avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare chelt asociație
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare chelt asociație

Repartizare chelt asociație
Buna ziua.
Suntem o asociație de proprietari formată din 2 scări. În situația în care se zugrăvește sau se fac reparații doar la una din scări, este obligatoriu sa suporte toata asociația cheltuielile respective?
Va rog sa imi indicati si care e baza legală.
Multumesc frumos!
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Octombrie 2020
Petro38, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 08:43, 11 Noiembrie 2020
"SECȚIUNEA a 2-a
Cheltuielile asociației de proprietari
ART. 75
(2) Cheltuielile asociațiilor de proprietari, în funcție de modul de calcul și de criteriile de
repartizare pe proprietăți individuale, sunt următoarele:
a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți
individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate
financiar prin intermediul asociației de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de altă natură."
Este extras din Lege 196. Pentru ce i ce nu stiu sa citeasca, mai bine nu ar comenta. Acele cheltuieli pe beneficiari se repartizeazaDOAR beneficiarilor, nu tuturor membrilor. Asociatia POATE utiliza fondul de reparatii constituit de la toata asociatoa, pentru ca oricum trebuie sa il reconstitule, dar platesc NUMAI cei care beneficiaza de lucrari. Cu stima.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2020
alm0nd0, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cheltuielile pe beneficiari sunt o alta "gisca-n alta traista", sunt cheltuieli pentru servicii intermediate de asociatie, proprietarilor. aici e vorba de o ceheltuiala pentru partea comuna exclusiva, care se va imparti pe cota-parte indiviza, acelor proprietari.

Articolul 88
Cheltuielile pe beneficiari suntcheltuielile cu privire la : citirea, calculul si gestiunea consumurilor individuale de apa rece, apa calda, caldura, gaze, energie electrica, deseuri municipale; servicii cu privire la repartitoarele de costuri; chiriile spatiilor comune - boxe, casa scarii, holuri, spatiu ghena, terasa etc.; gestiunea financiara; gestiunea contractelor cu caracter individual; intretinerea interfonului si a partii de instalatie din interiorul proprietatii individuale; verificarea metrologica a contoarelor individuale de energie termica, in cazul distributiei orizontale; reviziile instalatilor interioare de gaze, apa si incalzire; alte servicii individuale catre proprietari.

Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2020
latka, moderator
Buna dimineata,
Mai am câteva neclaritati legat de repartizarea unor cheltuieli
1. Hidroizolatia terasei balcoanelor, intra in partea comună sau cheltuiala este doar a proprietarului de la ultimul etaj?
2. Este corect sa se repartizeze chelt cu pierderi de apa, atata timp cat ele nu au fost facturate de furnizor?
Am constatat ca adaugă și o cotă suplimentară la indexul declarat de la apometru si mai imi pune si cativa lei pt persoanele din casă...
Va multumesc!

Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2020
Petro38, utilizator
1. Nu stiu exact ce inseamna terasa balcoanelor, daca e proprietate comuna exclusiva, platesc doar cei care beneficiaza de ea.
2 Se repartizeaza diferentele dintre suma contorilor individuali si apometrul de bransament. E legal.


latka a scris:

2 Se repartizeaza diferentele dintre suma contorilor individuali si apometrul de bransament. E legal.

la noi in asociatie doar 4 apartamente declara pe apometre, restul sunt la pausal.
Sunt de acord sa platesc ceva in plus pt apa folosita de femeia de serviciu..., dar nu vad de ce mi se adauga procent si la indexul citit de mine, si-mi mai adauga un consum de apa calda/luna /persoana?!
Iar acest consum = 5% apa calda consum/luna (asa scrie pe lista si e calculat la val apei calde) se repartizeaza la toata asociatia, in plus fata de facturile apa nova si TEB.
Nu exista factura pt asa ceva si nu stiu ce face cu sumele incasate. E corect/legal?

Alte discuții în legătură

Cheltuielile pentru părțile comune ale asociației de proprietari sem@mps-design.ro sem@mps-design.ro Am înțeles că Legea 287/2009 privind Codul Civil stipulează la Art.654, aliniatul (2) că pentru părțile comune folosite exclusiv de către unii ... (vezi toată discuția)
Cota parte cheltuieli bloc Adrianro2019 Adrianro2019 Cota Parte Cheltuieli Bloc Daca într-un bloc cu 4 scări la o scară se fac reparații, de orice natură, fie că sunt conducte, fie că este o ușă de la ... (vezi toată discuția)
Deși suntem plecați din țară și apartamentul este nelocuit, lunar apar pe listă pierderi de apă. de ce trebuie să le plătim dacă nu consumăm nimic? Andra_24goody Andra_24goody Buna ziua. Suntem plecati din tara insa avem un apartament in care nu locuieste nimeni. In fiecare luna desi sunt declarate 0 persoane la asociatie ne vin ... (vezi toată discuția)