avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum pot sa fiu Proprietar apartament, dupa 10 ani de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum pot sa fiu Proprietar apartament, dupa 10 ani de locuit in el?

Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat/recomandare cf legii, in urmatoarea situatie: locuiesc intr-un apartament pe care as dori sa il trec pe numele meu dar nu stiu cum sa procedez. Proprietarul acestui apartament, un bun prieten al meu, de nationalitate italiana, a decedat de mai bine de 13 ani. Din cate cunosc, nu are familie aici in Romania. Dupa deces, am ramas in apartament si locuiesc acolo, am platit intretinere, facturi curent, impozit samd. As dori, va rog, sa imi spuneti catre cine ar trebui sa ma adresez sa trec apartamentul pe numele meu si ce documente ar fi necesare, in afara de chitantele care dovedesc ca am platit toate facturile si taxele. Doar intretinerea este platita pe numele meu, iar curentul si impozitul anual pe numele dansului, pentru ca asa sunt contractele facute si doar asa am putut sa le platesc.

Din cate am auzit, ar fi o lege prin care poti sa treci un apartament in nume propriu daca locuiesti acolo mai mult de 10 ani. Aveti idee daca exista asa ceva si catre cine ar trebui sa ma adresez? Catre un Avocat sau Notar?
Va multumesc anticipat pentru un raspuns.
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:41, 9 Septembrie 2020
In situatiile in care proprietarul unui apartament situat in imobil de locuit in comun,decedeaza si nu are mostenitori,
asociatia de proprietari are obligatia sa informeze oficial primaria teritoriala care urmeaza sa dispuna alocarea respectivului spatiu cu destinatia de locuinta-functie de cererile in evidenta


Ghiuldan a scris:


Din cate am auzit, ar fi o lege prin care poti sa treci un apartament in nume propriu daca locuiesti acolo mai mult de 10 ani. Aveti idee daca exista asa ceva si catre cine ar trebui sa ma adresez? Catre un Avocat sau Notar?
Va multumesc anticipat pentru un raspuns.

Este codul civil :
Uzucapiunea imobiliară
Art. 930

Uzucapiunea extratabulară

(1) Dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii, în folosul celui care l-a posedat timp de 10 ani, dacă:

a) proprietarul înscris în cartea funciară a decedat ori, după caz, şi-a încetat existenţa;

b) a fost înscrisă în cartea funciară declaraţia de renunţare la proprietate;

c) imobilul nu era înscris în nicio carte funciară.

(2) În toate cazurile, uzucapantul poate dobândi dreptul numai dacă şi-a înregistrat cererea de înscriere în cartea funciară înainte ca o terţă persoană să îşi fi înregistrat propria cerere de înscriere a dreptului în folosul său, pe baza unei cauze legitime, în cursul sau chiar după împlinirea termenului de uzucapiune.


Detalii: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrare in posesie a unui teren Constantin0101 Constantin0101 Buna ziua,. Se poate intra in posesia unui teren daca sunt platitorul de taxe pe acel teren de Mai bine de 10 ani ? Bunicul me (defunct) Este unul dintre ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate dangabriel84 dangabriel84 cum poate tatal meu sa obtina titlul de proprietate daca in 1990 a cumparat casa cu doar o chitanta de mana . Din acel an el a fost singurul care a platit ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune garsoniera Nechifor Georgel Nechifor Georgel In cazul in care proprietarii unei garsoniere au decedat in cursul anului 2013, nu au avut copii, dar au avut frati si surori(eu sunt nepot), pot dobandi drept ... (vezi toată discuția)