avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta. Este vorba de o familie sot, sotie si doi copii casatoriti. Unul dintre copii are la randul lui un copil, deci un nepot fata de parintii acestuia, respectiv bunici fata de nepot. Celalat copil este casatorit fara copii. Deci doi bunici, doi copii si un nepot mai exact.. La un moment dat unul dintre bunici, afla ca nu mai are mult de trait si de comun acord cu celalalt bunic insista sa lase singura avere pe care o are,un apartament nepotului. Astfel la insistentele bunicilor, parintele accepta acest lucru si intocmesc la notar un contract de donatie catre nepot cu drept de uzfruct. Practic ambii bunici au donat apartamentul nepotului, urmand ca parintele sa-l despagubeasca pe celalat copil al bunicilor. Insa intre timp parintele copilului afla ca exista o cale sa-si salveze parintele cu o operatie care costa aproape 20.000 de euro. Ia legatura cu fratele pentru a face amandoi rost de bani pentru operatie, insa acesta spune ca el nu are cum sa ajute. Parintele copilului face un imprumut in banca de aproape 15.000 de euro si mai pune si de la el restul de bani. Operatia reuseste si astfel isi salveaza parintele. Deci practic parintele copilului caruia i-a fost donat apartamentul a cheltuit 20.000 de euro din banii lui, iar fratele nu a dorit sa participe cu nicio suma. Acum se pune problema ca in cazul decesului unui bunic sau chiar a ambilor, desi initial parintele nepotului fusese de acord sa-l despagubeasca pe frate pentru apartament, tinand cont ca acesta nu a participat cu niciun ban la operatie, cum se poate proceda ca acesti bani sa se scada din despagubirea fratelui in cazul unei succesiuni?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: adimanea , utilizator 10:47, 26 Decembrie 2020
Va multumesc mult!
bunicii sa vinda apartamentul.......
Eu va multumesc! Ideea este ca bunicii doresc ca apartamentul lor sa ramana singurului nepot pe care il au si nu banii pe care i-ar castiga in urma vanzarii.Daca ati citit de la inceput, initial au fost de acord ca cel de-al doilea copil sa fie despagubit, insa dupa comportamentul lui, ar dori ca cel putin cei 20.000 de euro sa fie scazuti din rezerva lui succesorala. Din pacate asa cum este legea, cei doi copii succesori vor impartii ca datorie suma de 20.000 de euro pe care a facut-o un singur copil
Ultima modificare: Joi, 24 Decembrie 2020
adimanea, utilizator
tocmai pentru ca am citit foarte bine.....bunicii sa vinda apartamentul........
Si cu ce ajută asta?
Vânzarea trebuie să fie cât se poate de reală. Cu plata prin virament bancar a unui pret sincer și serios, la valoarea pieței.
Asta ca sa nu se considere donație deghizată....
După ce că fiul a plătit deja 20.000 euro si are deja un credit, mai trebuie să achite și prețul unui apartament.

Alte discuții în legătură

Bună seara. părinții mei dețin un apartament pe care la înțelegere ... nicoleta 70 nicoleta 70 Bună seara. Părinții mei dețin un apartament pe care la înțelegere cu fratele meu îl voi moșteniri eu. Acum copilul meu trebuie sa rezolve o disputa ... (vezi toată discuția)
Succesiune - certificat calitate de mostenitor, mandat-imputernicire Epuree Epuree Ziua ziua, Vream sa dezbatem succesinea pe ambi parinti, suntem 5 frati, din care: - un frate mort (predecedat) inaintea ambilor parinti ( la rindul lui ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! se poate face o declaratie de renuntare la mostenire ... vitalsmart vitalsmart Buna ziua! Se poate face o declaratie de renuntare la mostenire atat timp cat parintii mei sunt in viata? Mama mea urmeaza sa mosteneasca o casa in ... (vezi toată discuția)