodologice de aplicare a art. 11, alin.(1) precizeaza:
"4. In sensul prevederilor art. 11 alin. (1) din Codul fiscal, prin tranzactie fara scop economic se intelege orice tranzactie/activitate care nu este destinata sa produca avantaje economice, beneficii, profituri si care determina, in mod artificial ori conjunctural, o situatie fiscala mai favorabila. In situatia reincadrarii formei unei tranzactii/activitati pentru ajustarea efectelor fiscale se aplica regulile de determinare specifice impozitelor, taxelor si a contributiilor sociale obligatorii reglementate de Codul fiscal."
Cod Fiscal art. 21 alin4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
m) cheltuielile cu serviciile de management, consultanţă, asistenţă sau alte prestări de servicii, pentru care contribuabilii nu pot justifica necesitatea prestării acestora în scopul activităţilor desfăşurate şi pentru care nu sunt încheiate contracte;
Norme ART. 21 al. 4 m)
48. Pentru a deduce cheltuielile cu serviciile de management, consultanţă, asistenţă sau alte prestări de servicii trebuie să se îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
- serviciile trebuie să fie efectiv prestate, să fie executate în baza unui contract încheiat între părţi sau în baza oricărei forme contractuale prevăzute de lege; justificarea prestării efective a serviciilor se efectuează prin: situaţii de lucrări, procese-verbale de recepţie, rapoarte de lucru, studii de fezabilitate, de piaţă sau orice alte materiale corespunzătoare;
- contribuabilul trebuie să dovedească necesitatea efectuării cheltuielilor prin specificul activităţilor desfăşurate.
Nu intră sub incidenţa condiţiei privitoare la încheierea contractelor de prestări de servicii, prevăzută la art. 21 alin. (4) lit. m) din Codul fiscal, serviciile cu caracter ocazional prestate de persoane fizice autorizate şi de persoane juridice, cum sunt: cele de întreţinere şi reparare a activelor, serviciile poştale, serviciile de comunicaţii şi de multiplicare, parcare, transport şi altele asemenea.
Deci,pana la urma ,este legal sau nu, in cazul prestator microintreprindere,beneficiar persoana juridica care nu este microintreprindere, sa se incheie contracte de prestari servicii fara obligativitatea emiterii de rapoarte de activitate?
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Mihai/2061 , utilizator 07:39, 1 Septembrie 2020
Depinde de ce servicii s-au prestat, de sumele in discutie, si de contract. poate inclusiv in contract sa fie scris ca se emit anumite rapoarte si atunci orgaul fiscal va dori sa le vada. Sau sa fie de o obligatie legala mentionata altundeva. De exemplu evaluatorii ANEVAR emit rapoarte de evaluare si deci pe langa contract, exista aceste rapoarte.

In plus Codul de procedura fiscala precizeaza:

Art. 124. - Obligația de colaborare a contribuabilului/plătitorului
...
(2) Contribuabilul/Plătitorul are obligația să colaboreze la constatarea stărilor de fapt fiscale. Acesta este obligat să dea informații, să prezinte la locul de desfășurare a inspecției fiscale toate documentele, precum și orice alte date necesare clarificării situațiilor de fapt relevante din punct de vedere fiscal.


Art 21 al. 4 m) este din vechiul Cod fiscal, in vigoare pana la 31.12.2014, cand a intrat noul Cod fiscal.
Ultima modificare: Joi, 20 August 2020
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc pentru raspuns.Din partea partea a doua a raspunsului inteleg ca conditionalitatile din prima parte a lui nici nu mai conteaza pe principiul ca organele fiscale pot orice.
Acum reglementarea din Codul Fiscal este: "Art 25: (1) Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare, precum și taxele de înscriere, cotizațiile și contribuțiile datorate către camerele de comerț și industrie, organizațiile patronale și organizațiile sindicale.".

Desi par consecinte favorabile pt contribuabil, nu sunt chiar asa (in trecut formularea era in scopul desfășurării activității economice"). Deci tebuie sa demonstrati ca acele cheltuieli sunt "efectuate în scopul desfășurării activității economice".
Ultima modificare: Vineri, 21 August 2020
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc pentru raspuns!Cum spuneam,reiese ca organele fiscale pot orice!Asta desi prestatorul este microintreprindere,contract de servicii mentenanta imobil, sa zicem, sume mici?! De ce nu e legal suficient un contract pe o suma ""forfetara"" pe o perioada mai lunga sau mai scurta, fara rapoarte?Pentru ca legea nu este explicita?
Ar fi bine sa se intocmeasca rapoartele, semnate electronic, pt usurinta.
Ultima modificare: Luni, 31 August 2020
Ioan Petru Butariu, Contabil

Alte discuții în legătură

Exista limitari pentru suprafata inchiriata in functie de salariati? cris2279 cris2279 Buna ziua, Am nevoie de putin ajutor. De curand, in urma unui control fiscal, s-a considerat ca o parte din chirie+utilitati nu mai sunt deductibile ... (vezi toată discuția)
Contracte intre societati care au acelasi administrator ludeea ludeea Buna ziua, Ar putea exista impedimente din punct de vedere fiscal sau juridic ca intre doua societati comerciale care au acelasi administrator si aceiasi ... (vezi toată discuția)
Prestari servicii intre pfa si srl cu acelasi administrator razvan_dt razvan_dt Intreb cu riscul de a repeta topicul pe forum, dar se pare ca nu exista un raspuns concret :| Detin un PFA si sunt asociatul unic al unui SRL. Este legal ... (vezi toată discuția)