avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua, dețin un imobil la ultimul etaj din bloc, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua, dețin un imobil la ultimul etaj din bloc, in repetate ...

Bună ziua, dețin un imobil la ultimul etaj din bloc, in repetate rânduri am solicitat Asociației de proprietari sa rezolve situația acoperișului care este in proprtie de 50%infiltrat cu apă, iar apartamentul arată mai mult decât deplorabil, mucegai și igrasie. De 4 ani de zile am insistat sa se rezolve aceasta problemă, chiar si in scris, insa nici până acum nu s-a rezolvat, invocând motive ca sunt locatari care nu vor sa dea bani la repararea acoperișului.
Va rog sa imi dati o solutie pentru aceasta situație.
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:06, 2 Noiembrie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acoperișul este parte comună a tuturor, nu e optional sa dai bani, ci obligatoriu. De înțelegerea celor din conducerea asociației depinde ce cale veți urma. Începeți prin a cere în scris președintelui de asociație să facă demersurile necesare (cereri de ofertă și analiza lor) pentru repararea acoperișului. Cereți sa vi se răspundă tot în scris. Dacă nu aveți succes, reclamați în scris la primărie (compartimentul specializat pentru îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari) neîndeplinirea obligațiilor de către președintele asociației, în conformitate cu art. 102 alin 1 litera e din legea 196/2018. Amenda e de minim 2500 RON. Daca nici asa nu reușiți va trebui să vă angajați un avocat pentru a da asociația în judecată. Cea mai bună însă e calea amiabila, dacă reușiți să ajungeți la ea.
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 4 Octombrie 2020
latka, moderator
Acoperisul imobilului de locuit in comun reprezinta parte comuna
Conform disp L nr 196/2018 asociatia d eproprietari se infiinteaza cu scopul administrarii partii comune de condominiu
L nr 196/2018 obliga asociatia de proprietari sa constituie si sa actualizeze fondul de reparatii necesar interventiilor de intretinere parte comuna
Obligatia intretinerii in starea tehnica buna a partii comune revine exclusiv asociatiei de proprietari iar executarea periodica de interventii pentru intretinere,modernizari este expres prevazuta de lege
Intretinerea si asigurarea starii tehnice a partii comune iobil d elocuit in comun reprezinta o obligatie legal prevazuta care nu este optionala sau conditionata de interesele locatarilor
Notificati oficial presedintele de asociatie cu obligatia respectarii si aplicarii dispozitiilor in vigoare referitoare la administrarea si asigurarea starii tehnice a partii comune de condominiu-sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta
Concomitent,,sesizati oficial serviciul specializat din primaria teritoriala
Aveti si varianta sa reparati pe banii dvs. si sa dati in judecata asociatia ca sa cereți banii.
Asociatia poate fi data in judecata si pentru distrugerea zugrăveli dar cred ca ati ieșit din termenul legal pentru acest proces.

Sfatul meu este sa mai faceți o somație prin avocat și sa se precizeze ca vor fi dați în judecata.
Aceasta notificare si somație are, de regula, efectul scontat in astfel de cazuri.

Amenda asociației o suportați si dvs. in egala masura cu toți ceilalți vinovati daca veti rezolva prin sesizarea de la primarie.
Prin primarie ati rezolva insa mai repede decat in caz de proces dacă vor lua în serios primaria.

Cu stima,
Avocat Claudiu Lascoschi
Baroul Bucuresti
Ultima modificare: Duminică, 4 Octombrie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Amenda o suporta doar persoanele vinovate, contravenientii, nu se împarte la toți. Citiți legea.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se amendează asociatia.
Aceasta este regula in aceste cazuri cu asociațiile de proprietari si nu am remarcat exceptii.
Scrie in lege ca se amendează administratorul sau presedintele?
Ultima modificare: Duminică, 4 Octombrie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

bună ziua. locuiesc ... viorel 33 viorel 33 Recuperare cheltuieli reparația acoperis. Bună ziua. Locuiesc într-un imobil cu patru etaje. Un vecin de la etajul patru a depus la asociație o factura ce ... (vezi toată discuția)
Legea 196 /2018 din 20 iulie RazvanBond RazvanBond Bună ziua, am tot citit noua lege si nu reusesc sa gasesc exact art. In care asociatia este de datoria iei sa repare acoperisul blocului in care locuiesc. Am ... (vezi toată discuția)
Şedinţă decizie reparaţii terasă acoperiş LoAlice LoAlice Bună ziua. M-am documentat în legătură ce ar putea presupune un demers pentru repararea unei terase a scarii blocului. Am depus la asociaţie o sesizare ... (vezi toată discuția)