avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale SRL, salon infrumusetare, dorim sa facem contracte de ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

SRL, salon infrumusetare, dorim sa facem contracte de colaborare pentru personal

Buna ziua!

Firma noua infiintata SRL, salon infrumusetare, dorim sa facem contracte de colaborare pentru personal. Contracte colaborare sau contracte inchiriere scaun.

Problema apare la incasari. Dorim ca SRL-ul nostru sa primeasca toate incasarile, iar la sfarsit de luna sau de 2 ori pe luna sa primim factura prestari servicii de la colaboranti.

Cum putem face acest lucru astfel incat activitatea sa nu fie considerata dependenta de catre compartimentul fiscal.

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:02, 3 Noiembrie 2020
Nu aveti cum sa incasati in modul in care doriti si sa fie si activitate independenta pt colaboratori. Pt ca asa cum ati precizat este dupa mine exact activitate dependenta. Totusi ati putea intocmi contractul de colaborare astfel incat sa se respecte 4 criterii din cele de mai jos. Desi nu vad cum ar putea fi facut din moment ce d-voastra incasati banii si practic asta doriti, persoanele respective sa fie dependente.

Cod fiscal:

3. activitate independentă - orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel puțin 4 dintre următoarele criterii:

3.1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activității, precum și a programului de lucru;

3.2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți;

3.3. riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea;

3.4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară;

3.5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității;

3.6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective;

3.7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii;
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2020
Ioan Petru Butariu, Contabil
De aceste criterii m-am lovit si eu si speram sa existe o posibilitate.

Dar se poate intocmi un contract de inchiriere scaun pe tema asta, situatia sa fie aceeasi, sa putem incasa doar noi, iar la sfarsit sa ne factureze prestarile de servicii ?

Contractul il putem redacta, dar ne intereseaza un raspuns din punctul de vedere al unui contabil, daca este posibil.

Va multumesc!
Cred ca este exact aceiasi situatie si la inchiriere ca si la colaborare, pt ca d-voastra incasati banii (si inregistrati veniturile din activitatea salonului de infrumusetare).
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2020
Ioan Petru Butariu, Contabil
O solutie ar fi ca persoanele colaboratoare sa fie PFA-uri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subcontractat ca pfa SorinBG SorinBG Buna ziua, in momentul de fata sunt Manager de productie la o companie cu contract de munca (salariat), dar mi-as dori sa lam o liberate mai mare si as ... (vezi toată discuția)
Societate comerciala si asociatie GeorgianaChirila GeorgianaChirila Buna ziua, In cadrul unei societati comerciale se regasesc cativa angajati care presteaza anumite servicii (fara contract de munca sau alt timp de contract) ... (vezi toată discuția)
Pfa - risc de incadrare ca dependent? florinr95 florinr95 Buna ziua, As avea o intrebare si tare m-as bucura daca m-ati putea dumeri. Pana de curand am fost angajat cu contract individual de munca in IT ... (vezi toată discuția)