avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Stat politienesc?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Stat politienesc?

Ce vad aici efectiv nu imi vine sa cred . Au ajuns sa asculte telefoanele pentru a proba si furturile. :O Maine poimaine am sa vad si un ultraj probat prin ascultarea telefonului.
Stiu ...acum dumneavoastra o sa-mi spuneti ca inregistrarea in sine nu e suficienta si trebuie coroborata cu alte probe...Aici eu am sa va spun ca obtinerea altor probe este foarte usoara ptr cineva care asculta telefoanele.
Dar unde este dreptul meu constitutional la secretul corespondentei daca un procuror poate sa-mi asculte telefonul pe baza unei banuieli chiar si 5 minute????
Si ceea ce ma socheaza mai tare este faptul oamenii din justitie sant de acord cu asta.:O adica exact cei care ar trebui sa fie primi care ne apara drepturile contitutionale
Cel mai recent răspuns: mavericu , utilizator 20:33, 26 Decembrie 2009
Cu tot respectul pentru d-sa,"menumoruth",cel putin teoretic,caci despre teorie este vorba,in lipsa unei spete reale,nu are dreptate pentru ca prevederile legale sunt clare,in sensul ca procurorul propune motivat,iar judecatorul dispune emiterea unui mandat de ascultare doar in cazurile in care exista serioase indicii ca s-a savarsit sau ca este in curs de savarsire o infractiune.
Aceste prevederi se regasesc in toate legislatiile tarilor civilizate si mai ales in legislatiile tarilor membre ale UE,ai carei membru suntem
Generalizarea si/sau trecerea in derizoriu a unor astfel de situatii,expres prevazute de lege,mi se pare cel putin contraproductiva.
Nerespectarea unor astfel de obligatii,atrage raspunderea penala.
Art. 911: Conditiile si cazurile de interceptare si inregistrare a convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicare

(1) Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon ori prin orice mijloc electronic de comunicare se realizeaza cu autorizarea motivata a judecatorului, la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala, in conditiile prevazute de lege, daca sunt date ori indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni pentru care urmarirea penala se efectueaza din oficiu, iar interceptarea si inregistrarea se impun pentru stabilirea situatiei de fapt ori pentru ca identificarea sau localizarea participantilor nu poate fi facuta prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult intarziata.

Art. 912: Organele care efectueaza interceptarea si inregistrarea

(1) Procurorul procedeaza personal la interceptarile si inregistrarile prevazute in art. 911 sau poate dispune ca acestea sa fie efectuate de organul de cercetare penala. Persoanele care sunt chemate sa dea concurs tehnic la interceptari si inregistrari sunt obligate sa pastreze secretul operatiunii efectuate, incalcarea acestei obligatii fiind pedepsita potrivit Codului penal.

(2) In caz de urgenta, cand intarzierea obtinerii autorizarii prevazute in art. 911 alin. 1, 2 si 8 ar aduce grave prejudicii activitatii de urmarire penala, procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala poate dispune, cu titlu provizoriu, prin ordonanta motivata, inscrisa in registrul special prevazut in art. 228 alin. 1 1, interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor, pe o durata de cel mult 48 de ore.
(4) Convorbirile sau comunicarile interceptate si inregistrate care nu privesc fapta ceformeaza obiectul cercetarii sau nu contribuie la identificarea ori localizarea participantilor se arhiveaza la sediul parchetului, in locuri speciale, in plic sigilat, cu asigurarea confidentialitatii, si pot fi transmise judecatorului sau completului investit cu solutionarea cauzei, la solicitarea acestuia. La solutionarea definitiva a cauzei, acestea vor fi sterse sau, dupa caz, distruse de catre procuror, incheindu-se in acest sens un proces-verbal.

V-as lansa o provocare. Ce ati modifica dvs. in continutul acestor articole? Cum ati proba dvs. un furt?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probatoriu inregistrare audio cu telefon cyan cyan intuind ca una din persoanele implicate intr-un accident auto va depune o declaratie mincinoasa a fost inregistrata cu telefonul ,bineinteles fara acordul ei. ... (vezi toată discuția)
Inteceptari telefonice - trebuie sa fii anuntat? xuser xuser Trebuie sa fii anuntat daca ti s-a interceptat telefonul? (ma rog dupa terminarea Up,etc) Am auzit la stiri ceva genul \"Dosarul Alro Alatina a fost inchis ... (vezi toată discuția)
Ajutor michy michy ieri dimineata a fost luat un var deal meu de mascati,ptr trafic droguri nu sa gasit nimic.am o singura intrebare cand a inceput urmarirea penala impotriva ... (vezi toată discuția)