avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua! Vreau sa stiu daca e normal ca presedinta ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua! Vreau sa stiu daca e normal ca presedinta si administratora ...

Buna ziua!
Vreau sa stiu daca e normal ca presedinta si administratora sa modifice programul de inacasare a banilor pt intretinere,fara acordul proprietarilor?
Programul inainte de starea de urgenta era:Marti,Miercuri si Joi intre orele 17-19.Cand s-a dat starea de urgenta s-a modificat: Miercuri si Joi intre orele 11-13!!!
Am crezut ca e provizoriu,insa ni s-a spus ca e definitiv si trebuie sa ne conformam.Intre timp,multi dintre noi am inceput de mult timp serviciu si nu avem cum sa platim cu un asemenea program si sunt multi restantieri.Cand le-am intrebat mi s-a raspuns ca pot plati prin banca,insa banca imi ia comision pt fiecare luna cate 5 lei si nu-mi convine.Cand le-am spus asta,mi s-a ridicat din umeri ca si cum ca nu le intereseaza.Eu stiu ca acest program se face de catre Com.Executiv si cu acordul proprietarilor in urma Adunarii Generale cf.Legii 196/2018.
Cum se poate rezolva acest lucru pt ase reveni la programul initial. Mi se pare un abuz in serviciu.Nu se respecta legea din multe puncte de vedere.Astept raspunsuri si eventual niste nr.de contact daca se poate,pt ca multi suntem nemultumiti si am dori schimbarea lor.Sunt de peste 25 de ani si nu mai au niciun respect fata de locatari atat din punct de vedere verbal,cat si comportamental.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: uboat , utilizator 08:28, 14 Septembrie 2021
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Banca la care are cont asociație a
nu va percepe nici un comision, asociația face acest lucru, abuziv.

Orice banca suporta impune costuri doar clientului sau. Exista și lege care impune ca un client al altei bănci, care transfera o suma în contul altei bănci, unui beneficiar, sa nu aibă nici o responsabilitate în acest sens, asupra comisioanelor percepute beneficiarului, de banca sa.
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Septembrie 2020
latka, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc pt.raspuns! Este vorba despre Cec Bank care ia comision 5 lei pe luna pt plata intretinerii.Am fost personal la ei,la banca si am vorbit si la telefon si mi-au zis acelasi lucru:ca se percepe lunar 5 lei pt plata intretinerii.Am vrut sa-mi deschid cont la ei si sa platesc online si tot ma comisioneaza.Nu se iau comisioane la cumparaturi sau la plata utilitatilor,mi-au zis,insa la plata intretinerii...da! :-) Ciudat,nu? In privinta abuzurilor,nu mai vorbesc,caci ne dam si noi seama insa,nu cunoastem legile pt a le invoca si pt a ne apara in momentul respectiv.De aceea intervin aici cu intrebari pt a ne lumina.
Ce parere aveti despre programul impus la plata intretinerii de catre administratora si presedinta blocului fara acordul nostru? Program de lauza! Asta nu se considera abuz? :-)
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
CEC Bank nu ia comision plătitorului, ci deținătorului contului, persoana juridică asociația. Plătitorul nu este dator cu acest comision bancar, ci beneficiarul care a negociat asa ceva. Sunt bănci care au acest comision zero.

Art. 142 și 144 din legea 209/2019 interzic beneficiarului plății sa perceapă acel comision sa plătească acel comision de la plătitor, care-și datorează doar comisioanele băncii sale.

Bineînțeles ca este un abuz sa ai program de plata la casierie astfel.
Ultima modificare: Duminică, 6 Septembrie 2020
latka, moderator
Vă mulțumesc pt cadrul legal pe care l-ati menționat căci am nevoie pt plângerea pe care vreau să o fac. Știu că este și un departament în cadrul primăriei care este destinat asociațiilor de proprietari. Mă gândesc să trec și pe acolo și să le spun să facă un control. Ce mă sfătuiți?
În privința programului ce cadrul legal pot invoca? Abuz în serviciu?

Ultima modificare: Duminică, 6 Septembrie 2020
Manuela Rășină, administrator
Ma gandesc ca nerespectandu-se Legea 196/2018 art.55 alin.j unde se spune ca,Comitetul Executiv stabileste programul de incasari al asociatiei de proprietari.Noi nici numai stim cine face parte din acest comitet pt ca nu s-a mai tinut o sedinta a Adunarii Generale cu anii! Ele pur si simplu ne pun in fata faptului implinit cand se fac lucrari mari gen: schimbat apometre,repartitoare,inlocuire ghena etc.Nu ne prezinta ofertele ci doar posteaza la scara anunturi cu cat avem de platit si in cate rate!!! Nerespectandu-se legea 196/2018 si provocand prejudicii proprietrilor in sensul ca nu putem achita la timp intretinerea si avand multi restantieri cu acest program aberant de la 11-13,nu se poate face si o plangere penala la politie pt abuz in serviciu? Nu s-a discutat in nicio Adunare Generala si nu s-a facut cu acordul nostru.Va multumesc inca o data pt raspunsurile prompte si argumentate legal.

latka a scris:

CEC Bank nu ia comision plătitorului, ci deținătorului contului, persoana juridică asociația. Plătitorul nu este dator cu acest comision bancar, ci beneficiarul care a negociat asa ceva. Sunt bănci care au acest comision zero.

Art. 142 și 144 din legea 209/2019 interzic beneficiarului plății sa perceapă acel comision sa plătească acel comision de la plătitor, care-și datorează doar comisioanele băncii sale.

Bineînțeles ca este un abuz sa ai program de plata la casierie astfel.

Alte discuții în legătură

Chetuieli Întreținere asociație proprietari a_silvian a_silvian Buna ziua, De curând, la o asociație de proprietari administratorul a afișat un cont bancar unde se pot depinde cheltuielile de întreținere lunare, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, cum pot introduce in lista de plata cheltuiala cu ... carmen06! carmen06! Buna ziua, cum pot introduce in lista de plata cheltuiala cu comisionul bancar de 15 lei /luna, pe cpi sau pe apartamente?multumesc! (vezi toată discuția)
Plata comision bancar intretinere roxana ionescu roxana ionescu Daca eu,platitor al intretinerii locuintei in cont bancar,plates comision de depunere,de ce asociatia imi mai percepe 5 lei pt.acelasi lucru. Banca este CEC. (vezi toată discuția)