Bună seara !
Sunt angajată într-un spital din septembrie 1986 . În perioada mai 2016 - septembrie 2017 am lucrat legal în Marea Britanie . Am crezut că acele 16 luni lucrate acolo se pot adăuga ca vechime în muncă . Întrebând la biroul Personal despre acest lucru am primit următorul răspuns : " Dacă aveți peste 20 de ani vechime totala, la noi nu vă ajută perioada din Anglia. Dacă nu aveți, atunci trebuie adeverința de unde ați lucrat, cu perioada exactă și faptul că ați lucrat în baza unui contract de muncă, tradusă și legalizată ." Spuneți-mi , vă rog , cum pot proceda ca să nu pierd acea perioadă ca și vechime. Mulțumesc !
Depuneti documente pentru intreaga perioada mentionata, in copie legalizata, la angajator si tineti originalele pentru dosarul de pensie.
Depuneti documentele cu adresa cu nr. de inregistrare/ data. In adresa invocati articolele de lege pe care le-ati mentionat.
Documentele invocate nu fac dovada vechimii in munca , iar legea citata nu a intrat in vigoare ... Niciun angajator nu va lua in considerare un act normativ care nu este in vigoare
acesta este un răspuns dat chiar de dvs , în iulie 2017 :
". Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.
Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.
2. Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie.
O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.
3. Pentru pensie, exista Legea nr.263/2010:
Art. 19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte şi/sau regulamente comunitare."
Considerați că este un bun răspuns la problema mea ? Sau a colegei care a lucrat legal 6 ani în Marea Britanie și care nu primește gradația aferentă vechimii totale în muncă și nici numărul corespunzător de zile de concediu de odihnă ?
1. Mai cititi-l odata ... eu stiu ce scriu pe forum .... Eu nu pot invoca o lege care nu este in vigoare si nici nu voi mentiona ca documentele pe care le aveti constituie vechime in munca !!?? .... iar ca o completare : nici la pensie nu va ajuta aceste documente .... va trebuie altceva.
2. Revenind la problema dvs. ....incepand cu 01.01.2011, dovada vechimii in munca se face cu adeverinta eliberata de catre angajator .... nu cu c.i.m. sau fluturasul de salariu .
Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie.
O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.
3. Pentru pensie , va trebuie din UK formularul E 207 "Certificat privind cariera asiguratului" . Centrul Internaţional pentru Pensii administrează formularele E pentru Marea Britanie.