avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Pentru un pensionar ce taxe platesc la un contract ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Pentru un pensionar ce taxe platesc la un contract part-time?

Pentru un pensionar ce taxe platesc la un contract part-time?
Va rog sa dati si referinte din legislatie care sa sustina afirmatiile.
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Bibi62 , utilizator 15:18, 20 Ianuarie 2021
Odata cu aparitia OUG 79/2017 si aplicarea ei cu 01.01.2018, pentru un contract de munca contributiile sunt : 25% CAS, CASS 10%, impozit 10%. Aceste contributii sunt retinute din brutul salariatului, iar angajatorul plateste aceste contributii. La acest salariu angajatorul mai plateste 2.25% CAM.
sa inteleg ca pensionarii care aleg sa desfasoare o activitate(ca salariat) nu beneficiaza de nicio facilitate fiscala.
intrebarea continea si sintagma ”contract part-time”, la care presupun ca sunt precizari.
Toate contractele de munca sunt tratate unitar. Pana la OUG 79/2017 pensionarii nu plateau somajul si nici angajatorul. Pensionarul cumuleaza venitul din pensie cu salariul, indiferent de valoarea salariului sau a pensie.
S-ar putea intelege ca din moment ce un pensionar plateste pentru somaj, ar putea beneficia candva de somaj. Este ireal dar in Romania n-ar fi imposibil sa ti se retina si sa nu primesti.
Somajul este prins in CAM pe care il plateste angajatorul. Nu stiu daca tin cont ca salariatul este pensionar(ar trebui), cu toate ca in D112 este specificat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionarii la limita de varsta angajati Hannahjoy Hannahjoy Pensionarii la limita de varsta angajati cu CIM in domeniul privat, sunt scutiti de plata somajului? Multumesc! (vezi toată discuția)
Am 21 de ani. urmeaza sa semnez un contract de munca intr-o companie. ... denisak54 denisak54 Am 21 de ani. Urmeaza sa semnez un contract de munca intr-o companie. Toate bune si frumoase insa, am sesizat ceva in oferta de lucru si as vrea sa ma ... (vezi toată discuția)
Facilitati angajare pensionar limita de varsta ionela11 ionela11 Buna ziua, Daca angajez un pensionar cu contract individual de munca cu timp partial - iesit la pensie cu limita de varsta...acesta are facilitati?...nu ... (vezi toată discuția)