avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua!! Doresc sa înființez un restaurant , ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua!! Doresc sa înființez un restaurant , catering la ...

Buna ziua!! Doresc sa înființez un restaurant , catering la parterul unui bloc de 6 nivele. Ma intereseaza ca inainte sa închiriez locatia si sa investesc o suma considerabilă de bani sa vad daca pot monta un coș de gaze , fum ptr mirosurile emanate de hota de la bucătărie. Puteti sa imi comunicati trebuie sa am acordul celor 6 locatari care sunt direct implicați (o sa montez coșul de fum ,gaze pe peretele locuinței dumnealor) sau a 51% a locatarilor din bloc?
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:03, 20 Ianuarie 2021
Articolul 40
(1)Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, prezente in proiectul initial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv si cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.
(2)Odata cu acordul mentionat la alin. (1), proprietarii direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii si proprietarul care solicita acordul pentru schimbarea destinatiei locuintei sau spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta semneaza si o conventie cu privire la declararea activitatii care se va desfasura in spatiul respectiv, precum si numarul de persoane in functie de care vor fi calculate cheltuielile pe numar de persoane.
(3)O copie a conventiei prevazute la alin. (2) se inmaneaza presedintelui asociatiei de proprietari in vederea anexarii acesteia la acordul de asociere.
[ link extern ]

Mentionez ca locatia respectiva la parter este construită ca spațiu comercial. Trebuie sa ma.adresez întregului bloc , celor 6 proprietari unde se va ridica hornul, sau stanga ,dreapta si deasupra locației?
Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2021
ionut898, utilizator
Daca cititi cu atentie art. 40 alin 1, acesta spune ca si la schimbarea destinatiilor spatiilor care nu sunt locuinte se aplica.
Daca spatiul comercial a fost , de exemplu, frizerie si acum devine restaurant , se aplica procedura.
Trebuie sa va adresati asociatiei, iar proprietarii carora le solicitati acordul, sunt toti cei afectati.

Pentru instalarea cosului, mai trebuie respectate si urmatoarele articole din legea asociatiilor de proprietari:
Articolul 38
(2)Partile comune pot fi utilizate de catre terti, persoane fizice sau juridice de drept public si/sau privat, numai ca urmare a hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, adoptata cu acordul a doua treimi din numarul total al proprietarilor din condominiu si cu acordul tuturor proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune, semnat de presedinte in numele asociatiei si avizat de cenzor/comisia de cenzori.
Articolul 39
Modificarile constructive si utilizarea in alte scopuri a unor parti sau elemente de constructie ale condominiului, precum si amplasarea de mijloace publicitare pe fatada si/sau pe terasa/invelitoare a imobilului, suspendarea de stalpi, pereti, scari interioare si altele asemenea se fac numai cu acordul a doua treimi din proprietarii membri ai asociatiei de proprietari, al tuturor proprietarilor direct afectati si pe baza autorizatiei de construire, cu respectarea legislatiei in vigoare.

Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2021
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am un spatiu comercial la parter de bloc , în care vreau să ... Ana Cloanda Ana Cloanda Am un spatiu comercial la parter de bloc , în care vreau să deschid un fast food .Pentru autorizare este nevoie de un coș de evacuare a mirosului și ... (vezi toată discuția)
Simigerie la parterul blocului viorel6060 viorel6060 Buna ziua. In spatiul comercial de la parterul blocului meu s-a deschis o simigerie ce are gura de evacuare a cuptorului in spatele blocului la nivelul ... (vezi toată discuția)
Buna. vreau sa fac schimbare destinatie a unui apartament la ... Ralu100- Ralu100- Buna. Vreau sa fac schimbare destinatie a unui apartament la parter din spatiu de locuit in spatiu comercial, stiu ca am nevoie de aprobare de la vecinii de pe ... (vezi toată discuția)