avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Confuzie impozitare cetatean roman in Germania. Buna ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Confuzie impozitare cetatean roman in Germania. Buna ziua, Va ...

Confuzie impozitare cetatean roman in Germania.

Buna ziua,

Va rog un sfat in urmatoarea problema: Bunica mea a venit acum cativa ani sa locuiasca la mine in Germania. Bineinteles s-a inregistrat la Einwohnermeldeamt si a primit Anmeldebestätigung. Din pacate varsta a facut-o sa nu se adapteze la noul mediu iar necunoasterea limbii germane nu a facut decat sa-i accentueze instrainarea si frustrarea. Bref, in toata perioada respectiva a locuit mai mult in Romania decat in Germania, mult mai mult de 6 luni si o zi intr-un an calendaristic. De subliniat este faptul ca a omis sa sa-si oficializeze la Einwohnermeldeamt plecarea de facto din Germania inapoi in Romania astfel ca a continuat sa figureze cu domiciliul in Germania. Zilele trecute s-a primit o solicitare de la Finanzamt sa prezinte o sumedenie de documente legate de pensia ei, respectiv pensia de urmas, mai precis de vaduva. Mentionez ca sotul ei a fost cetatean francez iar pensia nu are nici o legatura cu Germania nefiind obtinuta ca urmare a unei activitati prestate in Germania. Finanzamt solicita foarte multe documente despre acest venit insa este important de subliniat ca bunica mea nu a primit niciodata Steuernummer, deci nu are rol fiscal. La momentul inregistrarii la Einwohnermeldeamt ea a fost diligenta si a intrebat functionara daca nu primeste numar/rol fiscal. Aceasta i-a raspuns sa nu-si faca probleme ca pensionara intrucat i se va trimite "daca este nevoie, tot ce este nevoie"-textual. Nu i s-a trimis nimic iar acum nu exista acest Steuernummer.
Intrebarea este, ce este mai potrivit de facut in aceasta situatie ? Sa raspund eu la solicitarea Finanzamt si sa explic ca bunica mea a omis, ce e drept, sa-si anuleze inregistrarea la Einwohnermeldeamt, dar de facto a locuit majoritatea timpului in aceasta perioada in Romania. Este vorba asadar despre o eroare. Ce urmari poate avea aceasta situatie, in scenariul cel mai pesimist ? Sa se ajunga, daca cei de la Finanzamt nu sunt rezonabili, ca autoritatile germane sa recurga la recuperarea silita in Romania impotriva ei, prin blocarea contului si / sau poprirea pensiei romanesti, respectiv pensiei franceze de vaduva in Franta ? O atare repercursiune ar fi posibila si daca si-ar stabili domiciliul intr-un stat tert din Uniunea Europeana ?
Apreciez opiniile si sugestiile dvs.

Va multumesc anticipat.


Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2020
aquazzura, utilizator
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 22:53, 3 Februarie 2021
Angajati un avocat german sa se ocupe cu aceasta chestiune.
Sa dea bunica o declaratie la notar pe care dvs. sa o traduceti, legalizati in germana si sa o depuneti la aut. germane, respectiv la fisc. Probabil nu este vorba de pensie daca bunica avea pensia din Romania pe card si nu si-a transferat pensia la aut. germane. Fiind vorba de sume de recuperat iar noi fiind in UE este foarte probabil ca daca statul german detine documente despre identitatea bunicii sa-i fie retinuta din pensie mai devreme sau mai tarziu suma catre statul german. Probabil ca nu ne spuneti totul pana la capat, poate ca a beneficiat de anumiti bani de la statul german pe motivul ca este persoana in varsta cu bani putini dar aceste sume se fiscalizeaza. declaratia dansei ar duce implicit odata cu declaratia ca nu a locuit acolo si la obligarea de restutuire a acestor sume incasate necuvenit de la statul german. Nu vad alta legatura din moment ce nu am beneficiat de nimic ar fii chiar culmea sa ma pui sa platesc. Daca este o eroare sunt covins ca va fi remediata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare pfa in germania cocaemidor cocaemidor Buna seara.I-mi poate spune cineva cu exactitate daca pot deschide un PFA doar dupa o luna de la sosirea mea in Germania?Sau trebuie sa astept ca si pentru ... (vezi toată discuția)
Schimbare de nume confirmata prin stampila in pasaportul romanesc Anona Anona Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie si nu stiu cum sa ii dau de cap. Este o dovada aditionala pentru succesiunea in instanta - partaj . Concret ... (vezi toată discuția)
Revenire in romania Adriana Visan Adriana Visan Buna ziua, as dori sa stiu ce implica revenirea in tara a unui fost cetatean roman, actualmente doar cetatean strain ( fara dubla cetatenie), care este ... (vezi toată discuția)