avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Buna ziua! Am si eu o problema acum cateva luni mi sau ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Buna ziua! Am si eu o problema acum cateva luni mi sau virat ...

Buna ziua! Am si eu o problema si as vrea sa ma ajutati va rog frumos ,acum cateva luni mi sau virat 100 de mil din greseala la salariu,o clinica stomatologica privata, nu mai lucrez la locul respectiv . Contabila firmei a sesizat tocmai astazi de greseala facuta in contul meu. Eu am cheltuit bani,stiu ca nu a fost corect dar am avut nevoie de bani,ce se poate intampla daca nu i pot returna? Ma vor da in judecata ,pot ajunge la puscarie? Imi vor face dosar penal?.
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2020
LaviniaSm, utilizator
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:48, 3 Noiembrie 2020
8 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, este o infracțiune.
Art.259 din Codul penal prevede ca:
(1)Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităților sau celui care l-a pierdut, sau de a dispune de acel bun ca de al său, se pedepsește cu zile-amendă.

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și însușirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparține altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului.
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de „însuşire a bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor”, în modalitatea însuşirii pe nedrept a unui bun mobil ajuns din eroare în posesia făptuitorului.Fapta a fost săvârșită cu vinovăție prevăzută de lege-respectiv intenție directă-inculpatul având reprezentarea clară a faptului că nu era beneficiarul real al acestei sume și cu toate acestea și-a însușit și apoi a dispus pe nedrept de acesta.
Legiuitorul a prevăzut varianta bunului ajuns din eroare în posesia făptuitorului, vizându-se situația de remitere a unui bun din cauza unei confuzii așa cum este cazul și în prezenta cauză.

Infracțiunea, , subzistă deoarece destinatarul sumei a avut reprezentarea clară a faptului că nemaiavând, din cursul , niciun fel de raport juridic cu beneficiarul sumei de bani virate aceasta nu avea niciun motiv să-i vireze în cont vreo sumă de bani. Din momentul incunostiintarii destinatarului de viramentul gresit in contul acestuia destinatarul nu mai poate sustine ca nu si-a insusit in mod necuvenit suma de bani respectiva si devine faptuitor al infractiunii prevazuta in NCP dar si in vechiul cod penal la art. 216 alin. 2 din VCP..Exista si practica judiciara in acest sens.


9 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
"eu am cheltuit banii, stiu ca nu a fost corect"??? Nu va inteleg intrebarile existentiale, trebuie sa dati banii inapoi! Ce asteptari aveti de la acest forum? Sa va invete cum sa scapati basma curata pt necinste?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și în plus, fără nicio urmă de empatie pentru contabilă care, dacă forumista nu are bunuri, va trebui să acopere ea paguba.

Ioana Cornescu a scris:

"eu am cheltuit banii, stiu ca nu a fost corect"??? Nu va inteleg intrebarile existentiale, trebuie sa dati banii inapoi! Ce asteptari aveti de la acest forum? Sa va invete cum sa scapati basma curata pt necinste?

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
o astfel de situatie am parcurs si eu. Trebuia sa primesc o prima de asigurare de la SC ASTRA Asigurare -Reasigurare SA, de vreo 7000 lei. Dar Astra a dat faliment intre timp si m-am adresat catre FGA( Fondul de Garantare al Asiguratilor).Dupa vreo doi ani m-am trezit ca in cont am cu vreo 7000 lei in plus.Nemaistiind si neavand pe cine sa intreb daca si de unde sunt banii, am mers la BCR( acolo aveam contul ) si am intrebat consilierul juridic al bancii. Acesta s-a uitat pe extrasele de cont si mi-a spus ca banii sunt de la FGA ca rambursare a banilor in urma denuntarii contractului de asigurare cu capitalizare!! L-am intrebat ce se intampla daca banii nu mi se cuveneau? Mi-a zis ca trebuia sa anunt banca sau pe cel care mi-a trimis banii( daca il cunosteam) altfel prin cheltuirea banilor, situatia devenea infractiune de insusire necuvenita a unui bun gasit sau in posesia caruia am intrat in din greseala!!
Asa ca returnati cat mai repede banii sau faceti o intelegere cu cel care v-a virat in mod gresit banii pt. returnare esalonata a banilor!!!
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2020
hhs, utilizator

Alte discuții în legătură

Am o asigurare internațională. IlieAlex IlieAlex Bună ziua, Am o asigurare internațională, care mi-a făcut în decembrie anul trecut un decont greșit, adică în loc de 7000 lei au depus 7000 euro. Eu ... (vezi toată discuția)
Am primit bani in contul meu bancar fara sa fac nici o tranzactie Alexbb Alexbb Buna ziua. Am observat ca in contul meu bancar a aparut o suma nu foarte mica de dolari. Nu trebuia sa primesc bani de la nimeni. Probabil a fost greseala ... (vezi toată discuția)
Sold cu minus pe card de debit? Flavv24 Flavv24 Salut! In ziua de vineri mi-au intrat niste bani pe paypal, mai precis 2 tranzactii. (1600 de RON si 300 de RON). I-am transferat de pe PayPal pe card si i-am ... (vezi toată discuția)