multumesc,
ideea este ca este o proprietate formata din 4 apartamente(la casa) si terenul aferent.
Problema care se pune este pana acum nu am intampinat probleme , dar daca la vanzare nu apar ca si acuma cu drept de proprietate in indiviziune asupra terenului.
Doar casa nu sta in aer, iar din actele anterioare precum si in contractul de vanzare cu clauza de intretinere apare clar specificat si cota indiviza 1/4 asupra terenului.
Casa este una veche, viata fiind scurta, oare ar trebui sa ma enervez pe la instante?
uzufructul viager cred sa se poate scoate in momentul vanzarii de catre notar pe baza certificatelor de deces, doar cota indiviza asupra terenului e in "ceata".
Daca nu doriti sa va enervati pe la instante, cereti un extras de informare.
In extras ar trebui sa regasiti inscrisa corect proprietatea dvs. : casa (apartamentul din casa respectiva) si cota indiviza de 1/4 teren.
La sarcini, ar trebui sa apara uzufructul viager.
Atunci, faceti o cerere si copii ale certificatului de deces si ale contractului care stabilea uzufructul viager si cereti radierea acestuia.
Dupa termenul legal, ar trebui sa vi se elibereze un nou extras, in care sa figureze proprietatea dvs. si nici o sarcina asupra imobilului.
Daca extrasul e gresit, faceti o cerere de indreptare si aratati greseala.
Fara un extras in care sa figureze atat imobilul cat si terenul, liber de sarcini, nu o sa puteti vinde.
Daca nu doriti sa va enervati pe la instante, nu vindeti.
Daca totusi doriti sa vindeti, va trebui sa va enervati putin si pe la instante.
am un extras care mia fost eliberat o data cu actele de intabulare.
intr-adevar este trecut uzufrctul viager dar nu este trecut nimic despre cota indiviza asupra terenului si nici in incheierea de intabulare.
Despre uzufrctul viager , stiu ca se poate radia, e o operatiune normala, ca si radierea unei ipoteci.
Dar dreptul asupra terenului se poate modifica printr-o cerere de indreptare a erorii materiale direct la ocpi?
Pai nu ati spus nimic despre asta in mesajul anterior.
Deci: parintii v-au vandut un teren rezervandu-si uzufructul viager?
Dupa formalitati, nu ati observat in extrasul eliberat de OCPI ca nu e corect?
Inteleg ca ati cumparat o cota parte dintr-un teren deci trebuia sa se faca dezmembramantul respectivei cote, OCPI sa dea nr. diferit, etc.
Totusi, la notar, la dezbaterea succesiunii, puteti prezenta contractul respectiv, notarul trebuie sa tina cont de el. La dezbaterea mostenirii, cota respectiva nu ar trebui sa intre in masa succesorala. Dar dupa cum spuneti ca la oCPI nu e inregistrat corect...
Dati-mi mai multe detalii, exacte, pt. a va putea raspunde.