avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract fara data de expirare si fara un termen ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract fara data de expirare si fara un termen de incheiere a contractului.

Buna ziua
In urma cu 5 ani, mama a facut un antecontract de vanzare cu o alta persoana fizica pentru un teren extravilan. Terenul era mostenit de la bunica pe baza unui titlu de proprietate. S-a facut succesiunea si s-a trecut in certificatul de mostenitor. Terenul nu era intabulat pe numele mamei. Odata cu antecontractul cumparatorul s-a obligat sa intabuleze pamantul si sa urmeze demersurile de tin de legea 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii si cumpararii terenurilor in extravilan. Pretul convenit pentru teren a fost platit la momentul semnarii antecontractului si cumparatorul a intrat tot atunci in posesia terenului, putand sa il dea in arenda si sa il exploateze. Dupa cateva luni de la semnarea acestui antecontract, mama a decedat. Antecontractul nu are specificata o data de expirare si nici un termen in care sa se incheie contractul de vanzare cumparare. Stiu ca in mod normal actele expira in 3 ani si ca dreptul la actiune (ma gandesc aici la dreptul cumparatorul de a cere o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract) se prescrie in termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia incheiat. Nu stiu cand a terminat cumparatorul demersurile cu legea 17/2014 . Oare contractul trebuia incheiat in 6 luni ?In situatia mea, avand in vedere ca cumparatorul este in posesia pamantului si in antecontract nu este specificat nimic nu stiu cum ramane cu aceste termene.
In situatia mea, avand in vedere ca cumparatorul este in posesia pamantului (il exploateaza, il poate da in arenda, detine actele vechi, titlul de proprietate in original, chitante care arata plata impozitelor) ce pot face daca nu mai doresc sa vand acel pamant ?
Poate sa ma dea in judecata ?
Antecontractul se poate declara nul avand in vedere ca trecut atat timp ?
Cumparatorul poate cere daune/interese ?
Avand in vedere ca in antecontract nu este specifcata o clauza de dezicere eu trebuie sa inapoiez banii sau sa platesc dublu daca nu mai vreau sa vand ? In ce conditii se declara nulitatea arvunei ?
Se poate negocia un alt pret? Practic sa se anuleze antecontractul si sa se faca un document nou ?
Va multumesc mult !
Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2020
Cpii, utilizator
Da.va poate da in judecata
Cpii a scris:

Buna ziua
Pretul convenit pentru teren a fost platit la momentul semnarii antecontractului si cumparatorul a intrat tot atunci in posesia terenului, putand sa il dea in arenda si sa il exploateze.
Avand in vedere ca in antecontract nu este specifcata o clauza de dezicere eu trebuie sa inapoiez banii sau sa platesc dublu daca nu mai vreau sa vand ? In ce conditii se declara nulitatea arvunei ?


Ar trebui sa lamuriti cum stau lucrurile cu pretul platit de promitentul cumparator pentru teren.
A fost platit in totalitate, la data incheierii antecontractului de vanzare-cumparare sau este vorba doar de plata unei arvune (avans), intrucat lucrurile sunt diferite in functie de cele doua situatii.

Din puncul meu de vedere, daca promitentul cumparator va da in judecata pentru a obtine o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act autentic, o poate face cu succes, avand in vedere ca prin intrarea in posesie a terenului termenul de prescriptie de 6 luni a fost intrerupt.
Daca la data incheierii antecontractului nu ati primit tot pretul terenului, atunci sunteti indreptatit sa primiti un pret just , prin renegociere pe cale amiabila sau prin instanta.
Daca a fost platit tot pretul terenului stabilit prin antecontract, atunci promitentul cumparator nu mai este obligat sa va plateasca nimic.
Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2020
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune bilaterala de vanzare leusan leusan In cazul unei promisiuni (nu antecontract)bilaterale de vanzare in conditiile in care in cuprinsul acesteia exista o clauza de dezicere privind restituirea ... (vezi toată discuția)
Semnare contract de arendare ulterior unei vechi promisiuni bilaterale de vanzare - cumparare mrsmith mrsmith Buna ziua, In anul 2010 am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare asupra unui teren, urmand ca firma respectiva sa faca demersurile pt ... (vezi toată discuția)
Clauza penala sau de dezicere? ionescu mina ionescu mina Buna ziua, Speta este:antecontract de vanzare-cumparare, pret stabilit si incasat de promitentii vanzatori (imobil interzis la vanzare la momentul ... (vezi toată discuția)