avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Se poate vinde masina firmei fara acordul asociatului?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Se poate vinde masina firmei fara acordul asociatului?

Buna ziua,
Sunt asociat cu o persoana intr-un SRL, fiecare detinand 50%. Cealalta persoana este si administrator.
Acesta a vandut masina firmei fara instiintarea mea, pe motiv ca firma avea datorii si trebuiau achitate.
Este posibil ca un asociat (si administrator) sa vanda bunurile firmei fara acordul celuilalt? Daca nu, atunci cum poate fi pedepsit?
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 13:20, 4 Ianuarie 2010
depinde ce scrie in statut si in contractul de administrare a societatii sau hotarea de numire administrator cu drepturi depline , sau daca exista vreo clauza care ii da drepturi depline de administrare
Am citit acum actul constitutiv al societatii si am observat ca si eu eram administrator (nu am stiut niciodata). Am sa citez articolul referitor la administrare:

Art.4
Societatea va fi reprezentata si administrata de catre X (eu) si Y (asociatul), impreuna, cu puteri egale.
Administratorul poate face toate operatiile cerute pentru aducerea la indeplinire a obiectului societatii. In aceasta calitate, are drepturile si obligatiile ce revin adunarii generale a asociatilor si administratorilor, exercitand urmatoarele atributii:
- aproba bilantul si stabileste beneficiul net
- desemneaza un cenzor, cand e necesar
- tine registrul de asociati
- decide incadrarea salariatilor
- stabileste categoriile de contracte si limitele valorice
- decide cu privire la efectuarea investitiilor


Din ce inteleg eu, nu ar putea vinde bunurile firmei fara o adunare generala a asociatilor
da, trebuia sa va ceara acordul parerea mea, oricat de incalcita e treaba mereu se intampla probleme de genul asta intre 2 asociati , va puteti lega de deciderea cu privire la efectuarea investitilor si plata datoriilor,in fond si la urma urmei ambii sunteti raspunzatori de tot ceea ce se intampla in firma , mai bine faceti o hartie sub forma de hotarare AGA in care sa specificati macar pe viitor ca nu are dreptul sa instraineze nici un bun din societate fara acordul ambilor asociati(administratori)
Din intrebarea Dvs se deduce ca sunteti deranjat de faptul ca nu v-ati dat acordul pentru vanzare. Da, celalalt administrator trebuie sa aiba HOTARAREA asociatilor ( in speta dvs si el dar aici, subliniez, in calitate de asociat), iar dupa aceea trebuia sa semnati impreuna toate actele ce se faceau in baza acelei hotarari( in speta vanzarea mobilului). Administratorul executa doar ce decid asociatii, iar aceasta se face doar in litera legii. In cazul dvs sunteti si asociati si administratori - si trebuie sa departajati corect aceste calitati.

LA MULTI ANI!
Nu are dreptul sa vanda

Alte discuții în legătură

Asociatii pot semna separat independent fiecare in limita unui plafon ContSters159316 ContSters159316 asociatii pot semna separat independent fiecare in limita unui plafon conform actului constitutiv adica am 2 asociati care au si calitate de ... (vezi toată discuția)
Demisie administrator raca raca Sunt administratorul unui SRL din 2006. Anul trecut asociatul unic a vandut firma unei alte persoane (tot asociat unic-cetatean strain) eu ramanand in ... (vezi toată discuția)
Administrator srl unic asociat sweetanny sweetanny In statutul unui srl cu unic asociat, la care administratorul difera de asociatul unic, poti introduce formularea: \"Societatea este administrată nelimitat, ... (vezi toată discuția)