buna ziua,
din "T"-ul de ramificatie de pe coloana principala de apa rece de la apartamentul vecinei de deasupra (etajul 1), in masca din baie, intr-o noapte a sarit bucata de teava pe care era montat apometru, provocandu-mi o inundatie imensa care m-a fortat sa renovez tot apartamentul. A curs apa toata noaptea, nefiind nici eu si nici vecina acasa, pana dimineata cand a mers primul vecin la servici si a vazut cum iesea apa pe sub usi. Vecina refuza sa ma despagubeasca acuzand ca defectiunea e din fata apometrului si nu e responsabilitatea ei, zice ca doar de defectiunile de dupa apometru raspunde , administratoarea blocului refuza sa ma despagubeasca spunand ca doar coloana e responsabilitatea asociatiei de proprietari, bransarea la coloana fiind responsabilitatea proprietarului apartamentului, chiar daca e in fata apometrului. Ma puteti ajuta sa imi spuneti cine ar trebui sa imi plateasca daunele produse?
latka
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Responsabilitatea e a administrației, dacă defectiunea a fost la acel T. Piesa respectiva face parte din coloană. Racordul respectiv e din construcția blocului și e parte comună. Apometrele au fost montate după aceea, pe conducta de racordare, ce ajunge în fiecare apartament.
multumesc pt raspuns, va mai deranjez cu intrebari: daca refuza administratoarea blocului, ce pot sa fac? Si exista un termen pana la care se poate face ceva? Precizez ca inundatia a avut loc anul trecut in iunie, m-am apucat sa renovez abia acum pt ca parintii s-au mutat la tara si abia la anul vor sa vina sa stea doar iarna la bloc. Multumesc inca o data.
Despăgubirea e greu de obținut, asociația, prin administrator, se ocupă doar de întreținerea, repararea și eventual înlocuirea părții comune. Dvs. și vecinii care sunteți pe acea coloană, sunteți responsabili de sesizarea oricăror probleme apărute la acea parte comuna exclusivă. Dacă nu a existat nici o sesizare anterioară, nu aveți cum sa pretindeți ca administratorul nu și-a făcut treaba.
Dacă puteți dovedi asa ceva, ca au fost sesizări scrise, anterior incidentului și inundatiei, pe care asociația le-a ignorat, aveți șanse in instanță să obțineți despagubiri. De la cei care se fac vinovați, de neîndeplinirea atribuțiilor. Dar nu va fi ușor.
T-ul respectiv, dacă nu a dat semne înainte, ca sunt probleme și a cedat dintr-o dată, poate sa însemne și defect de material, sau proasta lipire a sa, de la construcția inițială a blocului. Sau pur și simplu îmbătrânire a materialului.