avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua! Vreau sa stiu daca e normal ca presedinta ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua! Vreau sa stiu daca e normal ca presedinta si administratora ...

Buna ziua!
Vreau sa stiu daca e normal ca presedinta si administratora sa modifice programul de inacasare a banilor pt intretinere,fara acordul proprietarilor?
Programul inainte de starea de urgenta era:Marti,Miercuri si Joi intre orele 17-19.Cand s-a dat starea de urgenta s-a modificat: Miercuri si Joi intre orele 11-13!!!
Am crezut ca e provizoriu,insa ni s-a spus ca e definitiv si trebuie sa ne conformam.Intre timp,multi dintre noi am inceput de mult timp serviciu si nu avem cum sa platim cu un asemenea program si sunt multi restantieri.Cand le-am intrebat mi s-a raspuns ca pot plati prin banca,insa banca imi ia comision pt fiecare luna cate 5 lei si nu-mi convine.Cand le-am spus asta,mi s-a ridicat din umeri ca si cum ca nu le intereseaza.Eu stiu ca acest program se face de catre Com.Executiv si cu acordul proprietarilor in urma Adunarii Generale cf.Legii 196/2018.
Cum se poate rezolva acest lucru pt ase reveni la programul initial. Mi se pare un abuz in serviciu.Nu se respecta legea din multe puncte de vedere.Astept raspunsuri si eventual niste nr.de contact daca se poate,pt ca multi suntem nemultumiti si am dori schimbarea lor.Sunt de peste 25 de ani si nu mai au niciun respect fata de locatari atat din punct de vedere verbal,cat si comportamental.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: uboat , utilizator 08:28, 14 Septembrie 2021
buna ziua,
pentru furnizorii DIGI, Vodafone si Electrica Furnizare, banca BRD unde eu am cont nu percepe comision ptr plata facturilor, ceea ce este bine din multe puncte de vedere.
pentru plata intretinerii lunare BRD percepe comision de 3.50 lei pentru tranzactie catre CEC unde are contul asociatia, ceea ce este perfect normal. suma reprezinta contravaloarea serviciului pe care BRD il presteaza ptr mine.
ceea ce NU este corect este ca , pentru plata intretinerii prin debit direct, din contul personal in contul asociatiei, administratorii pretind ( nu stiu in baza carei reglementari ) suma de 5 lei care sigur reprezinta acoperirea contravalorii comisionului pe care banca unde are contul asociatia il aplica beneficiarului platii, adica asociatiei.
cu alte cuvinte, noi platim fortati cu japca si comisionul bancii pe care asociatia ar trebui sa-l suporte.
daca platim exact suma care este scrisa la avizier, administratorii scad din suma platita comisionul pe care ei ar trebui sa-l suporte si suma diferenta este trecuta la restante; de aici incepe balciul ...
de aceea intrebam pe @latka daca cunoaste vreo specificare in statutul asociatiilor, daca suma de 5 lei este reglementata a fi solicitata in vreun fel, eventual de ce nu este 7.85 lei sau 1.75 lei sau orice alta suma, sau procent din valoarea de plata, etc. , in afara de magicul 5 lei :)
ar fi interesant de stiut ce se intampla cu diferenta de la 5 lei la valoarea reala a comisionului perceput de banca asociatiei , deoarece este clar ca asociatia nu va furniza informatii privind comisioanele negociate cu banca unde au cont.
este clar ca este un abuz si ar fi bine de stiu care ar fi caile de atac asupra acestei situatii abuzive, dat fiind ca la asociatii sau, in cazul meu , la Uniunea Asociatiilor de Proprietari PRAHOVA , nu am avut nici macar un raspuns clar, cu atat mai mult o solutionare. raspunsul a fost ca daca nu vreau sa mai platesc acei 5 lei, sa merg sa platesc cache fix valoarea de la avizier.
iata un raspuns ce numai un "luminat in noaptea pesterii" il poate da, avand in vedere ca pensionarii pot calcula acei 5 lei in painea ptr 2-3 zile ....

@latka,
eu unul va astept cu mare interes parerea
multumesc anticipat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nu cunosc o astfel de specificare, in vreun statut de asociatie.
2. Asociatia nu ia cu japca, sunt cei din conducere ce nu cunosc legile, legal acel comision se imparte pe CPI, ca orice comision legat de un serviciu bancar (cum scrie la art. 85 din legea 196/2018).
3. CEC percepe acel comision la plata interbancara, dar nu-l percepe proprietarului, cel care face plata, ci persoanei juridice asociatia.
4. Calea de atac este instanta, pentru obligarea respectarii de catre asociatii a art. 142 si 144 din legea 209/2019.
@latka,
multumesc
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul CEC-ului, pentru problema comisionului de 5 lei incasat, rezolvarea este foarte simpla: reprezentantii asociatiei cu drept de semnatura in banca, trebuie sa mearga la CEC si sa schimbe tipul de cont (pachet bancar). Va spun din proprie experienta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chetuieli Întreținere asociație proprietari a_silvian a_silvian Buna ziua, De curând, la o asociație de proprietari administratorul a afișat un cont bancar unde se pot depinde cheltuielile de întreținere lunare, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, cum pot introduce in lista de plata cheltuiala cu ... carmen06! carmen06! Buna ziua, cum pot introduce in lista de plata cheltuiala cu comisionul bancar de 15 lei /luna, pe cpi sau pe apartamente?multumesc! (vezi toată discuția)
Plata comision bancar intretinere roxana ionescu roxana ionescu Daca eu,platitor al intretinerii locuintei in cont bancar,plates comision de depunere,de ce asociatia imi mai percepe 5 lei pt.acelasi lucru. Banca este CEC. (vezi toată discuția)