avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, cum pot introduce in lista de plata ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, cum pot introduce in lista de plata cheltuiala cu ...

Buna ziua, cum pot introduce in lista de plata cheltuiala cu comisionul bancar de 15 lei /luna, pe cpi sau pe apartamente?multumesc!
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 16:28, 10 Martie 2021
Cel mai corect, comisionul pe care-l platiti pt un apartament care a facut plata prin banca, sa fie repartizat apartamentului respectiv. Comisionale e datorate platilor facute de asociatie, pe cpi la toate ap.


vali m a scris:

Cel mai corect, comisionul pe care-l platiti pt un apartament care a facut plata prin banca, sa fie repartizat apartamentului respectiv.

Conform carui temei legal ? El nu exista. Toate comisioanele bancare (nu se datoreaza de catre apartament, ci ele sunt parte a contractului facut de persoana juridica asociatia cu banca, apartamentul respectiv nu e parte in contract) se repartizeaza conform art. 85 din legea 196/2018 la toata lumea, pe CPI. La art. 85 e dat un alt exemplu de acest gen, cum se repartizeaza cheltuielile cu un alt serviciu bancar - contractarea unui credit. Contul curent al asociatiei e un alt serviciu bancar si toate cheltuielile legate de acesta apartin persoanei juridice ce a incheiat contractul.

Legea 209/2019 spune asa :
Articolul 142
Beneficiarul plății suportă prețul perceput de prestatorul său de servicii de plată, iar plătitorul suportă prețul perceput de prestatorul său de servicii de plată atunci când operațiunile de plată sunt efectuate în interiorul Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European și atât prestatorul de servicii de plată al plătitorului, cât și cel al beneficiarului plății sau prestatorul de servicii de plată unic din cadrul operațiunii de plată se află pe teritoriul acesteia/acestuia.
Articolul 144
Se interzice beneficiarului plății să solicite plătitorului un preț suplimentar sau orice fel de comisioane pentru utilizarea unui anumit instrument de plată.

Beneficiarul = Persoana juridica - asociatia de proprietari
Platitorul = Persoana fizica sau juridica ce foloseste un instrument de plata pentru a transfera beneficiarului acea suma
Art.85. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă
cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la:
.....credite bancare....
Si totusi ...vorbim de cheltuielile asociatiei ca persoana juridica. Adica asociatia cheltuieste un comision pt ca a platit o factura prin banca.
In plus, majoritatea administratorilor folosesc programe in care se poate plati intretinerea in contul colector. La sfarsit de luna, se retine automat apartamentului respectiv.
Nu inteleg unde "bateti". Legal, toate comisioanele bancare asociate contractului bancar pentru administrarea acelui cont sunt datorate de catre persoana juridica asociatia. Care, la rindul ei le imparte pe CPI proprietarilor. Creditul bancar este un serviciu dat ca exemplu, alt serviciu bancar este si acest cont unic, obligatoriu, prin art. 20 din legea 196/2018.

Asociatia "cheltuieste" practic toate comisioanele prevazute in acel contract, nu numai cele pentru plata unei facturi. Le cheltuieste pe alea in calitate de platitor, conform art. 142 din legea 209/2019. Dar le are si pe toate celelalte, ca parte semnatara a contractului, ca beneficiar. "Apartamentul" nu e parte in contract.

Dvs. va platiti facturile la utilitati (gaze, energie etc) si va mai cer companiile respective sa platiti si comisioanele pe care le cer bancile cu care au acestea contracte ? Oare de ce ? Nu toti respectam legea 209/2019 ?

Astept temeiul legal pentru repartizarea pe apartament.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Martie 2021
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De cand cu starea de urgenta (martie) administratorul, care incaseaza ... Lucian_Stroe Lucian_Stroe De cand cu starea de urgenta (martie) administratorul, care incaseaza si intretinerea, s-a speriat si a sistat pentru o perioada incasarile si a afisat datele ... (vezi toată discuția)
Cine suportă comisionul bancar la plata întreținerii prin op? latka latka Am urmarit discutii mai vechi pe aceasta tema, care se termina undeva prin 2016.Din ele am tras concluzia ca si vechea lege, ca si cea noua dealtfel, au lasat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! vreau sa stiu daca e normal ca presedinta si administratora ... gabriela1978 gabriela1978 Buna ziua! Vreau sa stiu daca e normal ca presedinta si administratora sa modifice programul de inacasare a banilor pt intretinere,fara acordul ... (vezi toată discuția)