avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... buna ziua, Soluționarea pe cale amiabilia a ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

buna ziua, Soluționarea pe cale amiabilia a litigiilor, concilierea ...

buna ziua,

Soluționarea pe cale amiabilia a litigiilor, concilierea - procedura e obligatorie sau e optional de introdus in regulamentul intern/cim?

multumesc,
Concilierea ca procedura prealabila nu are caracter obligatoriu.
Prin Legea nr. 213/2020 a fost modificata Legea nr. 53/2003 fiind introdus Art. 231 ind. 1. care prevede:
(1) Accesul neingradit la justitie este garantat de lege. in cazul unui conflict individual de munca, partile vor actiona cu buna-credinta si vor incerca solutionarea amiabila a acestuia.
(2) in vederea promovarii solutionarii amiabile si cu celeritate a conflictelor individuale de munca, prin derogare de la prevederile art. 208 din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot cuprinde in contract o clauza prin care stabilesc ca orice conflict individual de munca se solutioneaza pe cale amiabila, prin procedura concilierii.
(3) Prin conciliere, in sensul prezentei legi, se intelege modalitatea de solutionare amiabila a conflictelor individuale de munca, cu ajutorul unui consultant extern specializat in legislatia muncii, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.
multumesc.
Buna ziua,

Procedura concilierii este facultativa, deci litigiul poate fi demarat si in absenta parcurgerii acestei proceduri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! 1.cand se poate face medierea (consider ca suconcediata ... Rraa Rraa Buna ziua! 1.cand se poate face medierea (consider ca sunt concediata din motive personale,din comportamentul pe care il are directorul cu mine )dupa ... (vezi toată discuția)
Presedintele romaniei despre mediere Zane Zane ,Fragment din discursul Presedintelui Traian Basescu,la Congresul Avocatilor. ,Pentru degrevarea activităţii instanţelor de judecată avocatului îi ... (vezi toată discuția)
Definitie mediator ContSters244653 ContSters244653 Poate sa-mi explice cineva ce inseamna mai concret mediator? (vezi toată discuția)