avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna seara. Vechimea in munca din strainatate se poate ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna seara. Vechimea in munca din strainatate se poate transfera ...

Buna seara.
Vechimea in munca din strainatate se poate transfera ca si vechime in Romania ? Daca da, care este institutia din Romania careia trebuie sa ma adresez pentru inregistrarea si recunoasterea vechimii ?
Mentionez ca detin certificate de munca ce dovedesc timpul lucrat in strainatate. (de la angajator, scanate, plus fisele fiscale)
Am intrebat la ITM si mi s-a zis ca sub nicio forma vechimea din strainatate nu se poate transfera ca si vechime in Romania. Doar cand voi iesi la pensie se va lua in calcul vechimea din strainatate.
Motivul pentru care doresc transferul vechimii e de a beneficia de gradatiile de vechime aplicabile in sistemul bugetar.

Institutia publica la care sunt angajat doreste ca o alta institutie precum Casa de Pensii sau ITM sa-mi recunoasca si sa-mi inregistreze perioada de munca din strainatate pe baza actelor ce le detin, ca ulterior aceasta institutie X sa-mi elibereze o adeverinta cu vechimea de munca din strainatate.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:54, 2 Noiembrie 2023
Nicio institutie nu va recunoaste asa ceva....

a) pentru vechime in munca :
1. Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.

Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.

2. Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie. O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.

b) pentru stagiu de cotizare
Legea 263/2010
art.19
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asigurații datorează și/sau plătesc contribuții de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum și în alte țări, în condițiile stabilite prin acordurile sau convențiile internaționale la care România este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum și perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte țări, în condițiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internațional la care România este parte și/sau regulamente comunitare.
......

Pensia internațională 2018: Cum obții pensia dacă ai lucrat și în alte țări
www.avocatnet.ro/articol_472...
Multumesc pentru raspuns.

Stiti cumva prin ce cale as putea solicita un punct de vedere de la Ministrul Muncii prin care sa-mi confirme faptul ca munca din strainatate se iau in calcul la stabilirea gradatiei de vechime ?

Detin din Belgia certificate de munca in original din care rezulta perioada lucrata acolo, plus functia ce am avut-o. Cu traducerea autorizata si legalizata, si cu un raspuns de la Ministrul Muncii, m-as putea prezenta la Resurse Umane , avand o sansa sa mi se ia in calcul perioada din strainatatea la calculul gradatiei.
Depuneti o solicitare pe adresa e-mail: relatiicupublicul@mmuncii.gov.ro
Buna ziua, ati reusit sa vi se recunoasca vechimea? am un caz similar
Utilizatoru in cauza nu a mai postat cum si-a solutionat problema ..prin urmare, puteti intreba la Minister pe email-ul mai sus mentionat
Ultima modificare: Joi, 2 Noiembrie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contrac de munca in slovacia ioneliya38 ioneliya38 buna seara,am nevoie de ajutorul dumneavoastra,sotul meu lucreaza sofer pe comunitate ,cu contract la o firma din slovacia,intrebarea mea este daca perioda ... (vezi toată discuția)
Vechimea in munca din strainatate Cristik68 Cristik68 Care sunt documentele pe care trebuie sa le am ,unde sa le depun,ca sa imi adaug vechimea in munca din strainatate la cea din tara.Mentionez ca este vorba de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am lucrat in italia 13 ani și vreau să știu dacă ... Gabriela Marita Gabriela Marita Bună ziua, am lucrat in Italia 13 ani și vreau să știu dacă \"scheda lavorativa\" (ex cartea de munca)este recunoscută și luată în calcul ca și ... (vezi toată discuția)