Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce pot face impotriva unor chiriasi care au lasat apt ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce pot face impotriva unor chiriasi care au lasat apt plin de gandaci?

Buna ziua,
am vazut multe intrebari pe Forumuri din partea chiriasilor, care inchiriaza apartamente cu gandaci.
Eu vin cu intrebarea inversa: ce sa intampla daca eu, proprietar, am dat spre inchiriere, un apartament curat, fara probleme cu gandacii, iar acum, la 1 an de la inchiriere, chiriasii pleaca, iar noii chiriasi spun ca apartamentul este plin.
In tot acest an chiriasii nu au mentionat niciodata ca ar fi probleme. Au spus doar acum, cand au fost intrebati, ca au aparut cativa in bucatarie si ca au incercat cu sprayuri, iar pe mine, dat fiind ca locuiesc in Germania, nu au vrut sa ma deranjeze, pentru ca oricum nu ii puteam ajuta. Dna fiind gravida, a spus ca iesea oricum din calcul o dezinsectie profesionista, pentru ca ii era teama.

Probleme in cei 10 ani dinainte, cat am stat eu in apartament, nu au fost. Niciodata!
Deja am chemat o firma de dezinsectie, ma va costa aproape 700 lei (vor da de 3 ori).
Pot opri aceasta suma din garantie?
Apartamentul a fost inchiriat cu contract inregistrat la ANAF.
Menttionez ca locuiesc in Germania si nu am fost de fata la predarea apartamentul. Chiriasii si-au transferat pur si simplu cheile la 1 oct. In aceste 7 zile, noii chiriasi nici nu au putut locui in apartament, drept pentru care am renuntat si la chirie pe 14 zile (minim).

Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2020
Alina578, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 13:46, 7 Octombrie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Care este vinovatia dovedita a chiriasilor ? Au adus ei gindaci in apartament ? Puteti proba asa ceva ? De ce sa opriti din garantie, e vreo clauza legala legata de gindaci ? Eu stiu ca nu.
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca la 1.09.2019 au preluat apartamentul fara si la 1.10.2020 roiesc in toate camerele, oare cine e de vina?
Repet: puteau sa ma informeze si chemam eu (si plateam) o dezinsectie. Dar nu au facut-o. Pentru ca le era frica de substantele toxice. Iar goangele s-au inmultit.
E clar ca nu i-au adus ei. Dar gandaci = lipsa de igiena. Cum poti sa traiesti in aceste conditii?
E clar ca gandacii sunt o problema in toata Romania, in blocurile vechi cel putin.

Evident ca aici ar aparea o intrebare: eu, proprietar, vreau sa fac dezinsectie la 3 luni (am citit ca asa ar fi eficient). Pot obliga chiriasul sa accepte? Ce fac daca nu accepta, iar miscatoarele se inmultesc necontrolat? Pt ca, vrem-nu vrem, asta se va intampla.

Normal ca nu exista clauza legata de gandaci, dar nu e o idee rea pt urmatorul contract de inchiriere!
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pina la urma recunoasteti doua lucruri:
1. Exista gindaci deja in blocul respectiv . De unde or fi venit gindacii oare, in apartamentul dvs. ? De ce nu ati avertizat chiriasii ?
2. Stiti ca e eficienta o procedura (probabil ati mai facut inainte de inchiriere) de dezinsectie odata la 3 luni. De ce nu ati propus asta anterior ?

Prin urmare, din punct de vedere legal, chiriasii nu au nici o vina. Studiati codul civil :
Dispoziţii generale
Art. 1796
Obligaţiile principale
Locatarul are următoarele obligaţii principale:
a) să ia în primire bunul dat în locaţiune;
b) să plătească chiria în cuantumul şi la termenul stabilite prin contract;
c) să folosească bunul cu prudenţă şi diligenţă;
d) să restituie bunul la încetarea, din orice cauză, a contractului de locaţiune.

Chiar as vrea sa vad cum ar arata o clauza legata de gindaci. Cred ca putini vor dori sa va fie chiriasi.


1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu trebuie sa ma atacati pe mine. Dovada bunei mele credinte e ca am propus direct noilor chiriasi sa plateasca chiria doar din data la care problema va fi complet rezolvata... si ca vineri noaptea, in 2.10, cand noii chiriasi mi-au trimis mesaj ca sunt gandaci in casa, am contactat deja o firma de dezinsectie care functioneaza non-stop (da, la 2 dimineata i-am contactat si sambata la 12 faceau curatenia). Din Germania, la 2 dimineata! Si am platit 350 lei!

Nu, in apartament nu au mai fost gandaci.

Stiu de o familie pe scara ca a avut. Atat. Pt ca e mare rusine sa recunosti ca ai... si e si o mare nesimtire, ca oamenii nu vor sa faca ceva impotriva lor. Cred ca rezolva cu Spray Raid. Dar puteam foarte bine sa nu stiu. Ca doar nu e un subiect de lauda pe scara blocului.

Da, de vineri am citit cateva ore despre dezinsectie... cum ca ar fi obligatoriu de facut de Asociatia de Proprietari la 3 luni, de exemplu... eu nu am facut niciodata la mine, pana sambata, pt ca nu a fost nevoie.

V-ar deranja o clauza legata de gandaci? Cum ca ar trebui sa acceptati la 3 sau 6 luni e dezinsectie? In loc sa va bucurati ca proprietarul se ingrijeste de igiena locuintei in care stati?

Eu totusi as vrea sa stiu pe viitor: cine are obligatia de a face dezinsectia periodica in apartament (pt ca evident trebuie facuta) - chiriasul sau proprietarul?

4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Proprietarul este cel care trebuie sa faca demersuri pentru ca bunul sau sa fie in stare de utilizare. Daca puteti dovedi ca un chirias a utilizat imobilul astfel incat a incurajat gandacii, atunci se schimba situatia.
Tot proprietarul este cel care trebuie sa tina legatura cu asociatia si sa se asigure ca aceasta face toate demersurile legale care sunt in sarcina ei. Asociatia e formata din toti proprietarii, asa ca, daca nu s-a facut dezinsectie, este vina proprietarilor.
Nu inteleg de ce e rusine ca ai gandaci. Totusi, nu este neaparat nevoie ca o familie sa incurajeze gandacii ca sa aiba gandaci, depinde de pozitionare in bloc, de coloanele de conducte, de pozitionarea ghenei in interior/exterior, de teama de substante toxice etc. Era bine sa va spuna, sigur. Totusi, nu e musai o culpa, dar depinde si de intinderea infestarii.
Cert e ca intretinerea unei proprietati vine cu anumite cheltuieli, cum ar fi curatenie generala dupa fiecare chirias, or inteleg ca asta nu s-a facut. Sigur, ca si dezinsectia, nici asta nu e necesara, dar se practica de catre cei care doresc o anumita curatenie a imobilului. O curatenie, un var, cam asta e practica, eventual o verificare a instalatiilor... este bine sa existe o pauza si o inspectie de cateva zile intre chiriasi. Tocmai pentru ca nu stiice lasa unii in urma.
Ati scapat usor, in practica s-au vazut situatii mai grave, cand imobilul era chiar de nelocuit.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2020
Liliana Gradinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Reglementari legale privind obligativitatea asigurarii periodice sau la nevoie a dezinsectiei de catre asociatia de proprietari iuliandrv iuliandrv in ultimele 3 saptamini si fac de cap gindacii de bucatarie si de canal in blocul in care locuiesc. desigur sunt citiva proprietari care probabil maninca supa ... (vezi toată discuția)
Invazie gandaci Adriana68 Adriana68 Dupa anveloparea blocului, ne-am trezit cu invazie de gandaci. Degeaba fac eu in apartament deratizare, caci vin de la vecinii de aprtament cu care am ... (vezi toată discuția)
Gandaci negri mari asociatie rixos rixos Buna ziua, Sunt proprietara unui apartament intr-o asociatie de proprietari si avem probleme cu gandacii. Am sesizat asociatia de proprietari si s-a facut ... (vezi toată discuția)