avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Termen prescriptie contract de ipoteca (accesoiu la un ...
Discuție deschisă în Executare silită

Termen prescriptie contract de ipoteca (accesoiu la un contract ...

Care este termenul de prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita a unui contract de ipoteca si a unui contract de garantie imobiliara, constituite la un contract de imprumut incheiate in anul 2007?
Ultima plata facuta de debitor pentru contractul de imprumut a fost in anul 2010 .
Banca a declarat scadenta anticipata in anul 2011 .
Executarea silita a inceput in anul 2020 doar pentru contractele de ipoteca si garantie imobiliara . (desi acestea sunt accesorii la contractul de imprumut - exista o clauza contractuala in acest sens-.
Ultima modificare: Joi, 8 Octombrie 2020
Irina S., utilizator
Cel mai recent răspuns: Irina S. , utilizator 18:31, 12 Noiembrie 2020
Termenul de prescriptie ar fi de 3 ani. Mai important este sa nu exista cauze de intrerupere sau supendare a termenului.
Practica nu este unitara, din pacate. Am vazut solutii in sensul ca termenul ar fi de 10 ani, instanta apreciind ca - desi s-a cerut executarea unui contract de ipoteca, ipoteca care a fost constituita ca garantie la un contract de imprumut bancar care cf.legii este titlu executoriu -, ar fi vb totusi despre un titlu in materia drepturilor reale (!!)
Ba chiar am vazut ca s-a invocat si Decizia nr.60/2017 a ICCJ desi este vorba despre un titlu nascut sub imperiul vechiului cod civil si de pr.civ. care are la baza un titlu executoriu NU UN INSCRIS SUB SEMNATURA PRIVATA (Decizie care, din pmdv, se refera la prev.NOULUI Cod civil).

Opinii?
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2020
Irina S., utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere executare silita Catherina Catherina Buna ziua , am castigat in instanta un proces cu banca .Adica mai exact un contract de credit cu ipoteca s-a constatat ca s-a prescris si in acelasi timp ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut / contract de garantie ELLABV ELLABV in 1999 s-a facut un contract de imprumut in bani, termen de rambursare 1 an, in cazul nerambursarii creditului imprumutatorul poate cere exutarea silita. ... (vezi toată discuția)
Prescriere executare silita credit ipotecar dacianloi dacianloi Buna ziua, In anul 2005 am contractat un credit ipotecar. Intrind in incapacitate de plata am fost nevoit sa intrerup plata ratelor. Ultima plata a fost ... (vezi toată discuția)