avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impozit contract civil
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impozit contract civil

Buna ziua! Stie cineva cum se impoziteaza un contract civil ? Contractul este incheiat intre o societate si o persoana fizica neautorizata....Se platesc asigurari de sanatate de amble parti ? Mentionez ca persoana fizica nu mai are si venituri din salarii deci nu plateste deloc asigurari sociale. Mi s-a mai raspuns pe forum ca se platesc 10% impozit din valoarea contractului, retinuti la sursa, si CAS 6,5% pe care ii plateste pesoana care presteaza servicii. Aceasta din urma trebuie sa depuna declaratie globala de venit in urma acestui contract? Se mai impoziteaza inca o data? Multumesc!
Modicarile aduse la Codul fiscal au adus si o noua perspectiva asupra impozitarii veniturilor obtinute in baza conventiilor civile. Noile prevederi nu sunt cu mult mai clare in ceea ce priveste stabilirea categoriei din care fac parte aceste venituri. Legiuitorul le include în continuare în categoria veniturilor din activitãþi independente, cu obligaþia reþinerii la sursã a unui impozit anticipat de 10%. Aceleasi venituri insa pot fi incluse in categoria altor venituri, pentru care impozitarea se face la sursa si este finala (prin aplicarea cotei de impozit de 16%).
Din fericire, vin normele metodologice, care stabilesc ca incadrarea intr-o categorie sau in alta tine de optiunea beneficiarului de venit:
Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, au dreptul sa opteze, pentru impunerea venitului brut cu cota de 16%, impozitul fiind final, potrivit art. 78 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Prin urmare, pentru ca impozitarea sa fie finala, optiunea trebuie exprimata in scris „in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.

Pentru aceste venituri se depune declaratia globala pe venit ... prin aceasta declaratie, se face o regularizare a impozitului platit si datorat bugetului de stat. Nu se mai impoziteaza inca o data.

Veniturile obtinute de o persoana fizica ca urmare a activităţii desfăşurate în baza unei conventii civile reprezintă venituri din activităţi independente în acceptiunea Codului fiscal.

Platitorii de venituri din activităţi independente desfasurate în baza unor conventii civile, conform prevederilor art.52 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile şi completarile ulterioare, au obligaţia de a calcula, de a retine şi de a vira impozit retinut la sursa, reprezentand plati anticipate.

Impozitul ce trebuie retinut se stabileste aplicand cota de 10% la venitul brut şi se vireaza la bugetul de stat pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care a fost platit venitul.

Platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, sunt obligaţi să depuna o declaraţie informativa privind calcularea şi retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, pânã în ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul expirat, conform prevederilor art.93, din legea mai sus mentionata.

Beneficiarii de venituri din activităţi independente desfasurate în baza unor conventii civile, pentru care platile anticipate se fac prin retinere la sursa de catre platitorii de venituri, au obligaţia să depuna o declaraţie speciala de venit pânã la data de 15 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului conform prevederilor art.83 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile şi completarile ulterioare.

Organul fiscal, pe baza declaraţiei mentionate mai sus, stabileste impozitul anual datorat prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual impozabil, din care se deduce suma reprezentand platile anticipate retinute la sursa de catre platitorii de venit în cursul anului şi emite o decizie de impunere.

Diferentele de impozit ramase de achitat, conform deciziei de impunere anuala, se platesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza şi nu se datoreaza majorari şi penalitati de intarziere.

Conform art. 14 din Ordin 221/2005, pentru veniturile obtinute pe baza de conventii civile, contributia de sanatate se achita numai in cazul in care persoana asigurata nu realizeaza alt tip de venit impozabil,

Deci organul fiscal stabileste diferenta de impozit pe baza declaratiei "speciale" a beneficiarului de venituri...Decizia de impunere cui i se adreseaza? Societatii sau persoanei fizice? Complicat....Era mai simplu cu optiunea exprimata in scris, la semnarea contractului, cu cei 16% impozit...Contributia de sanatate se deduce de undeva caci va trebui platita pana la urma neexistand un alt tip de venit impozabil...
Ultima modificare: Marți, 1 Iulie 2008
morfeus, utilizator
Cred ca totusi nu am inteles nimic. Raspunsurile dvs. sunt oarecum contradictorii...Cum e de fapt? Legile noastre sunt chiar asa de interpretabile?
morfeus a scris:

Decizia de impunere cui i se adreseaza? Societatii sau persoanei fizice? Complicat....Era mai simplu cu obtiunea exprimata in scris, la semnarea contractului, cu cei 16% impozit...Contributia de sanatate se deduce de undeva caci va trebui platita pana la urma neexistand un alt tip de venit impozabil...

Decizia de impunere se adreseaza contribuabilului (pers.fizica).Contributia de sanatate se plateste la Casa de asigurari de sanatate, neexistand un alt tip de venit impozabil.

Alte discuții în legătură

Despre declaratia 205 ContSters138151 ContSters138151 O firma cu obiect de activitate \"comert cu amanuntul\"care a desfasurat activitate doar 3 luni in anul 2009 dupa care si-a incetat activitatea a primit o ... (vezi toată discuția)
Conventia civila gigi  stan gigi stan Sunt specialist SSM si lucrez la mai multe firme cu conventie civila, la care plateam impozit cu retinere la sursa. Cum sa interpretez OG ... (vezi toată discuția)
Contract de prestari servicii Dana Drambarean Dana Drambarean Buna ziua, Am si eu mai multe intrebari cu privire la contractul de prestari servicii: 1. Se inscrie la ITM? Ce act normativ atesta obligativitatea ... (vezi toată discuția)