avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Delegarea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Delegarea

Dragii mei

Codul Muncii vorbeste de delegare. Este vorba de delegarea in alta localitate sau delegarea de atributii, gen numire pe un post de conducere cu delegare? Este legal ca o persoana care a fost numita cu delegare in functia de sef birou in anul 1995 sa mai poata functiona asa, prin delegare, in continuare?
Pentru sef birou juridic care este vechimea pe post necesara?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:43, 26 Decembrie 2009
Codul Muncii
Art. 42. - (1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.
Art. 43. - Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Art. 44. - (1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Angajatorul dispune delegarea unui salariat,ceea ce inseamna atribuirea/ exercitarea temporara unor noi sarcini si competente.Aceste activitati urmeaza a se desfasura in aceeasi localitate sau in alta localitate.

Pentru angajarea pe un anumit post angajatorul stabileste cerinta vechimii in munca si/sau specialitate.
Sunt doua notiuni care sunt total distincte : delegarea de competenta si delegarea prevazuta de Codul Muncii.

Delegarea de competenta este o clauză prin care angajatorul - sau un salariat cu funcţie de conducere (atunci când legea îl permite în acest al doilea caz) - deleagă unui salariat din subordinea să o parte din atribuţiile (puterile) sale.
Chiar şi fără nici o normă cuprinsă în actul constitutiv, în regulamentul intern ori în contractul colectiv de muncă, este posibilă (în lipsa unei interdicţii exprese legale - generale sau concrete), delegarea de atribuţii prin act al angajatorului, acceptat de către salariat .
Este o decizie emisa in 1995 pentru functia de sef birou juridic cu delegatie si intrebarea era daca si astazi aceasta decizie este valabila.

Iin mod normal in decizie ar trebuie precizat pentru ce perioada si cred ca la sfarsitul fiecarei perioade se poate emite o alta decizie de prelungire,pana cand angajatorul considera necesar definitivarea pe post a persoanei.
Delegarea de competente încetează prin:
- Retragerea de către angajator (de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice) a delegării de competente .
- Acordul părţilor. Datorită subordonării sale, cel delegat - salariat sau funcţionar public - nu se poate dezice de exercitarea atribuţiilor ce i-au fost conferite . Desigur, el poate să îl propună oricând angajatorului încetarea delegării, caz în care - dacă delegantul acceptă - delegarea de competente în cauză încetează prin acordul părţilor.
- Ajungerea la termen a delegării de competente care, prin ipoteză, a fost dată pe perioadă determinată sau pentru executarea unei lucrări determinate.
- Încetarea contractului individual de muncă sau a raportului de serviciu în cazul funcţionarilor publici
- Intervenţia unui caz de forţă majoră care produce efecte definitive.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delegare mihaela_1968 mihaela_1968 Buna ziua! In cazul in care nimeni din unitate nu doreste sa ocupe un anumit post si nu se pot face angajari, e corect sa dam decizie de delegare a unei ... (vezi toată discuția)
Deplasare fortata de la locul de munca surd mihai surd mihai buna ziua, momentan lucrez in sucursala unei banci pe postul de administrator cont. seful meu vre sa ma trimita in alt oras din judet pentru a inlocui pentru ... (vezi toată discuția)
Deplasare in delegatie arakys arakys Buna ziua! Conform legii, cate zile lucratoare dintr-o luna, angajatul poate fi trimis in delegatie ? Multumesac anticipat pentru raspuns. (vezi toată discuția)