avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatie nou nascut
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatie nou nascut

Am nascut acum doua luni si as dori sa aflu daca beneficiez de alocatie pt nou nascut,precizez ca beneficiez de alocatie de stat si de indemnizatie.
Ultima modificare: Marți, 22 Decembrie 2009
my angel, utilizator
Cel mai recent răspuns: my angel , utilizator 18:20, 22 Decembrie 2009
Buna! Sigur ca poti!
Uite aici ceva ce te intreseaza!
[ link extern ]
O zi buna!
Buna ziua.
Uitati care sunt celelalte drepturi ale dvs dupa nastere:
- trusou - de la Primarie (unde ati depus actele pt alocatia copilului si indemnizatie)
- alocatie nou nascut - de la Primarie (unde ati depus actele pt alocatia copilului si indemnizatie)
- salariu bonus mediu pe unitate - de la angajator
Lege nr. 482/2006 privind acordarea de trusouri pentru nou-născuţi
Art. 1. - (1) Prin prezenta lege se acordă gratuit, pentru fiecare copil nou-născut, un trusou care să cuprindă haine, lenjerie şi produse pentru îngrijire, în cuantum de 150 lei.
(2) Trusoul pentru nou-născuţi se acordă o singură dată de către autorităţile administraţiei publice locale, la ieşirea copilului din maternitate sau la eliberarea certificatului de naştere.
(3) Valoarea în lei a trusoului prevăzută la alin. (1) se actualizează şi se indexează anual, prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de rata inflaţiei.

Lege nr. 416/2001 privind venitul minim garantat
Art. 25. - (1) Mamele au dreptul la o alocaţie pentru fiecare dintre primii 4 copii născuţi vii, în cuantum de 230 lei (RON).
(2) Acordarea dreptului şi plata alocaţiei pentru copiii nou-născuţi se realizează pe bază de cerere şi acte doveditoare, prin dispoziţie a primarului localităţii în a cărei rază domiciliază mama sau, după caz, unde a fost înregistrată naşterea copilului.
(3) Alocaţia prevăzută la alin. (1) se acordă o singură dată pentru fiecare copil născut viu, în termen de maximum 12 luni de la naşterea copilului.
(4) Alocaţia prevăzută la alin. (1) se poate acorda reprezentantului legal al copilului atunci când mama nu este în situaţia de a beneficia de acest drept.
(5) Cuantumul alocaţiei prevăzute la alin. (1) se indexează prin hotărâre a Guvernului.

CCM unic la nivel national 2007-2010
Art. 51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate;
Va multumesc.Sarbatori fericite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima sarcina dupa 30 de ani ramona s. ramona s. buna seara! multumesc pt. raspunsurile prompte pe care mi le-ati dat.as mai avea o intrebare.diverse persoane imi spun ca daca prima sarcina e la virsta de ... (vezi toată discuția)
Beneficii dupa nastere aba1011 aba1011 Buna ziua din nou la toata lumea.Am o singura intrebare daca ma puteti lamuri.Dupa nastere ce beneficii banesti primeste mama si de la cine.Am auzit ceva de un ... (vezi toată discuția)
Alocatia pentru nou nascut si trusou evel evel Buna ziua. Acum trei ani dupa nastere se dadea de la primarie alocatia pt nou nascut si contravaloare trusou. Ma puteti ajuta sa imi spuneti daca inca se mai ... (vezi toată discuția)