Angel 2007 a scris:
...............
Daca angajatorul solicita proba cu martor dvs. aveti posibilitatea cand se face aceasta solicitare sa interveniti si sa motivati punctul dvs. de vedere.
In ceea ce priveste audierea unui martor va rog sa pregatiti un interogatoriu pentru martorul respectiv,interogatoriu pe care il inmanati instantei de judecata in mometul in care martorul a venit pentru a fi audiat.
Nu cred ca este cazul sa facem anumite confuzii cu privire la procedura de propunere, admisibilitate si de administrare a probelor .
Interogatoriul se propune de către reclamant prin cererea de chemare în judecată (art.112 alin.1 pct.5 C.proc.civ.) sau cel mai târziu la prima zi de înfăţişare. În acest scop, el va specifica în cererea introductivă că solicită citarea pârâtului cu menţiunea „personal la interogatoriu”.
Pârâtul poate solicita chemarea la interogatoriu a reclamantului prin întâmpinare sau cel mai târziu la prima zi de înfăţişare în cazul în care nu este reprezentat sau asistat de avocat.
Nepropunerea interogatoriului în condiţiile de mai sus atrage sancţiunea decăderii părţii din această probă, cu excepţia situaţiei în care partea s-ar afla în unul din cazurile prevăzute de art.138 alin.2-4 C.proc.civ. Însă de cele mai multe ori, sancţiunea decăderii poate fi înlăturată, dacă partea ce urmează a răspunde la interogatoriu este prezentă în instanţă, deoarece aceasta nu presupune amânarea judecăţii .De asemenea, instanţa, în temeiul art.129 alin.5 C.proc.civ., poate dispune din oficiu luarea interogatoriului unei părţi, chiar dacă partea adversă a decăzut din această probă.