avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum de servitute

Buna ziua!
Sunt in discutii pentru cumpararea unei proprietati amplasate pe un drum privat unde mai exista inca 3 case si 3 loturi de teren libere amplasate toate pe o parte, si un teren liber pe cealalta parte a drumului, pe intreaga lungime. Terenului liber de pe partea cealalta nu i s-a permis accesul la acest drum.
Proprietarul drumului este cel care vinde si casa de care sunt interesat, dar la discutii, acesta a metionat ca va pastra in proprietatea sa intreg drumul de servitute de aproximativ 150m lungime si 4m latime, care deserveste cele 3 case si cele 3 loturi de teren, fara a mai avea alta proprietate deservita de acest drum.
Explicatiile sale legate de motivul pentru care doreste sa pastreze doar drumul si sa plateasca impozit pentru el nu au fost foarte clare.
Este posibil ca, in timp, acesta sa blocheze sau sa limiteze accesul la cele 6 proprietati care sunt deservite de acest drum?
Dar daca il vinde catre un nou proprietar, proprietarul nou poate bloca sau limita accesul?
Datorita faptului ca drumul nu este in proprietatea celor care detin casele sau terenurile deservite de acest drum, se pot aduce utilitatile (apa si canalizare) pe acest drum si se poate asfalta/pietrui desi se afla in proprietatea altcuiva?
Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2020
noris08, utilizator
Cel mai recent răspuns: noris08 , utilizator 10:45, 18 Septembrie 2020
Vă recomand să negociați bine contractul de vânzare, în sensul ca proprietarul că permită accesul pentru instalarea utilităților, cabluri electricitate etc., astfel încât să nu aveți surprize pe viitor. De asemenea, să vă negociați și o servitute de trecere prin acel contract.
Vă pot asista în acest sens, dacă doriți.

O zi bună
Multumesc pentru raspuns!
Daca proprietarul drumului se schimba, raman valabile prevederile legate de instalarea utilitatilor si trecere din contractul initial?
In principiu acest drum nu este in actele casei care se vinde, cum pot fi inserate aceste prevederi referitoare la drum in contractul de vanzare?
Le inserați pur și simplu în contract și apoi notați și în cartea funciară servitutea.

noris08 a scris:

Multumesc pentru raspuns!
Daca proprietarul drumului se schimba, raman valabile prevederile legate de instalarea utilitatilor si trecere din contractul initial?
In principiu acest drum nu este in actele casei care se vinde, cum pot fi inserate aceste prevederi referitoare la drum in contractul de vanzare?

Tocmai am aflat ca sunt 4 proprietari pe drumul privat, presupun ca toti trebuie sa semneze contractul care include prevederile referitoare la drepturile asupra drumului si fiecare dintre ei trebuie sa isi dea acordul pentru lucrari asupra drumului - utilitati, asfalt. etc.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum de servitute liliana2022 liliana2022 doresc sa ma ajutati cu urmatoarea problema: suntem cativa proprietari care am cumparat unul in spatele celuilalt lasand un drum de servitude de 4m in ... (vezi toată discuția)
Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Dreptul de servitute tibik tibik Buna ziua, Se poate anula dreptul de servitute sau dreptul de trecere in cazul cand sunt indeplinite simultan urmatoarele: 1) In momentul cand s-a ... (vezi toată discuția)