avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 182 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tatăl copiilor mei m-a dat în judecata pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tatăl copiilor mei m-a dat în judecata pentru stabilirea programului ...

Tatăl copiilor mei m-a dat în judecata pentru stabilirea programului de vizita a minorilor. Pe data de 24 februarie trebuie sa ma prezint pentru audierea minorului, care are 11 ani împliniți. Nu as vrea sa se întâmple acest lucru, pentru ca, în timpul procesului de divorț a mai fost audiat o data(pe atunci avea 6 ani) și apoi, copilul a avut nevoie de ședințe la psiholog. Cum as putea proceda pentru a nu îl duce pe copil la audiere? Ce acte trebuie sa trimit judecătoriei, pentru ca dosarul sa se judece în lipsa mea și a minorului?
Tatăl își dorește acest act. Am vorbit cu el și nu este dispus sa renunțe la dosar. Voi încerca să discut cu copilul și sa îl fac sa înțeleagă.
Multumesc frumos pentru răspunsuri!
Este obligatoriu conform legii ca minorul ce a împlinit 10 ani să fie ascultat de către instanța de judecată.
ar fi o varianta sa mearga tatal cu el la instanta.

gi-jane2 a scris:

ar fi o varianta sa mearga tatal cu el la instanta.

Este o variantă, dar copilul tot va rămâne cu sechele.

Vă mulțumesc pentru răspunsuri!
Inteleg ca minorul a suferit data trecuta, insa imi puteti clarifica exact ce a fost atat de traumatizant? Este o intrebare nedreapta pentru copil „Cu cine vrei sa stai?” si eu as interzice-o. Totusi, din experienta mea, copiii sunt ok cu asta si nu simt prea multi raspunderea ei.
Va intreb cele de mai sus pentru ca, din experienta instantelor de judecata, copiii au probleme cu audierile atunci cand parintii dau mai multa importanta acestor audieri decat este ok. Copilul, mai ales cel mic, simte stresul parintelui.

Mai mult, un copil corect informat despre drepturile lui, care stie si ca, daca nu doreste, nu este obligat sa raspunda intrebarilor incomode, acel copil este bine dupa audiere. In esenta, copilul la 11 ani poate intelege simplu ca audierea este la dispozitia lui, este pentru el, in favoarea lui si doar el este cel care detine puterea in acele cateva minute cat este audiat. Poate asculta, poate vorbi, poate desena, se poate plange, poate face, in limitele unui comportament decent, ce i se pare lui potrivit. Nu exista raspuns corect sau raspuns incorect la intrebarile judecatorului, nimeni nu il poate certa pentru nimic, este in siguranta. Daca doreste, il poate el intreba pe judecator unele chestiuni.
In opinia mea, ajuta ca copilul sa vorbeasca cu avocatul dv, anterior. Personal, am avut copiii care au cerut asta, altii au evitat, insa toti copiii au participat relaxati. Este important ca sa fie singuri insa, chiar daca copilul ajunge acolo cu dv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodia minorilor gygygy gygygy in urma divortului fetita noastra de 6 ani a fost incredintata mamei,dar doresc sa introduc actiune pt. a cere incredintarea minorei mie,pt. ca minora nu mai ... (vezi toată discuția)
Audiere copil buterflies buterflies Buna ziua , in contextul unui proces de rearanjare program de vizita pentru minor de 6 ani jumatete, judecatorul a precizat ca doreste sa interogheze ... (vezi toată discuția)
Audierea minorului sub 10 ani Antoanela Geaman Antoanela Geaman Deoarece prin Noul cod civil se pot audia si minorii sub 10 ani , va rog sa-mi spuneti practic, cum se realizeaza acest lucru. In pezenta ambilor parinti, a ... (vezi toată discuția)