avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... obligatiile tatalui pana la divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

obligatiile tatalui pana la divort

buna ziua.am un baiat de 1 an si mam despartit de sot de 2 luni.nu a mai venit la el de 1 luna jumate si nici nu ia mai trimis nici un ban.1- ce obligati are tatal minorului pana la divort. 2-ii pot interzice sa mai vada copilul daca el nu-l ajuta cu nimic si vine o data la o luna.
Cel mai recent răspuns: spiridon vasilica , utilizator 11:31, 30 Decembrie 2009
Buna seara,

Nu sunt specialista in dreptul familiei, dar situatia descrisa de dv imi suna a abandon familial, care dupa cate stiu este pedepsita chiar penal. Oricum, situatia este delicata si este de preferat sa se rezolve amiabil, pentru binele copilului. Sunt constienta de frustrarea pe care probabil ca o simtiti in acest moment, dar trebuie sa aveti in calcul in permanenta binele copilului pe termen lung: ii va folosi la ceva daca dv interziceti tatalui sa-l vada? Psihologic evaluand situatia, s-ar putea sa faceti mai mult rau copilului, decat bine, asa ca nu luati decizii pripite! Sarbatori fericite si un An Nou mai bun!
Abandonul de familie este o infractiune prevazuta in art. 305 din Codul Penal si consta in :

- parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l (pe cel pe care are obligatia sa il intretina) la suferinte fizice sau morale;
- neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazuta de lege;
- neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasc

Nu-i puteti interzice sa vada copilul pentru ca tatal cpilului nu este decazut din drepturile parintesti .

Nici neindeplinirea cu rea credinta a obligatiilor de intretinere nu poate fi luata in considerare .
Daca dovediti ca prin fapta tatalui, copilul a fost expus la suferinte fizice sau morale, aveti posibilitatea sa faceti plangere penala privind savarsirea de catre acesta a infractiunii prevazute de art 305 alin 1 lit a) din codul penal.
Buan ziua! Craciun fericit tuturor!
Nici eu nu sunt specialista in dreptul familiei,insa am intalnit cazuri in care, in familie, sotul nu isi mai aducea salariul acasa, ci il lasa pur si simplu la bodega de la coltul blocului. In astfel de cazuri, mamele au fost sfatuite sa ceara pensie alimentara,desi erau inca casatorite. Cereti sfatul unui avocat. Multa bafta!
@Nikita 27 - este infractiunea de abandon de familie (art.305 Cod Penal)
@talk4u- nu are dreptul sa-i interzica tatalui sa-si vada copilul! Deocamdata custodia copilului este comuna pana la o eventuala hotarare definitiva si irevocabila de divort prin care i se incredinteaza mamei custodia exclusiva a copilului.
@Spiridon_Vasilica - Este o gluma ceea ce spuneti dvs! Pensia alimentara se plateste in baza unei hotarari judecatoresti , nu in baza unei recomandari de la coltul blocului cat timp nu s-a pronuntat inca divortul!B-)
Succes!

Alte discuții în legătură

Tutela totala pilbak tunde pilbak tunde as vrea sa stiu cum pot obtine tutela totala a copilului minor,avand in vedere ca tatal nu plateste pensia alimentara ,desi am depus o plangere penala la ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Mirela Dinu Mirela Dinu Am si eu o problema cu pensia alimentara. In anul 2006 in urma unei procesului de divort minorul mi-a fost incredintat mie (respectiv mamei), instanta obligand ... (vezi toată discuția)
Abandon de familie rea credinta ContSters18205 ContSters18205 Buna, va rog sa ma ajutati cu un sfat, anume:eu sunt divortata prin sentinta definitiva din luna Dec 07. Ex sotul imi datoreaza pensie alimentara (pentru ... (vezi toată discuția)