avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ITM - ce atributii are in realitate si ce poate face?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ITM - ce atributii are in realitate si ce poate face?

Am reclamat probabil 90% din drepturile muncii ce-mi revin si mi-au fost incalcate (cu dovezi), si tot ce am primit e ca fisa postului si regulamentul intern exista (sub semnatura falsa, lucru pe care l-am reclamat la politie). Cum ramane cu demnitatea si conditiile de munca? Vad ca ITM nu constata nimic in privinta concedierior disciplinare (cum ar fi calomnierea prin fals si neregulile in legatura cu actul normativ - poate doar angajatorului, mie nu mi s-a oferit consiliere, chiar daca am cerut - mi s-au dat raspunsuri in gen "mai bine te lasi pagubas").
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:39, 29 Decembrie 2009
Adresati-va Tribunalului pentru rezolvareaproblemelor dvs.
Asta am si facut, chiar mai mult. Dar nu raspunde intrebarii mele. Totusi la fiecare sectie de inspectia muncii, sunt angajati mai multi oameni decat in sectia locala de politie. Sa nu mai vorbim de ITM. Ce fac oamenii aceia toata ziua (inafara sa incaseze un salariu din banii nostri si sa taie frunza la caini si sa strambe din nas cand lasi o plangere?).
Inspectia Muncii nu are sectii ... si nu sunt atat de multi angajati precum credeti dvs .. :)
Teoretic atributiile I.T.M. -ului si al Inspectiei Muncii sunt :
a) în domeniul stabilirii relaţiilor de munca controlează:
- încadrarea în munca şi încetarea activităţii persoanelor care desfăşoară orice activitate în temeiul unui contract individual de munca sau al unei convenţii civile de prestări de servicii;
- stabilirea şi respectarea duratei timpului de lucru;
- stabilirea şi acordarea drepturilor salariale, precum şi a celorlalte drepturi decurgând din munca prestată;
- accesul fără nici o discriminare pe piata muncii al tuturor persoanelor apte de munca, respectarea normelor specifice privind condiţiile de munca ale tinerilor, femeilor, precum şi ale unor categorii de persoane defavorizate;
- respectarea celorlalte prevederi cuprinse în legislaţia muncii şi a clauzelor contractelor colective de munca;
b) în domeniul securităţii şi al sănătăţii în munca:
- acorda asistenta tehnica persoanelor juridice la elaborarea programelor de prevenire a riscurilor profesionale şi controlează realizarea acestora;
- efectuează sau solicita măsurători şi determinări, examinează probe de produse şi de materiale în unităţi şi în afară acestora, pentru clarificarea unor situaţii de pericol;
- dispune sistarea activităţii sau scoaterea din funcţiune a echipamentelor tehnice, în cazul în care constata o stare de pericol iminent de accidentare sau de imbolnavire profesională, şi sesizează, după caz, organele de urmărire penală;
- acorda angajatorilor, persoane juridice şi fizice, autorizaţia de funcţionare din punct de vedere al securităţii în munca;
- retrage autorizaţia de funcţionare din punct de vedere al securităţii în munca, dacă constata ca prin modificarea condiţiilor care au stat la baza emiterii acesteia nu se respecta prevederile legislaţiei în vigoare;
- cercetează accidentele de munca conform prevederilor Normelor metodologice privind comunicarea, cercetarea, înregistrarea, raportarea şi
evidenta accidentelor de munca;
- coordonează activitatea de instruire şi informare a angajaţilor în domeniul securităţii, sănătăţii şi al relaţiilor de munca şi urmăreşte activitatea de formare a specialiştilor în domeniu;
- controlează aplicarea dispoziţiilor legale referitoare la certificarea produselor, maşinilor, utilajelor şi a echipamentelor de protecţie din punct de vedere al securităţii în munca, la intrarea acestora pe teritoriul naţional, prin inspectorii de munca sau prin organisme acreditate de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale;
- controlează respectarea îndeplinirii cerinţelor legale referitoare la sănătatea în munca şi la înlăturarea riscurilor de îmbolnăviri profesionale.
Acest topic este retoric. Am citit atributiile lor, sunt pe saitul lor. La sediu inspectiei muncii sectorului 2 de pe Matei Voda (sa nu-i zic sectie desi este valid privind etimologia / semantica cuvantului), este un panou mai inalt ca mine si mai lat de vreo 2 ori, pe care sunt insirati probabil 40 de indivizi, din care m-am oprit eu dupa ce am numarat 10 directori. Pot numai sa-mi imaginez ce salarii au (aferent competentei lor fara dubiu) dat fiind denumirile pline de importanta ale functiilor detinute respectiv ale departamentelor. Pot demonstra insa ca nu-si indeplinesc atributiile in proportie de cca 90%, asta a fost experienta mea cu dansii (si marturiile altora in aceeasi situatie). Singurul motiv pentru care nu-i trantesc e ca vad un razboi foarte lung de uzura, in care practic uzura e mai mult pe partea mea, situatia dansilor fiind de un nepotism crancen si inradacinata in toate institutiile admistrative romanesti, drept pentru care poseda un tupeu perfid pe masura. Nu peste mult timp mi se va umple paharul si probatoriul insa.
Doresc pe aceasta cale sa avertizez doar ca Inspectia Muncii si ITM nu este calea de a se repara o situatie, desi fisa lor de lucru promite acest lucru. In realitate nu vor incerca decat sa ajunga la o rezolutie in favoarea angajatorului, acestea este "trendul" acestor institutii. Avertizez pe aceasta cale ca demersul intentionat de reclamanti sa fie cu buna stiinta ca difuzeaza informatii care ajuta la "ingroparea" si musamalizarea nedreptatilor la care au fost supusi, la ITM / Inspectia Muncii.
Interventie moderator:
:rtfm:
w0lfshad3:
Stimate coleg,
Si eu am aratat pe acest forum, de multe ori, comportamentul unor functionari de la ITM si modul defectuos in care acestia rezolva problemele clientilor lor, din ai carui bani sunt platiti.
Dar de aici si pana la a face un obicei din a denigra o intreaga institutie, zilnic, cu orice prilej, cu sau fara legatura cu subiectul in discutie, este cale lunga.
Daca dvs. sunteti nemultumit de modul cum vi s-au rezolvat problemele de catre ITM si instantele de judecata nu inseamna ca si noi, ceilalti, sa nu mai apelam la aceste institutii care sunt singurele la care putem apela. Nu inseamna ca nu s-au rezolvat multe probleme, multor cetateni.
Cei ce apeleaza la acest forum sunt, in marea majoritate, multumiti de sfaturile si recomandarile noastre si si-au rezolvat problemele, inclusiv prin ITM si instantele de judecata.
Singur spuneti ca nu veti rezolva nimic intr-un razboi de uzura.
Dvs. vreti sa revarsati supararea dvs. si asupra noastra, ceea ce este nedrept. Lasati-ne macar speranta ca vom fi ascultati si ni se vor rezolva problemele!
Daca vreti sa discutam despre ITM si salariatii sai vedeti ca este un topic special in aceasta sectiune.

Multumesc pentru intelegere!
Ultima modificare: Duminică, 27 Decembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Termen raspuns reclamatie itm VLADVIOREL12 VLADVIOREL12 cum procedez daca itm nu raspunde la reclamatie ,patronul ma amenintat ca are relatii la itm (vezi toată discuția)
Nedumerire dorutuvic dorutuvic sunt abonat la mai multe site-uri privind legislatia Romaniei,nedumerirea mea este cu privire la codul muncii - deoarece mai ales in institutiile statului ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca yullinar3 yullinar3 acum 3 ani am fost angajata cu contract de 8 ore pe perioada nedeterminata ca necalificat desi terminasem un liceu de profil ( m-am ... (vezi toată discuția)