avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu probleme. Buna seara, Tatal meu a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu probleme. Buna seara, Tatal meu a decedat de zece ...

Succesiune cu probleme.

Buna seara,

Tatal meu a decedat de zece ani si la succesiune trebuia dezbatuta urmatoarea masa succesorala; un apartament proprietatea ambilor parinti, teren agricol mostenit de tatal meu de la familie, si anumite sume de bani.

1. In apartamentul parintilor mei locuiesc eu din 1992 impreuna cu familia mea iar parintii mei locuiau in garsoniera proprietatea mea. care este la 100 m in vecinatate. Asa ne-am inteles fara nici o conventie scrisa , fara nici o obiectie din partea fratelui. Totul a fost ok , eu am facut imbunatatiri cu acordul lor pentru ca dorinta lor era ca acest apartament sa imi ramana mie.
2. Cu cateva luni inainte de deces, tata vinde un teren si imparte banii in felul urmator: fratele meu(functionar public) primeste prin banca o cota parte, mama primeste si ea pe numele ei o cota parte, eu primesc doar un sfert din cota fratelui. Restul banilor raman pe numele tatalui meu la care atat eu cat si mama avem dreptul sa dispunem eu doar in limita sumei pe care o primise fratele. Mai mult fratele primeste si o suma importanat in valuta eu am lasat-0 si pe asta pe numele tatalui. Am convenit asa ca ei sa poata beneficia de dobanzi si eu sa dispun de bani doar daca voi avea nevoie .
3. La cateva luni tata decedeaza de o boala nemiloasa si galopanta si cu trei zile inainte cand deja era pe morfina si ne asteptam sa il pierdem, primesc un telefon de la banca fiind anuntata ca mama a scos toti banii care sunt pe numele lui inclusiv din contul la care si eu aveam dreptul., valuta, titluri din trezorerie, tot. La intrebarea mea a raspuns ca e mai bine asa ca sa nu platim prea mult la notar la succesiune, dar ca ea imi va da aceeasi suma pe care o primise si fratele meu. Oricum oficial eu am scos toate extrasele cu operatiunile respective.
4. Ziua succesiunii;
Eu nu primisem nici un leu desi trecusera vreo 3 luni de la deces. Discutia anterioara a fost ca ei sa imi cedeze partile lor din apartamentul parintilor, dar fratele a vrut o suma de bani pe care eu am fost de acord ca mama sa i-o dea lui, adica o parte din suma care mi se cuvenea mie din vanzarea terenului, si mama sa primeasca uzufruct viager pe garsoniera mea. Surpriza la notar mama nu mai vrea sa ii dea fratelui meu banii, la masa succesorala nu exista nici un leu in dezbatere pentru ca mama ii scosaese anterior pe toti.
Deci eu accept succesiunea , dar nu sunt de acord cu compunerea mesei succesorale. Notarul ne da termen de gandire si sa revenim cand ne intelegem.
Au trecut zece ani, si astazi notarul ne-a convocat din nou ca sa suspende oficial succesiunea sau ne adresam instantei.
Concluzie: eu nu am primit nici un leu, le-am zis si astazi ca nu ma intereseaza nici un leu , doar sa imi ramana apartamentul. Sumele de bani in cauza sunt mai mari decat valoare apartamentului.
Mama a spus ca dupa moartea ei sa se dezbata cele doua succesiuni, ca ea nu face nimic cat traieste adica apartamentul sa se imparta intre noi ca frati cu drepturi egale.
Am tot sperat ca lucrurile se vor aranja cum trebuie, dar nu mai suntem in relatiile care erau cand traia tata.
Mama locuieste in continuare in garsoniera mea.
Nu am apelat la instanta pentru ca copilul meu este crescut cu ajutorul parintilor, fratele meu nu are copii, deci practic mama are doar un nepot, dar degeaba.

Intrebarea mea este cat de legal a fost sa scoata banii inainte ca tata sa decedeze, ce sanse am eu in instanta sa imi cer partea egala cu fratele din sumele acelea din moment ce nu este o conventie scrisa, totul fiind mutual, chiar daca si acum am toate actele bancare care sa dovedeasca ca eu nu am primit aceleasi sume. Ce se intampla cu banii pe care eu i-am bagat in apartament timp de 28 de ani?
Si o alta intrebare importanta;
are dreptul mama sa ii lase fratelui meu partea ei din apartament si banii pe care ea ii are acum in conturi prin testament cu clauza de ingrijire? Sau donatie, sau alta formula legala pe care eu nu o pot contesta?
Mentionez ca la sumele existente in banca nu are nevoie de sprijin material, momentan poate doar de suport moral, de recreere la medic, .... Ea plateste impozitul pe apartamentul in care locuiesc eu si eu pe garsoniera in care ea locuieste si acum.
Cu multumiri, si cu alte lamuriri daca va sunt necesare.
Cel mai recent răspuns: atinas , utilizator 23:06, 28 August 2020
Multumesc.
Daca ati obtinut legal acele extrase bancare (poate ati fost imputernicita sau legatara a contului) puteti incerca sa le folositi ca sa demonstrati ca sumele nu puteau fi cheltuite in interesul tatalui in intervalul de timp la care va referiti si sa fie incluse in masa succesorala. Nu stiu daca se poate face la notar sau doar in instanta? Deasemenea , facturile pe cere le aveti , pt imbunatatitile apartamentului, puteti demonstra ca sunt facute pt apartamentul in speta? Incercare timida: solicitati o raportare a cheltuielilor fata de valoarea apartamentului in perioada corespunzatoare, asa vor fi afectate de devalorizare in mod similar. Obtineti dovezi ca ati folosit netulburata apartamentul in intervalul mentionat (de la asociatia de locatari, ca ati facut platile de intretinere, etc ) ar fi fost util si daca aveati contracte la utilitati pe numele dvs(curent, telefon TV, gaze) Un avocat va poate sfatui mai bine despre uzucapiunea imobiliara [ link extern ] .
Regretabil ca ati ajuns in aceste relatii ostile cu mama. Cu razboi se rezolva mai greu decat cu diplomatie
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2020
Drajneanu, utilizator
Da , extrasele de cont sunt legale si vizate de catre banca pentru ca atat eu cat si mama mea aveam imputernicire, doar ca ghinion, mama i-a scos pe toti si i-a trecut doar pe numele ei. Sumele de bani erau destul de maricele si tata a murit dupa cateva zile, nu exista explicatie sau acte care sa ateste o eventuala ingrijire medicala a sa, eu l-am ingrijit fiind de specialitate. Au fost cheltuieli mici cu cele cuvenite pentru trecerea lui in nefiinta, si o parte dintre ele au fost acoperite de un ajutor de inmormantare atat de la o casa de ajutor privata la care el cotiza cat si de la primarie. Deci nu exista resort nici legal nici moral ca sa ii scoata, doar o dorinta a ei "bolnava". Eu am depus o copie la notar in baza careia nu am fost de acord cu compunerea masei succesorale. De aceea notarul a suspendat succesiunea si ne-a indicat adresarea in instanta.
Referitor la cheltuielile cu utilitatile chiar daca gazul si electricitatea erau pe numele tatalui meu eu le achitam , telefon /internet sunt pe numele meu. intretinere bloc le platesc tot pe numele meu, reparatii din bloc la fel, mai ales ca acum de ceva vreme le achit online, domiciliul si toate alte acte sunt pe aceasta adresa, adica cand a fost cazul sa schimb cartea de identitate mama a venit si mi-a semnat actele la politie.
Acum mi se pare ciudat ca mama acum cativa ani a trecut gazul si electricitatea pe numele ei, cum a facut nu stiu pentru ca nu era titulara de contract, nu stiu daca transferul s-a facut legal(?) Acum vad cu alti ochi situatia, dar ea a fost, cred , sfatuita de cineva ca preventiv sau cu premeditare sa -si urmeze un plan pe care eu nu l-am banuit. Cinstit, nu stiu unde se va ajunge, mie nu mi se pare normal sa imi dau mama in judecata, intelegerea mea cu parintii a fost mutuala nefiind parafata nu prea are valoare juridica, oricine poate spune orice, dar totusi au trecut 28 de ani . La judecatorie nu ajungi pentru reabilitare morala! Dar daca voi fi fortata va trebui sa ma apar , de aceea incerc sa ma pregatesc si sa vad ce este in favoarea mea in cazul in care ajungem in instanta. Totusi in aceasta speta cred ca se pune problema si de buna sau reaua credinta, gresesc cumva? Nu- mi dau seama cat valoreaza asta in fata instantei.
Si as mai avea doua intrebari:
1. mama are mostenire de la familia ei niste terenuri, nu cunosc situatia juridica, dar stiu ca partea ei/ cota parte nu s-a dispus partaj cu fratii ei. Poate sa ii lase mostenire acea cota doar fratelui meu? Intreb asta pentru ca s-a pus problema ca eu sa renunt la aceasta parte .
2. Dupa tata au ramas terenuri tot impreuna cu fratii lui si nu stiu ce se va intampla daca vor dori sa vanda, noi cum procedam daca nu am facut succesiunea dupa tata, As dori un raspuns daca se poate .
Cu multumiri.
1. Dacă mama nu a dezbătut succesiunea după parinti (bunicii dvs), nu poate transmite nimic.
Dacă a dezbătut succesiunea, dar nu a facut partajul cu frații, mama nu își poate înstrăina decât cota moștenită, asta însemnând că dobanditorul va rămâne în indiviziune cu frații mamei.
Acceptarea sau renuntarea la o succesiunea este indivizibilă.
Nu se pot accepta doar o parte din bunuri și renunta la celelalte. Fie se accepta tot, fie se renunta la tot.
2. Tata are un certificat de moștenitor sau o hotărâre judecătorească care atestă dezbaterea succesiunii după părinții săi?
Buna seara, multumesc pentru raspuns.
Imi pare rau nu stiu daca e facuta succesiunea dupa parintii mamei, dar aceste terenuri au fost retrocedate conform legii nr 18 si stiu ca nu le-au partajat probabil ca e similara cu situatia tatalui. Cand ati spus ca mama isi poate instraina cota sa inteleg ca e vorba de un act de vanzare cumparare cu evaluare sau prin alta modaliate legala de ex donatie sau testament. Si eu nu pot face nimic daca sunt decazuta din drepturi, sau cat traieste poate dispune de bunul propriu cum vrea ?
Din partea tatalui s-a depus la notar un document in care scrie: " terenul descris, ca bun propriu prin reconstituirea dreptului de proprietate in calitate de mostenitor al defunctului ....recte tatal tatalui meu( bunicului meu) in temeiul Lg 18/91... in baza titlului de proprietate nr....... asupra terenurilor. situate..." si de la primaria localitatii unde sunt terenurile neurmarire fiscala si plata impozitelor la zi pentru ca asa a cerut notarul pentru dezbaterea succesiunii, si actul a venit pe numele lui.
Cu multumiri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune casa parinteasca Tarheb Tarheb Buna ziua, Am o nelamurire, daca ma puteti ajuta sau sfatui in aceasta privinta. Mama a murit acum 6 luni, iar tata urmeaza si el in curand din ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! act de moștenire menționez că tatăl meu a decedat ... Carmenstratone Carmenstratone Buna ziua! Act de moștenire Menționez că tatăl meu a decedat în urma cu 9 ani ,nu am făcut cu mama mea dezbaterea moștenirii după tata. Mama vrea ... (vezi toată discuția)
Succesiune PG67 PG67 Speta: Unul dintre parinti decedat in urma cu 23 de ani! Dezbatut succesiunea intre parintele mostenitor si frati (2) Unul dintre frati a renuntat la partea ... (vezi toată discuția)