avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, Se da urmatoarea problema , referitoare la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, Se da urmatoarea problema , referitoare la plata intretinerii ...

Buna ziua,
Se da urmatoarea problema , referitoare la plata intretinerii pentru un apartament. Din cauze financiare s-a ajuns la o restanta mare la intretinere. Asociatia de locatari a venit in instanta si prin intermediul executorului s-a pus obligatia de a plati parti din restanta . Cum se termina transa data la executor , asociatia inainta un alt proces , iar executor etc. Executorul a spus ca pentru a evita aceasta situatie se poate cu acordul partilor sa se faca o esalonare a restantelor , pe baza unui angajament de plata pentru a putea scapa de el ca si intermediar implicit si taxele in plus. ZIs si facut!. S-a facut angajamentul de plata, insa asociatia in continuare a apelat la instanta desi angajamentul era semnat si platit conform angajamentului. Culmea instanta a hotarat ca o parte din penalizari nu sunt legale (ceva de genul penalizare la penalizare) si din cei aprox 3500 restanta si 5500 penalitati , 2500 lei din penalitati nu sunt corecte , declarand ca 3500 lei restanta +diferenta de 3000 lei penalizari sa fie platite de catre locatari . Urmatoarea luna , la afisarea intretinerii asociatia a continuat sa afiseze restanta totala (8000+ lei ) . Pe langa toate astea , angajament de plata (care este de 400 lei lunar , asociatia taie chitanta 200 lei penalizari si 200 lei intretinere restanta. Si mai mult decat atat observ ca la rubrica penalizari pentru luna afisata asociatia in continuare adauga penalizari 0.05%/zi. Din ce inteleg eu din cei 400 lei platiti din datorie , ei iau 200 restanta si 200 penalizari si lunar se plateste penalizare la penalizare... In loc sa scada cei 400 lei din restanta pt a fi mai mica penalizarea. Ce sfaturi puteti sa imi dati ? Nu mi se pare normal si corect din mai multe pct de vedere. Sper ca am reusit cat de cat sa fiu inteles.Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 12:14, 16 Septembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Un expert contabil ar putea sa va ajute in aceasta privinta.
Daca acesta constata nereguli puteti apela imediat la avocat pentru a rezolva problema pe cale judecatoreasca.
Ultima modificare: Marți, 15 Septembrie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se incaseaza corect , restanta+penalizarea aferenta.
Este normal ca la rubrica penalizari sa se adauge in continuare. Odata cu procesul nu au inghetat penalizarile...ele merg in continuare.De ex. se plateste o restanta din 2018, ianuarie, de 200 si penalizare de 200 , penalizare care este calculata pt ianuarie. Intre timp, penalizarea pt februarie devine mai mare, pt ca au mai trecut 30 de zile de neplata.
Doar ca , 0.05% nu este legal. 0.02 este limita maxima pe care o poate percepe asociatia.
Este temeinic si legal ca pentru acoperire debit in transe sa se retina suma +penalizarea aferenta
Daca asociatia de proprietari ar inregistra sumele numai in contul intretinerii lunare ar ramane in evidenta penalitatile care la randul lor ar genera sume suplimentare de plata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati la penalitati? sonya_67 sonya_67 Buna seara. O cunostiinta a avut restante la plata utilitatilor la care bineinteles ca s-au pus penalizari. A reusit si a achitat la zi facturile restante mai ... (vezi toată discuția)
Penalitati asociatie de proprietari flory_a42 flory_a42 In adunarea generala a asociatiei s-a hotarat ca penalitatea de intarziere la plata a sumelor datorate de proprietari , care conf Lg 203/2007 este de max.0.02% ... (vezi toată discuția)
Penalitati asociatie proprietari anonimiu anonimiu Luna trecuta cand am fost la asociatie sa platesc intretinerea administratorul imi cere cu 30 lei mai mult decat era trecut pe lista lunara de cheltuieli.In ... (vezi toată discuția)