avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... RADARELE POLITIEI
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

RADARELE POLITIEI

Un cetatean a fost surprins de radar circuland cu viteza pe un segment de drum unde limita este de 50 Km/h si i s-a comunicat ca ar fi avut 102 km/h.
I s-a intocmit proces-verbal, in care cetateanul a recunoscut ca se deplasa cu viteza intrucat se grabea, i s-a aplicat o amenda de 9 puncte si i s-a retinut permisul in vederea suspendarii dreptului de a conduce pe timp de 90 zile.
In prima zi cetateanul a si achitat jumatate din minimul amenzii, dar a atacat cu plangere procesul-verbal sustinand ca a circulat cu o viteza de 98-99Km/h( sub 100km/h), deci cu 41-50 km/h peste limita de viteza admisa
In codul rutier depasirea limitei de viteza cu 41-50Km se sanctioneaza cu amenda si 6 puncte penalizare.
Pentru depasirea limitei de viteza cu peste 50 km/h, sanctiunea este amenda si suspendare drept conducere 90 zile.
In Norma Biroului Roman de Metrologie Legala nr. 021-2005, modificata si prin Ordinul BRML nr.187/2009 la art. 3.1.1 se prevede:
3. Cerinţe metrologice şi tehnice
3.1. Cerinţe metrologice
3.1.1. Erori maxime tolerate pentru măsurarea vitezei:
b) pentru măsurarea vitezei, în condiţii normale de trafic, pentru cinemometrele care funcţionează numai în regim staţionar, eroarea maximă tolerată este de:
-  3 km/h pentru viteze până la 100 km/h;
-  3% din valoarea măsurată pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h;

c) pentru măsurarea vitezei, în condiţii normale de trafic, pentru cinemometrele care funcţionează atât în regim staţionar, cât şi în regim de deplasare, eroarea maximă tolerată este de:
- în regim staţionar, pentru măsurarea vitezei autovehiculelor aflate în trafic, eroarea maximă tolerată este cea prevăzută la lit. b);
- în regim de deplasare, pentru măsurarea vitezei proprii de deplasare a autovehiculului de patrulare, eroarea maximă tolerată este cea prevăzută la lit. b);
- în regim de deplasare, pentru măsurarea vitezei autovehiculelor aflate în trafic, eroarea maximă tolerată este de:
-  4 km/h pentru viteze până la 100 km/h;
-  4% din valoarea măsurată pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h.

Intrebare:
S-ar putea invoca in aparare ca avand in vedere diferenta de 2km/h peste 100km/h, aceasta se inscrie in eroare maxima tolerata a radarului( el sustine si are si martor ca avea 98-99 km/h si nu circula cu peste 100km/h) si ca urmare sa se ceara anularea sanctiunii complementare de suspendare a dreptului de a conduce?

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 30 Decembrie 2009
Mihail Cazacioc, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 03:37, 31 Decembrie 2009
Si aceasta sustinere,poate fi o aparare,in situatia in care poate fi sustinuta de documente(norma la care va referiti).
Merita incercata aceasta aparare,dar mai departe stiti bine ca depinde de instanta.Totusi cred ca poate constitui o aparare de luat in seama.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie amenda viteză Busugaby Busugaby Am fost sancționat pentru viteza de 152 km/h pe limita de 100km/h, mentionez ca mașina de poliție era în mișcare și avea și viteza mare, peste 80 km/h ... (vezi toată discuția)
Am fost prins de noul aparat radar cu o viteza de 103 km/h, pe bord 95 km/h qu1t qu1t Vreau sa contest aparatul cu legile din MO si as vrea un raspuns daca as putea castiga procesul : 5. La punctul 3 subpunctul 3.1, paragraful 3.1.1 se ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala nicolaecristian nicolaecristian buna ziua! ma aflu in proces cu ipj pentru depasirea vitezei cu peste 50, la dosar ei au depus pentru proba cu inscrisuri, fotografia radar, buletinul ... (vezi toată discuția)