avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit conventie civila
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit conventie civila

O societate comerciala , fara nici un angajat , a incheiat o conventie civila de prestario servicii cu un consultant. In acest caz, societatea trebuie sa vireze impozitul de 16 % fara sa depuna si declaratia 010 pentru impozite salarii ?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 16:48, 29 Decembrie 2009
Intrucit impunerea este finala(16% si nu 10%), veti depune declaratia 100!
In declaratia 102 veti selecta pozitia 12 Imp. pe ven. - contracte/conventii civile, se va depune la Administratia Finantelor Publice pana la data de 25 a lunii urmatoare si pana la aceeasi data se va vira si impozitul.
Acest impozit nu e cuprins in declaratia 010.
Pana la data de 30 iunie tb depusa si decl 205 pt venitul consultantului chiar daca e impus cu 16 % .
Pentru impozitul aferent veniturilor din contracte/conventii de prestari servicii declaratia 205 se depune pana la 28 februarie a anului urmator.

In Codul Fiscal avem:

ART. 93 Obligatii declarative ale platitorilor de venituri cu retinere la sursa

(1) Platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, sunt obligati sa calculeze, sa retina, sa vireze si sa declare impozitul retinut la sursa, pana la termenul de virare a acestuia inclusiv, cu exceptiile prevazute in prezentul titlu.
(2) Platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, pana la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul expirat.
(3) Fac exceptie de la termenul prevazut la alin. (2) si au obligatia depunerii declaratiei, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent, pentru anul expirat, urmatorii:
a) platitorii de venituri din activitatile independente prevazute la art. 52;
[...]

La art. 52 (aici sunt descrise exceptiile) avem:

(1) Platitorii urmatoarelor venituri au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite:
[...]
d) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil;

Alte discuții în legătură

Impozit contract civil morfeus morfeus Buna ziua! Stie cineva cum se impoziteaza un contract civil ? Contractul este incheiat intre o societate si o persoana fizica neautorizata....Se platesc ... (vezi toată discuția)
Conventia civila gigi  stan gigi stan Sunt specialist SSM si lucrez la mai multe firme cu conventie civila, la care plateam impozit cu retinere la sursa. Cum sa interpretez OG ... (vezi toată discuția)
Despre declaratia 205 ContSters138151 ContSters138151 O firma cu obiect de activitate \"comert cu amanuntul\"care a desfasurat activitate doar 3 luni in anul 2009 dupa care si-a incetat activitatea a primit o ... (vezi toată discuția)