avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... copil rezultat in afara casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

copil rezultat in afara casatoriei

Buna seara,
In situatia in care in urma unei relatii extraconjugale rezulta un copil, recunoscut legal de catre tata, care sunt obligatiile acestuia fata de copil?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: cleo23 , utilizator 02:59, 30 Decembrie 2009
Buna seara. Tataluii revin o serie de indatoriri, insa si anumite drepturi. Printre indatoririle sale se numara si aceea de a-iu acorda copilului intretinere. Pentru ca tatal sa isi indeplineasca aceasta obligatie, dvs. va trebui sa va adresati i nstantei de judecata , cu o cerere , prin care solicitati stabilirea pensiei de intretinere pentru copilul dvs. minor.
Copilul are 16 ani, iar pana la aceasta varsta tatal nu si-a manifestat niciodata dorinta de a-l cunoaste. Deranjant este ca nici indatoriirle financiare nu si le-ar recunoaste. In situatia in care tatal mai are inca un copil din o fosta casatorie, actualment angajat intr-un al doilea mariaj, ce procent din venitul acestuia ar putea avea dreptul fiul meu? Multumesc.
Daca locuiti impreuna cu tatal copilului si cu copilul , eu cred ca nu e bine sa-i cereti pensie de intretinere pentru minor , pentru ca in marea majoritate a cazurilor barbatii considera ca daca au recunoscut copilul si plateasc pensie de intretinere s-au achitat de absolut toate obligatiile , ba chiar vor drept de vizitare a minorului ( sa nu se considere ca l-au abandonat pe micut si ca sa mai faca sex cu mama micutului ) , iar dupa aia considera ca mama nu il creste asa cum trebuie pe micut , iar de dat bani nu mai dau in plus , deoarece instanta a hotarat deja cat trebuie sa dea .

In Romania veniturile nefiscalizate sunt destul de mari si pot avea o valoare apreciabila .

Update : Daca are un copil , pensia de intretinere este de 25 % din venit , iar daca are doi , primeste fiecare cate o sesime din venitul tatalui , adica pensia de intretinere este stabilita la o treime din venitul tatalui , suma impartindu-se la amandoi copii !

Ultima modificare: Marți, 29 Decembrie 2009
Costinel Burca, Contabil
Daca intretinerea este datorata unui copil, instanta stabileste 1/4 din castigul parintelui obligat, pentru 2 copii va reprezenta 1/3 din venituri iar pentru 3 sau mai multi copii va reprezenta 1/2 din venituri (art.94 Cod Familie).
In primul rand,in interesul minorului,formulati actiune pentru obligarea tatalui la plata unei pensii de intretinere,conform veniturilor realizate(cuantum 1/3 din venituri-mai existand inca un copil in intretinerea tatalui),
Daca atitudinea sa privind neplata obligatiei de intretinere continua, formulati plangere penala impotriva tatalui minorului pentru abandon familial,conf.art.305 c.pen..
Indiferent de situatia existenta intre parinti,drepturile minorului nu sunt negociabile si in sunt folosul exclusiv al copilului
Ultima modificare: Marți, 29 Decembrie 2009
Radu Gabrian, Mediator

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Vbnm Vbnm Cineva are 2 copii din 2 foste casatorii pentru care plateste pensie alimentara. S-a recasatorit si a mai facut un copil. Pensia alimentara pe care o plateste ... (vezi toată discuția)
Obligatia de intretinere a minorului de catre parintii separati insa nedivortati raluca_tudorache raluca_tudorache Buna ziua, Ma intereseaza sa stiu daca exista vreo lege cu privire la obligatia de plata a unei pensii alimentare pentru un minor in cazul in care parintii ... (vezi toată discuția)
Pensie ContSters205359 ContSters205359 Paratul are un copil minor dintr-o casatorie anterioara.Noi vom divorta, avand un copil .Cum se va socoti cuantumul pensiei de intretinere? (vezi toată discuția)