avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna ziua, In ce conditii se acorda antidot ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna ziua, In ce conditii se acorda antidot angajatilor (lapte), ...

Buna ziua,

In ce conditii se acorda antidot angajatilor (lapte), exista legi/hotarari care reglementeaza aceasta obligatie a angajatorului?
Situatia concreta se refera la un grup de pompieri care lucreaza intr-o rafinarie, insa ei nu lucreaza in permanenta in instalatii ci doar efectueaza serviciul de rond, asistente tehnice in caz de nevoie (2-3 ore, dupa caz), participa la exercitii sau interventii reale. In situatiile enumerate, angajatorului trebuie sa le acorde si lor antidot? Mentionez ca rezultatele obtinute in raportul de masurare nu depasesc limitele admise.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:45, 9 Septembrie 2020
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 14 Alimentaţia de protecţie se acordă obligatoriu şi gratuit de către angajatori, persoanelor care lucrează în condiţii de muncă ce impun acest lucru şi se stabileşte prin contractul colectiv de muncă şi/ sau contractul individual de muncă.
Alimentatia de protectie trebuie stabilita de catre angajator, dupa evaluarea riscurilor, la propunerea medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, cu consultarea salariatilor. Sortimentele, cantitatile, periodicitatea, locurile de munca/ posturile de lucru, meseriile pentru care se acorda alimentatia de protectie se specifica in contractual colectiv de munca si/ sau contractul individual de munca, incheiate la nivelul firmei.
Angajatorul trebuie sa evalueze riscurile pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, inclusiv la alegerea echipamentelor de munca, a substantelor sau preparatelor chimice utilizate si la amenajarea locurilor de munca.
Determinarea noxelor la locul de munca sunt efectuate de institute si organisme abilitate care pe baza studiilor efectuate, la solicitarea angajatorului, stabilesc daca valorile inregistrate depasesc limitele de expunere acceptate.
Rezultatele acestor studii trebuie puse la dispozitia medicului specialist de medicina muncii care asigura supravegherea medicala a lucratorilor. Functie de valorile inregistrate, medicul va propune masuri igienico-sanitare. Aceste masuri constau, in afara controalelor medicale specifice, si in acordarea alimentatiei de protectie (lapte, apa minerala etc.), cat si a materialelor igienico-sanitare pentru protectia mainilor, picioarelor, fetei etc. (sapun, creme, alifii, dezinfectanti).
Cantitatea si modul de utilizare a acestora sunt stabilite la recomandarea medicului in urma analizarii rezultatelor studiilor efectuate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Personal incadrat in conditii deosebite irina_trusca irina_trusca Buna ziua. M-ar interesa sa stiu daca personalul care lucreaza la sudare (sudorii) si personalul care lucreaza la vopsirea electrostatica (care include ... (vezi toată discuția)
Alimentatie de protectie aurelianmarin aurelianmarin Buna seara. Cat timp trebuie lucrat efectiv din totalul de 8 ore/zi pentru a beneficia de alimentatia de protectie? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Clauze ssm în ccm dorintabirta dorintabirta Bună ziua, Vă rog să mă ajutați în clarificări privind clauzele SSM din Contractul colectiv de Muncă. Există careva specificații legale prin care ... (vezi toată discuția)