avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Semnare contract de arendare ulterior unei vechi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Semnare contract de arendare ulterior unei vechi promisiuni bilaterale de vanzare - cumparare

Buna ziua,
In anul 2010 am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare asupra unui teren, urmand ca firma respectiva sa faca demersurile pt finalizarea ctr. Pana la acest moment ctr nu a fost finalizat, din motive ce tin de masuratori si inscrierea in cartea financiara, independente de ambele parti. De curand, am fost contactata de un mandatar al firmei resp, care mi-a comunicat ca trebuie sa semnam un ctr de arendare deoarece au aparut mod ale legii si nu pot continua demersurile in urma promisiunii din 2010 fara acest ctr. As vrea sa stiu daca este in regula sa semnez acest contract, daca modificariile legii, invocate de catre ei, impun un astfel de ctr, desi avem semnata acea promisiune din 2010.
Cel mai recent răspuns: marian19 , utilizator 23:45, 29 August 2023
Promisiunea de vanzare cumparare nu este valabila decat pe un termen determinat sau poate fi prelungita prin acte aditionale.
Daca nu au fost incheiat act aditional de prelungire a termenului de finalizare a tranzactiei atunci promisiunea nu mai este valabila.
Ati primit vreun avans in baza promisiunii?

Contractul de arendare este incheiat intre un proprietar in calitate de arendator si un arendas.
Arendatorul trebuie sa predea un teren care sa fie lucrat de arendas si sa primeasca o arenda in produse sau in bani.
Daca nu au fost finalizate masuratorile atunci arendasul nu stie cat teren ia in primire sa lucreze!

Prin urmare nu aveti ce contract de arendare sa semnati din moment ce nu se cunosc vecinii terenului si suprafata terenului.

Procedura de vanzare/cumparare a terenurilor agricole s-a modificat conform Legii nr. 17/2014.
www.avocatnet.ro/content/art...
In baza promisiunii semnata in 2010 am primit contravaloarea terenului vandut, conform suprafetei care aparea in titlul de proprietate pe care il detin. Practic eu am primit banii pe terenul respectiv, ei urmau sa finalizeze contactul si eu sa primesc un exemplar, fara sa mai fie necesar sa ne intalnim pt alte demersuri pt ca eu ii imputernicisem prin acea promisiune sa ma reprezinte pt incheierea ctr de vanzare cumparare asupra terenul. Eu avem obligatia sa nu inchei un ctr de arendare cu o terta persoana si sa nu ma razgandesc, in caz contrar achit anumite despagubiri. Practic ei acum imi cer sa inchei un alt contract cu ei, ceea ce contravine clauzelor acelei promisiuni.
Pentru ca nu s-a finalizat tranzactia inseamna ca terenul inca figureaza la administratia financiara pe numele dvoastra si trebuie sa platiti impozit pe teren.
Promisiunea nu poate avea termen nelimitat iar daca nu s-au incheiat acte aditionale de prelungire a termenului atunci promisiunea nu mai este valabila.
In cazul de fata incheierea tranzactiei nu a fost finalizata din vina cumparatorului iar acesta ar trebui sa piarda avansul, avans care se pare este contravaloarea intregului teren.

Prin urmare aveti posibilitatea sa notificati cumparatorul ca nu incheiati niciun contract de arendare si nici nu ii restituiti avansul.


Act aditional nu am incheiat la acea promisiune, iar impozitul pe teren a fost achitat de catre ei in aceasta perioada. Din ce mi-au comunicat, sunt niste probleme la nivel local, ce nu tin de ei, ce impiedica inscrierea in cartea funciara. Sa inteleg, ca acest ctr de arendare pe care vor sa-l semnez este unul independent de acea promisiune, in baza caruia ei pot sa folosesca terenul si la un moment dat sa-l cumpere, iar eu primesc o suma de bani in aceasta perioada a contractului, fara insa sa mai fie valabile clauzele acelei promisiuni incheiate.
Atata timp cat nu s-a incheiat tranzactia se poate considera ca sunteti in continuare proprietarul terenului si puteti sa faceti ce doriti cu el. Nu sunteti obligat sa incheiat contract de arenda cu promitentul cumparator ci cu oricine doriti.
Daca doriti puteti sa incheiati si contract de arenda cu cumparatorul dar este posibil ca acesta sa va impuna niste conditii mai nelegale. in sensul ca veti incheia un contract de arenda fictiv si nu veti primi nicio arenda deoarece el va considera ca este proprietarul in fapt intrucit va platit intregul pret pe teren.
Acum si imputernicirea pe care i-ati dat-o depinde pe ce perioada este valabila, pana la finalizarea tranzactiei, asta poate insemn inca 10 ani daca sunt probleme la nivel local.
Daca va cer banii inapoi intrucat nu se finalizeaza tranzactia puteti refuza.

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare-cumparare crinaral crinaral Bunica a decedat acum 6 luni (mai2016). Dupa moartea ei a venit un domn care pretinde ca bunica a semnat cu el o promisiune de vanzare pentru un teren in anul ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare contract de vanzare-cumparare DrHOOK. DrHOOK. Buna seara, Am un prieten care vinde un apartament,a facut un antecontract de vanzare-cumparare cu un cumparator care a obtinut un credit ipotecar. In ... (vezi toată discuția)