avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... instiintare angajator salariata gravida
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

instiintare angajator salariata gravida

Buna ziua,

Am o salariata care a instiintat angajatorul ca este insarcinata si a adus o cerere si adeverinta de la medicul de familie. In cerere ne solicita noua ca angajator conf OUG 96/20003 at 7 alin 1 sa transmitem copii ale documentelor ei de la medic catre ITM si medicul de medicina muncii. in termen de 10 zile.

Am obligatia asta?....sa insttintez ITM ul si medicul de medicina a muncii despre situatia asta? Adica ce trebuie sa fac eu ca si angajator?...ce urmari are instiintarea ITM ului si a medicului de medicina muncii? Ce obligatii amm ca si angajator conform legii?....sa nu o concediez?daca as vrea lucrul acesta?

multumesc
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2021
ionela11, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 25 Ianuarie 2021
In termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunțat în scris de către o salariata că se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 2 lit. c)-e) din OUG 96/2003 , acesta are obligația să înștiințeze medicul de medicina muncii, precum și inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază își desfășoară activitatea.

Încălcarea dispozițiilor prevăzute la art. 7 alin. (1), se sanctioneaza cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei.

1.angajatorul transmite copii de pe documentele depuse de salariată, în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii lor, medicului de medicina muncii, care asigură supravegherea stării de sănătate a angajaţilor din unitate, precum şi inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi desfăşoară activitatea;

2. angajatorul împreună cu medicul de medicina muncii efectuează evaluarea privind riscurile la care este supusă salariata la locul ei de muncă, întocmesc şi semnează Raportul de evaluare privind riscurile la care este supusă salariata la locul ei de muncă, denumit în continuare Raport de evaluare, întocmit conform art. 5 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă.

3. în baza Raportului de evaluare, angajatorul înştiinţează salariata, despre rezultatele evaluării privind riscurile la care poate fi supusă la locul ei de muncă şi despre măsurile suplimentare de protecţie pe care trebuie să le respecte atât angajatorul, cât şi salariata prin Informarea privind protecţia maternităţii la locul de muncă, întocmită potrivit modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din normle metodologice de aplicare a OUG 96/2003;

4. salariata ia cunoştinţă de conţinutul Informării privind protecţia maternităţii la locul de muncă şi, dacă este cazul, solicită concediu de risc maternal, în condiţiile prevăzute la art. 5, 6 şi 7 din OUG 96/2003;

5. inspectoratul teritorial de muncă, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data primirii documentelor, efectuează o verificare a condiţiilor de muncă ale salariatei pentru a verifica modul în care se respectă prevederile ordonanţei de urgenţă şi ale prezentelor norme metodologice. Rezultatele controlului vor fi înaintate în scris angajatorului, iar în cazul constatării neîndeplinirii unor măsuri vor fi aplicate sancţiunile prevăzute de lege.
multumesc........e posibil sa imi vina si control de la ITM de verificare a conditiilor de munca . ...nu ii pot inceta raporturile de munca nu?
Art. 60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Inspectoratul teritorial de muncă, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data primirii documentelor, efectuează o verificare a condiţiilor de muncă ale salariatei pentru a verifica modul în care se respectă prevederile OUG 96/2003 şi ale Normelor metodologice de aplicare ale acesteia.
Mulțumesc pt răspunsuri.

Și dacă decizia de încetare a raporturilor de munca a fost luata de angajator înainte sa afle de graviditate salariatei...dar nu a fost timp de comunicare a deciziei către salariata? Se mai poate emite decizia de încetare a raporturilor de munca? Itm ul când vine sa verifice situația trebuie sa găsească salariata la locul de munca nu?... Nu poate fi concediata între timp fără un motiv real și existent?
Decizia de încetare a raporturilor de munca poate fi luata de angajator înainte sa afle de starea de graviditate a salariatei.

Nu este obligatoriu ca , atunci cand ITM- ul vine sa verifice situația trebuie sa găsească salariata la locul de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu risc maternal roxana69 roxana69 In cat timp trebuie depus la ITM referatul de la medicina muncii referitor la o angajata ce a adus concediu de risc maternal? (vezi toată discuția)
Gravida la locul de munca Toshminutzs Toshminutzs Buna, am ramas insarcinata, am depus catre angajator adev plus anuntare angajator gravida am primit de la ei o foaie in care scria ca nu sunt supusa nici unu ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal ana32 ana32 As dori sa-mi iau concediu medical de risc maternal, si nu stiu daca firma la care lucrez este arondata la medicina muncii.Medicul ginecolog vrea sa-mi faca un ... (vezi toată discuția)