avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Sunt necasatorita si locuiesc impreuna cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Sunt necasatorita si locuiesc impreuna cu fetita in ...

Buna ziua! Sunt necasatorita si locuiesc impreuna cu fetita in varsta de 5 ani. Am in proprietate doua imobile si un teren. In cazul in care decid sa ma casatoresc cu tatal ei, el ar avea,vreodata,vreun drept asupra bunurilor mele? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:16, 27 Octombrie 2020
Buna ziua.
Raspunsul este nu, sunt bunuri proprii dobandite inaintea casatoriei.
Doar daca, doamne fereste, decedati dvs. prima atunci o sa aiba dreptul la 1/4 din bunurile dvs., in calitate de sot supravietuitor.
Fiind totusi bunuri proprii achizitionate inainte de casatorie,pentru achizitia carora nu a contribuit cu nimic, de ce ar mosteni totusi 1/4 in cazul decesului meu?
Pentru ca asa spune legea, Codul civil
Art. 963 si urmatoarele

Moştenitorii legali

(1) Moştenirea se cuvine, în ordinea şi după regulile stabilite în prezentul titlu, soţului supravieţuitor şi rudelor defunctului, şi anume descendenţilor, ascendenţilor şi colateralilor acestuia, după caz.

(2) Descendenţii şi ascendenţii au vocaţie la moştenire indiferent de gradul de rudenie cu defunctul, iar colateralii numai până la gradul al patrulea inclusiv.

(3) În lipsa moştenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul defunctului se transmite comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii.


Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2020
Ionut.ion, utilizator
mostenirea nu are legatura cu contributia. Daca ati divorta, sigur ca nu i se cuvine nimic ca nu a contribuit, dar cand e vb de deces, are calitatea de sot supravietuitor si va mosteneste.
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2020
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mostenire DeliaSandor DeliaSandor am un nepot care a primit bani pt.un apartament de la mama lui.parintii lui sunt divortati.tatal s-a recasatorit si are un copil din a doua casnicie.in cazul ... (vezi toată discuția)
Cui rÃmÂne mostenirea cioarec carmen cioarec carmen După decesul tatălui au venit la mostenire soţia supravetuitoare şi copilul din altă căsătorie.După decesul soţiei ,dacă ea nu are moştenitori ... (vezi toată discuția)
Mostenire copil al sotului defunct cata7219 cata7219 In caz de deces al unuia dintre soti copilul sotului decedat are vreun drept asupra bunurilor proprii ale sotului supravietuitor dobandite inaintea casatoriei? ... (vezi toată discuția)