avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... semnătura delegata act administrativ
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

semnătura delegata act administrativ

Este legala semnătura delegata "cu bara" de exemplu semnarea unui certificat de urbanism sau autorizație de construire pentru semnătura arhitectului-șef daca primăria unui municipiu nu are angajat arhitect-șef acest post fiind vacant ? In principiu delegarea dreptului de semnătura al arhitectului-sef se poate facă daca titularul acelei funcții nu exista (funcția este vacanta) iar legea 350/2001 prevede la ca la municipii structura de specialitate dimensionata ca Direcție urbanism este obligatoriu coordonata de către arhitect-șef ? Ce act normativ reglementează modul de delegare a semnăturii ?
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2020
archibaldo, utilizator
Cel mai recent răspuns: archibaldo , utilizator 08:35, 12 Martie 2021
In lipsa unui răspuns am găsit singur răspunsul la aceasta întrebare coroborând disp. art.438 alin.(9) din Codul administrativ referitor la "Limitele delegării de atribuții"
"Funcționarul public care preia atribuțiile delegate trebuie să îndeplinească condițiile de studii și de vechime necesare pentru ocuparea funcției publice ale cărei atribuții îi sunt delegate"
cu prevederile art.36^1 din Legea 350/2001 potrivit cărora :
"Funcția de arhitect-șef este ocupată, în condițiile legii, de un funcționar public, specialist atestat de Registrul Urbaniștilor din România, având formația profesională după cum urmează:
a) de arhitect diplomat sau urbanist diplomat, arhitect sau urbanist absolvent cu licență și master ori studii postuniversitare în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului, la nivelul județelor, municipiilor reședință de județ, municipiului București și sectoarelor municipiului București;
b) de arhitect diplomat, urbanist diplomat, arhitect ori urbanist absolvent cu licență și master ori studii postuniversitare în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului, la nivelul municipiilor;
c) de arhitect diplomat, urbanist diplomat, arhitect sau urbanist ori de inginer urbanist și inginer în domeniul construcțiilor absolvent de master sau studii postuniversitare în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului, absolvent al cursurilor de formare profesională continuă de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și autorizării construcțiilor, organizate conform art. 36 alin. (10), la nivelul orașelor;
d) de arhitect diplomat, urbanist diplomat sau de conductor arhitect, inginer sau subinginer în domeniul construcțiilor, absolvent al cursurilor de formare profesională continuă de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și autorizării construcțiilor, organizate conform art. 36 alin. (10), la nivelul comunelor."

In concluzie - daca structura de specialitate nu are personal cu nivel de studii/atestare echivalent unui arh. șef de municipiu, primarul nu poate delega aceste atribuții pana la ocuparea funcției de arh. șef in condițiile legii 350/2001 si Codului administrativ.
Bună ziua și mulțumesc frumos pentru răspuns.
Condițiile sunt următoarele:
- ing. constructor.
- a fost înființată structura arh.șef.
- semnează ca arhitect șef;
- are o firmă de contrucții pe care a condus-o timp de 20 de ani;
- nu semnează cu bară / pentru arh.șef.
- nu este înregistrat la RUR.

Vă mulțumesc ,
Aștept lămuririle dumeavoastră!
A se vedea procedura de atestare de pe site-ul RUR, si veți vedea ca atestarea se face diferit in funcție de rangul UAT (județ, municipiu, oraș, comuna)
[ link extern ] >

Potrivit art.36^1 din Legea 350/2001 :

1. La comune poate ocupa postul de arhitect-șef un inginer constructor - DACĂ
- deține atestat RUR
-a urmat cursuri de formare profesională continuă de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și autorizării construcțiilor, organizate conform art. 36 alin. (10),

2. la orașe poate ocupa postul de arhitect-șef un inginer constructor - DACĂ
-deține atestat RUR
- este absolvent de master sau studii postuniversitare în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului

3. La municipii si la Consilii județene - NU poate ocupa legal postul de arhitect-șef un inginer constructor

Orice potențial conflict de interese este de competenta ANI care poate fi sesizata in cazul in care ocupantul acestui post semnează acte ce pot favoriza propria-i firma.
Pentru contestarea legalitatii ocuparii postului va puteti adresa ANFP, RUR , Institutiei Prefectului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarizare functionar public oxi oxi Buna ziua, Sunt functionar public la o primarie de comuna incadrata prin concurs in 2007 la compart. Urbanism si achizitii publice pe functie de executie, ... (vezi toată discuția)
Cine are dreptul sa fie arhitect-sef lili2015 lili2015 Buna ziua. Cu tot respectul as dori sa ma informati asupra unei neclaritati din legislatia din domeniul urbanismului si constructiilor referitoare la ... (vezi toată discuția)
Arhitect sef primarie....poate ma juta si pe mine cineva... mihaita10 mihaita10 Buna ziua, Am terminat Facultatea de Stiinte Juridice in 2000 (5 ani), m-am angajat la Primaria unui orasel infiintat in 2004 cu o populatie de 13500 pe ... (vezi toată discuția)