Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua, Am 2 probleme... 1) Sunt intr-o relatie de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua, Am 2 probleme... 1) Sunt intr-o relatie de vreo 5 ani ...

Buna ziua,
Am 2 probleme: custodia copilului si o casa construita, noi nefiind casatoriti.
1) Sunt intro relatie de vreo 5 ani din care a rezultat un copil, deci nu suntem casatoriti. Nu ne mai înțelegem din cauza ca iubitul meu imi uraste parintii din cauza unei neintelegeri (a fost vina amândurora, a iubitului si a tatalui meu) si desi parintii mei s-au scuzat si au incercat sa remedieze lucrurile, iubitul meu a prins pur si simplu multa dusmanie pe ei, prin urmare mi-a interzis sa le arat copilul pe videocall. Parintii mei sunt din Ardeal si eu locuiesc in Moldova, la socrii pt ca ne-am ridicat o casa aici si trebuia sa stau pt lucrare, acte de semnat, materiale de cumparat (pt casa). A trecut un an si eu nu am avut voie sa le arat copilul parintilor mei, pt ca iubitul meu m-a tot amenintat ca daca le arat copilul, cu banii stransi pt casa, mituiește un avocat ca sa imi ia copilul si sa nu-l mai vad niciodata, ca decat sa termine casa, mai degraba ma face si pe mine sa sufar in ultimul hal, luandu-mi copilul (am toate mesajele pe telefon). Acum, de sarbatori, nu am mai rezistat si mi-am sunat parintii...nu-i vazusem de 1 an de zile si nici copilul... A iesit un mare scandal, iar m-a amenintat ca de data asta apeleaza la un avocat, daca le mai arat vreodata copilul. Precizez ca el este in strainatate, la munca.
Acuma intrebarile: IN CE MASURA IMI POATE LUA COPILUL, DACA EL NICI MACAR NU A MAI VENIT IN TARA DE 1 AN DE ZILE din cauza pandemiei? Mie imi este frica ca voi ramane fara copil, este viata mea. El nu s-a ocupat de copil nici macar cand locuiam toti in strainatate, si acuma ma ameninta ca imi ia copilul. Si nici nu pot trai toata viata izolata de familia mea pt ca el ii uraste. Am încercat un an de zile sa ii explic, sa-i impac, dar el nu vrea nicicum, mai degraba isi distruge familia si ma distruge pe mine psihic, asa de razbunator e. Eu nu vreau sa imi pierd familia, vreau sa ne intelegem toți bine, sau macar iubitul sa nu-mi mai interzica sa-mi vad parintii. I-am spus de multe ori ca nu el trebuie sa vorbeasca cu ei, ca nu trebuie sa ii ierte daca nu vrea, dar macar eu sa tin legatura cu ei si sa le arat copilul. Dar el o tot tine pe a lui. De aceea eu un an de zile nu mi-am vazut parintii, ca am zis ca totuși se razgandeste, ca reusesc sa-i impac.
Si a doua intrebare e legata de casa construita: POT PRIMI SI EU CEVA PENTRU ACEA CASA? Adica, si eu am locuit in strainatate si am ajutat la strângerea banilor pt construirea acelei case, dar nu suntem casatoriti. Terenul e pe numele lui, la fel si casa, DAR el fiind in strainatate si eu in tara, eu am platit materialele pt casa si tot ce a tinut de construirea ei, deci contractele si bonurile de la construirea casei sunt pe numele/CNP-ul meu. Chiar si pe proiectul casei este semnatura mea. El doar a trimis banii prin banca si eu am platit tot...Deci daca ne despartim, EU POT AVEA DREPTUL LA O MICA PARTE DIN CASA? Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 28 Decembrie 2020
mail_anonim, utilizator
Pentru a respecta buna credință încercați o mediere în eliminarea conflictului dintre părinți și concubin (soț). Cum concubinajul este o stare recunoscută ca și căsătoria, precizez că nu veți pierde banii investiți și nici timpul investit care înseamnă tot bani (construcție, acte șau alte munci). Rămâne de înțeles dacă atitudinea agresivă a soțului nu a șters dragostea pentru a continua. Atâta timp cât ați fost împreună va exista o egalitate în cuantificarea sumei cu titlul de investiție și despăgubire. Timpul înseamnă bani, totul este remunerat. Copilul nu trebuie privat de prezența vreunui bunic. Vă doresc alegerea perfectă!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum concubinajul este o stare recunoscută ca și căsătoria
,
Oare la ce va referiti ?
Concubinajul nu da drepturi.
Atâta timp cât ați fost împreună va exista o egalitate în cuantificarea sumei cu titlul de investiție și despăgubire

va inselati.
Buna ziua,

Concubinajul nu este asimilat casatoriei.

Aceasta forma de coabitare nu este reglementata in legislatia romana.

Este adevarat, insa, faptul ca minorul nascut in afara casatoriei(intr-o relatie de concubinaj, ori intr-o relatie pasagera)are aceleasi drepturi ca si cel nascut in cadrul unui mariaj.

Situatia juridica este identica.

Daca detineti sa parasiti actuala locuinta, luati copilul cu dumneavoastra.

Ulterior, va puteti adresa instantei de tutela, pentru a determina locuinta minorul, forma de autoritate parinteasca(autoritatea comuna fiind regula aplicabila , in materie), cat si pentru stabilirea pensiei de intretinere.

Procesul poate fi transat in regim de urgenta, cat si pe calea dreptului comun.( este de dorit ca aceste doua tipuri de actiuni civile sa fie exercitate simultan, concomitent ).

Investitiile efectuate dau nastere unui drept de creanta, supus termenului general de prescriptie, cel 3 ani.(termen in care va puteti adresa instantei de judecata, in vederea constatarii si pronuntarii acestui drept ).

Avand in vedere situatia expusa de dvs., locuinta minorului va fi stabilita la dvs, conform art. 400 din Codul civil.

Orice masura este luata in acord cu interesul superior al minorului.

O zi frumoasa !

av.Stoica Ioana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trebuie sa ma despart de tatal copilului meu cristina_neacsu cristina_neacsu Buna ziua, Am nevoie de consultanta in privinta modului cum ar trebui sa actionez astfel incat baietelul meu sa aiba cel mai putin de pierdut. Povestea sta ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac? am nevoie de ajutor. ArminaVelichea ArminaVelichea Am o problema de ceva timp. Sunt o tanara mamica, am 24 de ani si un baietel de 4 ani. Am trait in concubinaj 5 ani cu talal copilului si de 1 an de zile ... (vezi toată discuția)