avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Cod Caen ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Cod Caen ONG

Buna ziua!

Cum se declara un cod caen pentru ONG? in clipa de fata exista unul, insa am vrea sa mergem pe altul, conform statut, avem posibilitatea sa activam pe altul.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 13:17, 28 Octombrie 2020
Nu se discuta despre coduri caen la ong-uri. Cititi in statut. In cel mai bun caz, se poate adauga la statut noi obiective si activitati.
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2020
george-neagu, moderator
Ba exista cand depui bilantul anual. Insa am vrea sa fie schimbat
La ONG nu exista "activare CAEN" si nici nu cere legea si nici nu e bine sa ai prin statut sau act constitutiv mentionate coduri CAEN. In declaratia 010 de inregistrare fiscala ti se cere sa specifici un cod si cea mai mare parte din ONG au codul 9499 "Activitati ale altor organizatii n.c.a" dar de exemplu daca fac activitati economice aceste pot fi de zeci de feluri si nu necesita vreo "activare" sau "autorizare" in sensul celei cerute pentru PFA sau societatile functionand pe Legea 31/1990 unde faci "autorizari" prin Registrul Comertului.. Desigur ca daca activitatea e de tip club sportiv sau organizatie profesionala, nu ar trebui utilizat ca si cod principal 9499 ci 9412 sau 9491. Iar daca formularele de situatii financiare anuale cer, pentru eventualele activitati economice desfasurate, sa declari in ce domeniu se incadrau conform clasificarii CAEN, se vor trece, dar asta nu inseamna ca ele trebuiau in vreun fel "autorizate" sau "activate" ( altfel decat daca legislatia speciala in acel domeniu cere vreo autorizare ex, daca ONG-ul opereaza o cantina sociala ii trebuie probabil autorizatie sanitara si sanitar-veterinara, daca are ceva atelier poate ii trebuie autorizatie de protectia muncii sau autorizatie de securitate la incendiu) si nici nu trebuie sa figureze in statut sau actul constitutiv, cum abuziv si fara temei legal am auzit ca ar pretinde unele autoritati publice in unele judete. Repet, ONG=urile nu 'activeaza" pe nu anumit cod CAEN, acest concept nu li se aplica lor, chiar daca in unele formulare li se cere sa mentioneze un cod CAEN
Infiintare Afterschool.
Buna ziua !
Am un proiect de infiintare afterschool prin ONG-ul pe care il conduc.
Pentru avizele de la DSP si DSV, firma de consultanta imi solicita codul CAEN, ei identificandu-l din statut ca fiind 8891. Ideea este ca el nu apare pe nicaieri, nici pe formularul 010, nici in statut si nici in vreun act al ONG-ulu.
Cei de la ANAF, spun ca nu este treaba lor... Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Multumesc !
Pai spuneti firmei de consultanta sa va motiveze cu text de lege pe ce baza va cer ei sa aveti mentionat in actele constitutive vreun cod CAEN in conditiile in care sunteti ONG nu operator economic ! De multe ori nici firmele de consultanta nu se pricep, sunt obisnuite sa faca documentatii pentru firme si nu sunt familiarizate cu clienti ONG, sau in alte situatii ei cer ce le-au zis functionarii de la diverse autoritati, fara sa verifice daca cererea acelor functionari era justificata sau data tot prin confuzia ONG cu conditiile aplicabile operatorilor economici, sau stiu ca nu e legal ce cer autoritatile dar ei totusi insista sa se faca acestora pe plac decat sa te "lupti" cu autoritatile ca sa le obligi sa respecte legea. Nu are cum o procedura de la DSV sau DSP sa impuna unui ONG sa isi introduca in actele constitutive CAEN-uri pentru ca asa si-au scris ei in formular. Cel mult pot cere ca in documentele care se depun la ei sa specifici in ce cod CAEN s=ar incadra acele activitati pentru care ceri autoriztie, ceea ce ar fi o cerinta legitima daca ei pe asemenea baza decid daca si in ce conditii autorizeaza... asa cum ANAF cere sa le declari prin formularul 010 CAEN=ul activitatii principale a ONG-ului desi el nu este si nu trebuei trecut nici in Statut nici in Actul Constitutiv cu cata mai putin CAEN-uri secundare....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cod caen ong CristinaMaria1991 CristinaMaria1991 Buna ziua, Detin o asociatie infiintata in baza OG 26/2000. Doresc sa adaug un nou cod CAEN in Actul Constitutiv. Ce procedura trebuie sa urmez? ... (vezi toată discuția)
Ong / asociație și aș vrea o aprobare rar Florin6969 Florin6969 Buna ziua dețin un ONG / Asociație și aș vrea o aprobare de la rar pentru care ar trebui în actul constitutiv sau in certificatul fiscal să conțină un ... (vezi toată discuția)
After school medeea2014 medeea2014 buna ziua tuturor,intentionez sa deschid afther school. Ce avize sunt necesare pentru aceasta activitate? Spatiul in care se va desfasura este inchiriat cu ... (vezi toată discuția)