avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... procedura concilierii,facultativa sau obligatorie?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

procedura concilierii,facultativa sau obligatorie?


Conform noilor modificari din Codul muncii , introducerea procedurii concilierii ca modalitatea de solutionare amiabila a conflictelor individuale de munca, cu ajutorul unui consultant extern in legislatia muncii este o procedura facultativa pentru angajator sau una obligatorie ?
Ma gândesc ca dacă introducem procedura în regulamentul intern ,ca societate, indirect ne asumam responsabilități referitoare la onorariu pt consultant...

Cum interpretati , este facultativa sau obligatorie aceasta procedura? Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:24, 12 Octombrie 2020
Facultativa.
Facultativă,oricum o sa fie același "succes" ca la mediere.Daca am trăi intrr-o țară civilizată,unde justitiabilii ar avea incredere in justitie atunci ar funcționa.Pana atunci angajatul se va gândi ca expertul o sa fie "stimulat"de angajator care oricum are resurse și o sa fie reticent.Este o procedura facultativă pt ca altfel ar avea soarta procedurii informatii la mediere care a fost declarată neconstitutionala tocmai pt ca era obligatorie.
" .....părțile pot cuprinde în contract o clauză prin care stabilesc că orice conflict individual de muncă se soluționează pe cale amiabilă, prin procedura concilierii..." ....din textul de lege nu reiese ca ar fi facultativa si nici catalogata ca o procedura prealabila

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, soluționarea pe cale amiabilia a litigiilor, concilierea ... iuliana8 iuliana8 buna ziua, Soluționarea pe cale amiabilia a litigiilor, concilierea - procedura e obligatorie sau e optional de introdus in regulamentul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! 1.cand se poate face medierea (consider ca suconcediata ... Rraa Rraa Buna ziua! 1.cand se poate face medierea (consider ca sunt concediata din motive personale,din comportamentul pe care il are directorul cu mine )dupa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sambetele lucrate si neplatite se pot recupera banii ... cedrick79 cedrick79 Buna ziua, sambetele lucrate si neplatite se pot recupera banii doar cu reclamatie la ITM ? (vezi toată discuția)