avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Imprumut de bani din contul unui ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Imprumut de bani din contul unui ONG

Buna ziua. Sunt fondator al unui ong. Ma gandesc daca este posibil sa imprumut bani din contul ong-ului, bani pt. pentru uz personal, si, ulterior, sa ii returnez. Imi puteti spune, va rog, daca acest lucru se poate face in vreun mod legal?
Trebuie creat un act? Banii se pot scoate de la ATM?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 02:49, 10 Octombrie 2020
Nu e legal ca un membru sa se foloseasca in scop personal de banii din contul asociatiei.
Buna seara,

Sumele de bani din contul asociatiei/ sau fundatiei nu pot fi utilizate in scop personal.
In principiu nu ii puteti utiliza in scop personal. INsa depinde ce inseamna "scop personal". Daca e identic sau cuprins in cel al asociatiei.... atunci ii cheltuiti dar contabilizati ca si cum erau in scopul asociatiei chair daca e totodata si al Dvs. de ex. o asociatie cu scop sportiv obtine fonduri pt a cumpara echipament sportiv si a acoperi cheltuieli de deplasare la competitii pentru sportivii ei care sunt si membri ai asociatiei. Atunci daca din acei bani va luati echipament sportiv sau deocntati cazare si masa si transport la un concurs, e "in interes personal" daca e si al asociatiei daca organul abilitat de conducere va aproba acea cheltuiala ( ca sa nu fie conflict de interese ca va aprobati singur o cheltuiala Dvs.). Insa trebuie documente justificative conorfm cerintelor contabile si fiscale, mai putin in acele cateva cazuri in care legea permite sa se mearga pe sistem forfetar fara documente justificative . Daca nu este in interesul asociatiei cf. scopului ei statutar, atunci operatiunea juridica este lovita de nulitate absoluta, e ilegala si raspundeti cf. legii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sponsorizari ong pentru expeditii montane feriteglas feriteglas Buna ziua, Sa presupunem ca un ONG primeste 20.000 euro sponsorizare de la o companie pentru o expeditie montana. Cum se pot acorda acesti bani membrilor ... (vezi toată discuția)
Acordare fonduri nerambursabile asociatii si fundatii ContSters240394 ContSters240394 Buna. In ce conditii se poate acorda sprijin financiar de catre primarie unor asociatii si fundatii(cluburi sportive, asociatii culturale)?Prin hotarare de ... (vezi toată discuția)
Finantari ong cu activitati economice edigta1 edigta1 Buna ziua! Am decis sa infiintez o companie de curierat pe bicicleta, promovand sportul si organizand alte evenimente caritabile legate de sport in acelasi ... (vezi toată discuția)