Inteleg ca minorul a suferit data trecuta, insa imi puteti clarifica exact ce a fost atat de traumatizant? Este o intrebare nedreapta pentru copil „Cu cine vrei sa stai?” si eu as interzice-o. Totusi, din experienta mea, copiii sunt ok cu asta si nu simt prea multi raspunderea ei.
Va intreb cele de mai sus pentru ca, din experienta instantelor de judecata, copiii au probleme cu audierile atunci cand parintii dau mai multa importanta acestor audieri decat este ok. Copilul, mai ales cel mic, simte stresul parintelui.
Mai mult, un copil corect informat despre drepturile lui, care stie si ca, daca nu doreste, nu este obligat sa raspunda intrebarilor incomode, acel copil este bine dupa audiere. In esenta, copilul la 11 ani poate intelege simplu ca audierea este la dispozitia lui, este pentru el, in favoarea lui si doar el este cel care detine puterea in acele cateva minute cat este audiat. Poate asculta, poate vorbi, poate desena, se poate plange, poate face, in limitele unui comportament decent, ce i se pare lui potrivit. Nu exista raspuns corect sau raspuns incorect la intrebarile judecatorului, nimeni nu il poate certa pentru nimic, este in siguranta. Daca doreste, il poate el intreba pe judecator unele chestiuni.
In opinia mea, ajuta ca copilul sa vorbeasca cu avocatul dv, anterior. Personal, am avut copiii care au cerut asta, altii au evitat, insa toti copiii au participat relaxati. Este important ca sa fie singuri insa, chiar daca copilul ajunge acolo cu dv.